shop.musicserver.cz
James Arthur, Riegrovy sady, Praha, 3.8.2014

Impossible. James Arthur odehrál v Praze rap-rockový koncert

Vydáno: 04.08.2014 13:39 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: David Karas / musicserver.cz

Tohle že byl ten slaďoučký klouček z X Factoru, který dojímá uplakanými baladami? Nemožné. Kdo jej do včerejška znal jen z desky, mohl být v propršený večer v pražských Riegrových sadech překvapený podobně jako ti, kteří se před čtyřmi týdny vypravili na Rock for People za Tomem Odellem. Rock 'n' roll!

Live: James Arthur

místo: Riegrovy sady, Praha
datum: 3. srpna 2014
setlist: Lie Down, Emergency, Roses, Smoke Clouds, Suicide, Recovery, Waiting All Night (Rudimental cover), New Tattoo, Certain Things, Supposed, Is This Love?, Get Down, You're Nobody 'Till Somebody Loves You, Impossible (Shontelle cover)
Fotogalerie

James Arthur, Riegrovy sady, Praha, 3.8.2014
© David Karas / musicserver.cz
V jeho diskografii sice najdeme desku plnou balad, přesto má James Arthur, vítěz deváté řady britské verze talentové soutěže, do citlivého mladíka pěkně daleko. Stačí vzpomenout na jeho nedávné aféry, homofobní útoky a urážky hudebních kolegů od Rity Ory po One Direction, které jsme si už dříve rozebrali jak v recenzi jeho překvapivě povedeného debutu, tak v samostatném článku. A když se potetovaný zpěvák objevil na pódiu v kšiltovce, kraťasech a tričku s nápisem "Shit Happens" o čtvrt hodiny dříve, než bylo avizováno, ani náhodou byste jej netipli jako kluka, co se prezentuje pomalými písničkami o lásce. Spíš jako fandu hip hopové a hardcorové muziky. Dominantním prvkem jeho muziky tak nakonec nebyl sladký pop a soul, ale spíš (pop)rockový nádech smíchaný s houpavými rytmy.

Živé předvedení skladeb z prvotiny začalo nevýraznou "Lie Down", pokračovalo na deluxe edici schovanou "Emergency", v níž podle očekávání nechybí rapová vsuvka, a pod smáčenými listy stromů se píseň po písni osměloval jak zpočátku spíše flegmaticky působící zpěvák, tak početné publikum plné náctiletých děvčat a cizinců. Dost tomu pomáhaly také časté proslovy ústředního protagonisty, jež postupně bouraly ledy, rozšiřovaly úsměvy a zvedaly ruce nad hlavu.

James Arthur, Riegrovy sady, Praha, 3.8.2014
© David Karas / musicserver.cz
Zatímco ti nejvěrnější oceňovali Arthurovy vzpomínky na březnový koncert, "Čenkuji", uvádění následujících skladeb pár slovy o jejich původu nebo pro mnohé nečekaný rockový (!) cover "Waiting All Night" od Rudimental, pánská menšina s potěšením přijala jeho ironické prupovídky, jejichž nejčastějším terčem byl on sám. ("I hate this 'Impossible' shit!")

Kdo se těšil na procítěné podání jemně soulových balad, mohl z koncertu odcházet zklamaný. Snad s výjimkou překrásných "Certain Things", "Suicide" a něžné "Roses", kde za Emeli Sandé zaskočila vokalistka Samantha White, hrál on i jeho šestičlenná kapela převážně na rockovou strunu. A to doslova, neboť se mu po většinu pětaosmdesátiminutové show houpala na krku kytara, kterou častokrát využil v závěrečných, gradujících pasážích už tak syrovějších verzí songů k extaticky teatrálním sólům.

Rockový feeling a postupná gradace byly pro venkovní koncert se sevřenou atmosférou opravdu příznačné, protože jestli se na houpavější "New Tattoo", jež naživo fungovala daleko lépe než z desky, mávalo rukama nad hlavou spíše střídmě, tak reakce na "Supposed" nebo "Is This Love?" už vyloženě vypadaly jako vystřižené z koncertu nějakého rappera. Největší pozdvižení ale pochopitelně vyvolalo kvarteto singlů.

James Arthur, Riegrovy sady, Praha, 3.8.2014
© David Karas / musicserver.cz
Zatímco u vlažněji odehrané "Recovery" jste si ještě stihli všímat, že drobný ženský vokální doprovod nejde od přítomných zpěvaček, ale z playbacku, u "Get Down" už se pozornost upírala na rozjetého rodáka z Middlesbroughu, jak seskakuje z pódia a jde se pozdravit s fanynkami v prvních řadách. Těm určitě nevadilo, že se sympaťák i potížista zároveň během večera dopustil mezi mnoha čistými tóny také několika intonačních zaškobrtnutí a s chutí si vykřičely přídavek.

Byť by autor článku za vrchol koncertu označil neprávem přehlížený singl "You're Nobody 'Till Somebody Loves You", do nějž byl zapleten úryvek z Timberlakeovy "Cry Me A River", je zřejmé, že právě sborově odzpívané pasáže Shontelliny "Impossible" udělaly většině návštěvníků největší radost. Škoda jen toho představování kapely na jejím konci, mohlo k němu dojít daleko dříve a nemuselo tak zbytečně rozsekávat požitek z písničky, kterou jsme asi všichni chtěli slyšet přesně tak, jak ji známe ze zpěvákova nosiče.

Druhý pohled Dana Hájka

James Arthur, Riegrovy sady, Praha, 3.8.2014
© David Karas / musicserver.cz
Efekt Hurts se, zdá se, týká i Jamese Arthura. S nimi má totiž společné to, že se svou první, bezejmennou deskou u nás dvakrát po sobě vyprodal koncerty v jednom roce. Letní scéna mu i tak v Riegrových sadech byla malá a zejména fanynek by se sešlo asi ještě více. "James Arthur" v živé formě je strožejší verze, bez studiových vychytávek a samplů, byla to však poctivá popová show s několika málo přesahy. "Impossible" sice muselo zaznít (a je otázkou, jak ještě dlouho ji bude muset zpívat), osobně bych se ale bez ní obešel, protože mezi vlastními písničkami má mnohem povedenější, do kterých evidentně dává i více ze sebe. Překvapením byla i skutečnost, že jedním z nejvíce energií nabitých momentů byl cover Rudimental "Waiting All Night".

Rozjezd zvolil James drobet volnější, jako by se sám potřeboval dostat do určité provozní teploty. Díky skvělým "Roses", "Supposed" a "Recovery" toto stádium zlomil a jeho vystoupení začalo gradovat, byla cítit i určitá uvolněnost. Do přídavků propašovaná "You're Nobody 'Till Somebody Loves You" (minule s ní celý set zahajoval) byla trefně propojena s fragmentem "Cry Me A River" Justina Timberlakea a sedlo to tam.

James Arthur, Riegrovy sady, Praha, 3.8.2014
© David Karas / musicserver.cz
V Jamesovi Arthurovi je ukotven talent, ten mu dává šanci vybočit z řady účastníků talentových soutěží, jen jsem čekal, že ze studiové podoby zůstane zachována i špetka té dravosti, špinavosti. Takto to místy byla spíše uhlazená variace, která osloví snad každého, ale víceméně se ztratilo to, čím na sebe tento neurvalý hrdina strhává pozornost a dokáže zaujmout. A snad jej již ohrané "Impossible" nezničí na cestě k druhé desce.

Na samém konci žánrově trošku jiného, ale i tak povedeného koncertu však i nadále zůstává otázka, co bude s Jamesem Arthurem dál. Na jednu stranu už podruhé během jednoho roku vyprodal pražský koncert, což nasvědčuje tomu, že fanoušci o něj zájem mají, na tu druhou jej nedávno ze své stáje vykopla jeho nahrávací společnost spadající pod impérium "všemocného" Simona Cowella. Pokud se mu tedy brzy podaří najít náhradu a vznikne album číslo dvě, které by se teoreticky mohlo přiblížit hudbě, jakou dělá třeba Professor Green, je zřejmé, že pro jeho kariéru bude naprosto zlomové. Držme si palce, aby se mu povedla.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Justin Timberlake ukazuje v klipu "No Angels" svou temnou stránku (17.03.2024 19:06)
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- Video: Justin Timberlake v show SNL odpremiéroval druhý song z chystané desky (29.01.2024 09:44)
- Video: Sobecký Justin Timberlake je zpět! V klipu "Selfish" nahlíží sám na sebe (26.01.2024 09:31)
- Rudimental míří na Let It Roll 2024 (17.01.2024 13:33)
- Recenze: Emeli Sandé na desce "How Were We To Know" kraluje svým úchvatným hlasem (11.12.2023 00:00)
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)
- Zlomené srdce a vytoužený koncertní comeback: James Arthur konečně zazpívá v Praze (16.09.2023 16:52)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu