"Weird Al" Yankovic virálním maratónem dobyl americké žebříčky

24.07.2014 16:31 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Weird Al Yankovic internet zaplavil videoklipy z nového alba "Mandatory Fun" a souboj o první místo s Jasonen Mrazem díky tomu nakonec vyhrál. Za nimi se umístili Rise Against a Kidz Bop. V singlech zůstali první MAGIC! před Iggy Azaleou, na bronz vystoupal Sam Smith. Nejvýše debutovali 5 Seconds Of Summer.
MAGIC! - Rude
© facebook interpreta
SINGLY - "Rude" zaznamenalo 195 tisíc downloadů a polepšilo si i v rádiích na 159 milionů impresí a ve streamech na 9,4 milionu. Celkově to MAGIC! stačilo na udržení pozice, navíc náskok na "Fancy" zvýšili, i když si hit Iggy Azaley polepšil ve streamech. Bát se teď musí spíše Sama Smithe.

Ten se se "Stay With Me" posunul na trojku jako Streaming i Airplay Gainer. Rádia porostla o 10 % na 139 milionů, streamy o vysokých 70 % na 5,9 milionu, protože deska byla až nyní zpřístupněna i na Spotify. Zajímavostí je, že celá trojice interpretů na stupních vítězů se tam dostala se svým úplně prvním singlem v žebříčku.

Sam Smith způsobil odsunutí Ariany Grande a Nico & Vinz o místo níže. "Am I Wrong" stále drží rádia, nově se 165 miliony. John Legend se vrátil na šestku, Maroon 5 poskočili na sedmičku, naopak Jason Derülo ztratil. A Disclosure přeskočili Calvina Harrise a ovládají tak Hot Dance/Electronic Songs žebříček.

Na jedenáctku si polepšila Sia se "Chandelier", čtrnáctku vybojovala Charli XCX s "Boom Clap" a v druhé desítce nově najdeme Enriqueho Iglesiase s "Bailando" a Becky G s "Shower". Na 22. příčku vystoupali Clean Bandit s "Rather Be" a o dvě místa za nimi najdeme nejvyšší novinku, "Everything I Didn't Say" 5 Seconds Of Summer.

A třicet devítku obsadil Weird Al Yankovic s "Word Crimes", parodií "Blurred Lines" Robina Thicka. Tím se do Top 40 dostal ve čtyřech různých dekádách, což dokázali už pouze Michael Jackson a Madonna.

    Top 10 - singly:
  1. MAGIC! - Rude
  2. Iggy Azalea feat. Charli XCX - Fancy
  3. Sam Smith - Stay With Me
  4. Ariana Grande feat. Iggy Azalea - Problem
  5. Nico & Vinz - Am I Wrong
  6. John Legend - All Of Me
  7. Maroon 5 - Maps
  8. Jason Derülo feat. Snoop Dogg - Wiggle
  9. Disclosure feat. Sam Smith - Latch
  10. Calvin Harris - Summer

Weird Al Yankovic - Mandatory fun
© facebook interpreta
DESKY - Weird Al Yankovicovi i Jasonovi Mrazovi se předpovídaly prodeje okolo 75 tisíc kusů, nakonec oba prodali přes sto tisíc, šťastnější byl však nakonec legendární komik. Více než třicet let od prvního počinu tak oslavuje premiérové číslo 1 v americkém žebříčku. Jedná se o první komediální album na špici po 50 letech.

Weird Al se na vydání čtrnácté desky pečlivě připravil, natočil několik videí a po celý týden mu denně vycházela na různých populárních webech včetně The Wall Street Journal, Yahoo, Funny Or Die, College Humor či YouTube. Třeba výše zmíněné "Word Crimes" má v tuto chvíli přes 10 milionů zhlédnutí na YT a virální úspěch nakonec vyústil ve 104 tisíc prodaných kusů.

Jason Mraz tak se stříbrem "Yes!" pouze zopakoval své dosavadní nejlepší umístění předchozího počinu "Love Is A Four Letter Word". Shodou náhod i toho se prodalo první týden 102 tisíc kusů. Punkrockoví Rise Against získali druhý bronz kariéry s "The Black Market", lépe se umístili jen s tři roky starým "Endgame". Bramborové medaile pak získali mladí zpěváci z Kidz Bop, 26. kompilace se prodalo 46 tisíc.

"Frozen Soundtrack" završil rovný třicátý týden v Top 5, za ním se seřadili Sam Smith a Ed Sheeran, Now! 50 a Trey Songz a do první desítky se vrátil Blake Shelton díky výrazné slevě na iTunes. Naopak marně byste hledali Siu, ta po zlatém debutu spadla až na devatenáctku.

Příští týden zhodnotíme nejspíše třetí nejlepší start roku, 5 Seconds Of Summer s eponymní debutovou deskou dosáhnou asi čtvrt milionu prodaných kusů. Daleko za nimi, asi s dvaceti tisíci, bude rapper Common s "Nobody's Smiling".

    Top 10 - alba:
  1.  N Weird Al Yankovic - Mandatory Fun (104)
  2.  N Jason Mraz - Yes! (102)
  3.  N Rise Against - The Black Market (53)
  4.  N Kidz Bop Kids - Kidz Bop 26 (46)
  5. ▼ Různí - Frozen Soundtrack (43, -6 %)
  6. Sam Smith - In The Lonely Hour (35, -17 %)
  7. Ed Sheeran - X (24, -32 %)
  8. ▼ Různí - Now That's What I Call Music! 50 (23, +4 %)
  9. Trey Songz - Trigga (23, -35 %)
  10. Blake Shelton - Based On A True Story (22, +386 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady. Spotify playlisty se automaticky updatují, takže budou odpovídat vždy jen aktuální týden vydání článku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY