5+1 důvod, proč jet v srpnu na Banát

06.08.2014 11:21 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Důvod první - Český festival v cizině, ale vlastně doma

Banát je český festival, který se koná v Rumunsku. Tajemném a zajímavém. V krajině, kam se na dovolenou zas tak často nejezdí, i když je to škoda. Jenomže není to cizina jako cizina, ale jde o vesnici, kde žijí naši krajani. A platí se tam korunama. No, kde jinde se můžete za hranicemi cítit jako doma? A vůbec - je to zcela jistě nejlepší český festival v Rumunsku.

Důvod druhý - Začíná to už na cestě

Jasně, každej festival začíná už na cestě. Coloursy v Pendolinu nebo jiném rychlém vlaku. Ale do Banátu se jede autobusy. Společně s muzikanty. A posluchač si může zvolit, s kým by se chtěl do Rumunska vézt (samozřejmě záleží na rychlosti). Tohle jinde nemáte, a navíc zažijete něco podobného (lehce podobného) jako Vieweghovi "Účastníci zájezdu". Tam se taky cestovalo s celebritou. Žejo.

Důvod třetí - Line-up je prostě super

Nejlepší českej festival v Rumunsku, to už tu bylo. Ale on by i stejně obsazenej festival v Česku byl na vrcholu toho nej. Tohle nejsou žádné "Hrady". Žádné Mandrage, Chinaski, Divokej Bill nebo Kryštof & Klus. Tady hrajou Zrní, Nylon Jail, Kittchen, Ille, Lucie Redlová, Kieslowski nebo Už jsme doma. A další. Kde jinde tohle máte?

Důvod čtvrtý - Banátská pálenka

Kdo nepoznal, nepochopí. Kromě skvělých biopotravin jako sýry a medy si od krajanů můžete koupit (za koruny, fakt za koruny) i jejich tradiční mok, na který nezapomenete. Nebo s ním zapomenete na všechno. Záleží na síle osobnosti každého jedince.

Důvod pátý - Jen 777 vstupenek

Na Banát se prodává jen 777 vstupenek, přičemž 500 jich je pro loňské a předloňské účastníky. To znamená, že pokud jsi na Banátu ještě nebyl, není na co čekat, protože je v prodeji jen 277 lupenů. Teď už vlastně míň. Mnohem míň. Posledních padesát!

Důvod šestý - Jeskyně a Dunajská soutěska

Rumunsko nenabízí jenom pálenku, ale také přírodní krásy. Hajlajtem v této krajině je Dunajská soutěska s prohlídkou krápníkové jeskyně, broděním řeky, jízdou na motorových člunech. To tady můžete také zažít, organizátoři festivalu tento výlet každoročně realizují. A kdo nechce k Dunaji, může se projít k nedalekému potůčku a tam se osvěžit v jeho kaskádách.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY