Judas Priest předčili Kluse a vedou prodejní žebříček, rádia jsou stále "V blbým věku"

30.07.2014 23:18 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Xindl X a Olga Königová stále kralují českým rádiím, zato v prodejnách máme na nejvyšší pozici změnu: Tomáše Kluse střídají Judas Priest s novou řadovkou "Redeemer Of Souls". Nahoru se posunuly také nejnovější deska Michala Hrůzy nebo koncertním úspěchem z Ostravy ověnčená Zaz.
Xindl-X - Čecháček Made
© facebook interpreta
RÁDIA - V českém éteru vládne v posledních týdnech, i s ohledem k probíhajícímu letnímu období, bezvětří. Xindl X s Olgou Königovou se tedy se singlem "V blbým věku" počtvrté za sebou vyhoupli až na vrchol. Vypadá to, že písničkář má po letech konečně zase hit se sílou "Anděla" či "Lásky v housce".

Na dvojce stále trpělivě čeká George Ezra, který by mohl s "Budapest" první pozici zaujmout v budoucnu, až se rádioví dramaturgové dostatečně vyřádí se spoluprací Ondřeje Ládka a hlasu formace ille. V první trojici tak změnu najdeme pouze na bronzu, Mr Probz, který třetí příčku obsadil, ale také v nejvyšších patrech rozhodně není žádným nováčkem, naopak - song "Waves" už si jedničky rovněž užil.

Z pozic pod medailovými stupni zaujme postupně stoupající holandský producent Bakermat, který si s "One Day" každým týdnem razí cestu výš a výš. Nyní zakotvil už na čísle pět, hned za projektem Sigma. Na dalších příčkách následují stálice: Chinaski, Klingande i Vance Joy se v první desítce pohybují pravidelně, zatímco devátí Milky Chance se do ní s bývalým #1 jménem "Stolen Dance" vrací. To samé platí i o desáté norské dvojici Nico & Vinz s hitem "Am I Wrong", populárním i v zámoří.

Pohled do druhé desítky naznačuje, že se stále slušně vede i české či slovenské hudbě: kromě Celeste Buckingham a Michala Hrůzy, kteří se již v popředí objevují několik týdnů, pozvolna stoupá také Ewa Farna s novým singlem "Leporelo", jenž se posunul už na čtrnáctku. Devatenácté místo "Cesty" skupiny Kryštof a Tomáše Kluse zase dokazuje, že populárnější český hit tu už dlouho nebyl - vždyť singl už oslavil rok v žebříčku.

Novinek uprostřed léta moc není - nejlépe se dařilo té od Davida Guetty s názvem "Lovers On The Sun", jež startuje jako třiasedmdesátá. Bingo Players a "Knock You Out" najdeme o pět pozic níže a Charli XCX se zásluhou "Boom Clap" do první stovky vměstnala jako devadesátá pátá nejhranější.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Xindl X feat. Olga Königová - V blbým věku
  2. George Ezra - Budapest
  3. Mr Probz - Waves
  4. Sigma - Nobody To Love
  5. Bakermat - One Day
  6. Chinaski - Hlavolam
  7. Klingande - Jubel
  8. Vance Joy - Riptide
  9. Milky Chance - Stolen Dance
  10. Nico & Vinz - Am I Wrong

Judas Priest - Redeemer Of Souls
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Tomáš Klus se sice minulý týden vrátil na vrchol albového žebříčku, tento týden ho však znovu musí opustit. Střídají ho totiž tvrdí hoši z Judas Priest, kteří přichystali svou sedmnáctou studiovku "Redeemer Of Souls". Ani šestiletá pauza mezi řadovkami jim české fanoušky neodvála, ti po ní naopak sáhli ještě hladověji než v případě předchozího počinu "Nostradamus", který dosáhl nejvýše na bronz.

Klus se tedy vrací na druhé místo, na němž ho předtím tři týdny v řadě držela Iveta Bartošová. I když i s "Proměnamě" třinecký písničkář vládne dlouhodobě českým prodejnám, jeho suverenita je, zdá se, o něco střízlivější než v případě předchozí desky "Racek". Porazit ho před časem dokázali i Coldplay, kteří berou s "Ghost Stories" aktuálně trojku, čímž ze stupňů vítězů vystrnadili zmíněnou nahrávka "Iveta Naposledy" Bartošové, od jejíž smrti už 29. července uplynulo čtvrt roku. Bývalá popová princezna má v první desítce ještě album "Noc je království", aktuálně osmé.

Že neštěstí prodává, ale nedokazují jen výsledky Bartošové - na sedmičku se totiž o patnáct míst nahoru posunul Michal Hrůza s květnovou deskou "Den". A prodávají i koncerty zahraničních hvězd v Česku - Zaz se po svém druhém vystoupení na Colours of Ostrava výrazně posunula jak s eponymním debutem (ze sedmdesáté třetí příčky na devátou), tak s loňskou studiovou dvojkou "Recto Verso", která byla ještě minule mimo první stovku, tentokrát ji ale najdeme na jedenáctce. A v hitparádě má energická Francouzka i živák "Zaz - Live On Tour" na osmatřicítce.

Kromě tragédií a koncertů jsou častým důvodem ke koupi také filmy. Ten o Martě Kubišové získal i ocenění na festivalu v Karlových Varech. A třeba i tato skutečnost pomohla tomu, že stejnojmenný soundtrack se probojoval do první desítky.

Z novinek by měli být zmíněni dvaadvacátí Manic Street Preachers s "Futurology", šestašedesátku získala talentovaná Francouzka Indila s debutem "Mini World", sedmdesátý první je veterán Morissey a sedmdesátá čtvrtá naše redakční oblíbenkyně Sia s "1000 Forms Of Fear".

Top 10 - prodejnost:
  1. new Judas Priest - Redeemer Of Souls
  2. Tomáš Klus - Proměnamě
  3. Coldplay - Ghost Stories
  4. Iveta Bartošová - Iveta Naposledy
  5. Hradišťan & Jiří Pavlica - Vteřiny křehké
  6. Lana Del Rey - Ultraviolence
  7. Michal Hrůza - Den
  8. Iveta Bartošová - Noc je království
  9. Zaz - Zaz
  10. Marta Kubišová - Magický hlas rebelky

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 30. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY