George Ezra střídá v rádiích Xindla X, Klus opět vede albový žebříček

05.08.2014 22:28 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

České hitparády ovládl folk - kromě toho, že Tomáš Klus se s "Proměnamě" opět vrátil na první pozici v albech, vede nově v rádiích britský písničkář George Ezra, jehož "Budapest" válcuje celou Evropu. Jinak se ale jednalo o kolo, které mnoho výrazných změn nepřineslo.
George Ezra - Wanted On Voyage
© facebook interpreta
RÁDIA - Už minulý týden jsme naznačovali, že by George Ezra mohl na prvním místě rádiové hitparády vystřídat dosud vedoucího Xindla X. Tento odhad se do puntíku vyplnil, "Budapest" nově kraluje českému éteru, zatímco "V blbým věku" klesá na dvojku. Ondřeje Ládka, kterého v songu doprovází Olga Königová, může alespoň těšit, že nadále vede pořadí českých písniček v souběžně běžícím žebříčku.

Jinak bylo ale aktuální kolo na výraznější změny poměrně chudé. Také na třetí a čtvrté příčce došlo pouze k prohozu, když "Nobody To Love" Sigmy přeskočilo Mr Probze s "Waves". Obě písničky už se navíc na čele pohybují opravdu dlouho a českým posluchačů, by nejspíš nevadilo, kdyby jim rádia více hrála čerstvější hity. Pětka navíc zůstala beze změny, znovu ji obsadil Bakermat s "One Day".

K pouze kosmetickým úpravám došlo i na dalších místech - Klingande i Vance Joy stoupají shodně o jednu pozici, když přeskočili Chinaski a "Hlavolam". Jedna místo k dobru získali i Nico & Vinz, stejně se dařilo i Celeste Buckingham, jejíž "I'm Not Sorry" se vrací do první desítky.

Podíváme-li se do nižších pater, zjistíme, že ani tam se mnoho zajímavého neudálo - v první stovce dokonce nenajdeme ani jednu novinku.

Top 10 ČR - rádia:
  1. George Ezra - Budapest
  2. Xindl X feat. Olga Königová - V blbým věku
  3. Sigma - Nobody To Love
  4. Mr Probz - Waves
  5. Bakermat - One Day
  6. Klingande - Jubel
  7. Vance Joy - Riptide
  8. Chinaski - Hlavolam
  9. Nico & Vinz - Am I Wrong
  10. Celeste Buckingham - I'm Not Sorry

Tomáš Klus a jeho cílová skupina - Proměnamě
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Přelom července a srpna žádnou smršť albových novinek nenabídl, a tak se ani na předních příčkách prodejní hitparády moc dramatických změn neudálo. Na první příčku se už poněkolikáté vrací Tomáš Klus se svým březnovým albem "Proměnamě", jehož nadvládu minulý týden přerušili Judas Priest. Desku "Redeemer Of Souls" si zřejmě většina skalních fanoušků pořídila hned v prvním týdnu, ze zlata totiž padá až na pátý post.

Vedle Kluse si tuzemští kupující stále hojně pořizují i údajně poslední počin Ivety Bartošové - "Iveta Naposledy" totiž bere dvojku a s výjimkou minulého kola, kdy klesla na čtyřku, se od svého červnového vydání pravidelně pohybuje v první trojici. Stupně vítězů tentokrát zůstaly výhradně českou záležitostí, třetím nejžádanějším nosičem minulého týdne totiž byly "Vteřiny křehké" Hradišťanu, taktéž již stálice předních míst.

Ze zahraničních desek u nás zase fanoušky dlouhodobě lákají Coldplay, kteří s "Ghost Stories" v květnu vystoupali až na vrchol žebříčku, od té doby se rovněž o své místo v první desítce nemusejí bát. Tentokrát sklidili pomyslné brambory.

Jak předvídala kolegyně Šindlauerová před pár týdny, nahoru míří také Marta Kubišová se soundtrackem k filmu "Magický hlas rebelky", který se týden co týden posouvá výš. Minule poprvé vtrhl do elitní desítky a tentokrát už ho najdeme na šestém stupínku. Na dalších pozicích následují Lana Del Rey, Michal Hrůza a Xindl X, jehož "Čecháček Made" se po krátké absenci vrací zpět do Top 10. Razantní skok se povedl Haně Zagorové, na album "Vyznání" sice minulý týden fanoušci zanevřeli, když kleslo až na číslo dvacet šest, tentokrát už je ale zpět mezi elitou na desátém místě.

Nejvýše postavenou novinkou se může pochlubit Eric Clapton a přátelé s deskou "The Breeze" na dvanáctce. Na čtyřiaosmdesáté příčce najdeme debut "Wanted On Voyage" George Ezry, který sice vyšel už na konci června, díky popularitě hitu "Budapest" se však do první stovky vměstnal až nyní.

Top 10 - prodejnost:
  1. Tomáš Klus - Proměnamě
  2. Iveta Bartošová - Iveta Naposledy
  3. Hradišťan & Jiří Pavlica - Vteřiny křehké
  4. Coldplay - Ghost Stories
  5. Judas Priest - Redeemer Of Souls
  6. Marta Kubišová - Magický hlas rebelky
  7. Lana Del Rey - Ultraviolence
  8. Michal Hrůza - Den
  9. Xindl X - Čecháček Made
  10. Hana Zagorová - Vyznání

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 31. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY