shop.musicserver.cz
Colours of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2014

Král Robert a další šlechta z ocelového města

Vydáno: 20.07.2014 16:30 v sekci Naživo - Pavel Parikrupa | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Třináctý ročník gastrofestivalu s nezanedbatelným doprovodným hudebním programem Colours of Ostrava pokračoval a zřejmě také vyvrcholil třetím dnem. A nejen proto, že se do Ostravy po osmi letech vrátil sám velký Robert Plant. Aneb o tom, co jsme stihli zachytit v sobotu.

Live: Colours Of Ostrava, 3. den

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 18. července 2014
Fotogalerie
Fotogalerie II

Je to náročné. Pořadatelům Colours se opět podařilo kromě špičkového kulturního programu objednat i strašně horké počasí. Třetí den tedy vyžadoval poctivé doplňování tekutin, ale ani to nezaručovalo dost sil na zvládnutí všeho, co by poctivý hudební fajnšmekr chtěl zažít. To se nedá.

Krásné na Colours je, že kdykoliv se někoho zeptáte, co se mu líbilo nejvíc, můžete slyšet cokoliv. Na přímý dotaz o vrcholech letošního ročníku padly u různých návštěvníků po první polovině programu přímé odpovědi: Shaka Ponk, Seasick Steve, Trentemøller, Charles Bradley. Ostatně, kamkoliv se na Colours vydáte, čeká vás něco dobrého a překvapivého. Absence dobrého vkusu rozhodně není to, čím by pořadatelé trpěli - čest výjimkám, které hrály na největší scéně v sobotu od 14:15 (dobře jim tak).

Chet Faker, Colours Of Ostrava 2014, Dolní oblast Vítkovice, 19.7.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Vystoupení Cheta Fakera mělo jednu velkou chybu – malou scénu! Agrofert Fresh Stage od 17:15 prostě bylo málo. Tento vousatý Australan by si zasloužil prostor mnohem větší, během jeho koncertu nebylo pod Vysokou pecí k hnutí. Výborná atmosféra, živé reakce publika a chuť poslechnout si to znovu – pokud někdo Cheta dosud neznal, toto byla nejlepší reklama. Chet je jedním z letošní sympatické festivalové vlny indie písničkářů, kteří živě spojují reálné muzikanty s laptopy (viz také páteční Jamie Woon v Gongu).

Live: Ólafur Arnalds ušima Dana Hájka

Ólafur Arnalds, Colours Of Ostrava 2014, Dolní oblast Vítkovice, 19.7.2014
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Jeho koncert v Gongu byl nejrychleji vyprodán a skutečně na něj přišlo publikum, které vydrželo až do konce, odměnilo jej vřelým přijetím a došlo i na standing ovation v samotném závěru. Ólafur Arnalds jako vždy působil civilně a svou hodinku započal již tradičním nahráním táhlého tónu hlasu publika, jelikož má Gong skvělou akustiku, byl Ólafur s výsledkem nadmíru spojen a použil nasnímaný zvuk do úvodní "Þú ert sólin", kdy už na scéně bylo i jeho doprovodné smyččcové kvarteto a hráč na klávesy. Program byl ale postaven na desce "For Now I Am Winter", spojnicí do tohoto mikrosvěta byla podmanivá "Hands, Be Still", kdy se i více vynořily elektronické prvky a střídmé rytmy (výrazněji než na samotném studiovém provedení). Ke konci setu se na scéně ještě objevil speciální host - zpěvák Arnór Dan, který vštěpil nezaměnitelný a emocemi nabitý vokál do trojice skladeb "For Now I Am Winter", "A Stutter" a "Old Skin", která živě působí dokonale ohromujícím dojmem. Došlo i na několik již tradičních Ólafurových kompozic, včetně hitovky "Þú ert jörðin", sóla pro housle "3326" (z "Eulogy For Evolution", která popisuje životní cykly) a krásku "Near Light", té patřilo zasloužené finále. Sice tentokráte nedošlo na jeho vtípky z cest a více se hrálo, což v rozpáleném podvečeru bylo příjemným kontrastem, kdy se dalo drobet vypnout, plně se ponořit do Arnaldsovy tvorby a vstřebat každou melodickou linku (podpořenou prostou hrou se světly).

John Grant, Colours Of Ostrava 2014, Dolní oblast Vítkovice, 19.7.2014
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Po zábavné odbočce v podobě neodolatelné srandopunkové úderky z Nitry Bijou Terrier (ano, i toto na Colours najdeme a bylo to moc fajn) byl dalším úžasným zážitkem koncert Johna Granta. Jeho hlas má přesně ty léčivé schopnosti jako vokál Brendana Perryho, ovšem na pozadí té krásné hudby jsou tak bolavé texty... Grant začal pomaloučku, dlouho a klidně si omotával publikum kolem prstu. Až u čtvrté písně do omámeného obecenstva vystřelil elektronické rány a pokračoval v hypnóze i tancem. A samozřejmě nezapomněl věnovat posluchačům, těm největším motherfuckerům, svou úžasnou autobiografickou hitovku "GMF".

Faker i Grant prokázali schopnosti zazpívat křehkou akustickou baladu i vypálit tepající elektronickou dusárnu, to vše podloženo schopností prostě napsat dobrou melodii. Nestát na místě, to je oč tu běží. Nasávat vlivy, kombinovat, míchat, destilovat. A to je i výchozí bod vystoupení Roberta Planta. Jistěže většina přišla na Led Zeppelin, ale ty písně nemohly znít jako z desky staré čtyřicet let. Byly transformovány Afrikou i elektronikou. To podstatné v nich zůstalo a získaly ještě něco navíc – abychom neustrnuli my, posluchači, ani Plant.

Robert Plant and the Sensational Space Shifters, Colours Of Ostrava 2014, Dolní oblast Vítkovice, 19.7.2014
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Výborná Plantova kapela Sensational Space Shifters začala zvolna a postupně přidávala pod kotel. Scéna na projekčních plochách představovala grafiku nového zářijového alba, ze kterého jsme slyšeli několik ukázek a zejména "Rainbow" zní velmi přitažlivě. Formace pohádkově hladila v akustické "Going To California" a jedním z několika vrcholů vystoupení, které uteklo až příliš rychle, byla grandiózní balada "Babe, I'm Gonna Leave You". Je to marné, o každé položce Plantova setu by se daly napsat superlativy. Ale co pořád psát? O tom, jak z "Rock And Roll" udělali extatickou směs anglické lidovky s africkou, jaká ďábelská jízda byla "Little Maggie", další to ochutnávka novinky "Lullaby And…The Ceaseless Roar" nebo jak celé publikum vybuchlo nadšením při nesmrtelném riffu "Whole Lotta Love"?

Plant ukázal výbornou hlasovou formu i dobrou náladu. Ostravský koncert byl poslední zastávkou na evropské festivalové šňůře kapely a to byl důvod k oslavě, na níž bylo pozváno pár desítek tisíc lidí. Nepochybuji, že by diváci uvítali třeba třikrát delší vystoupení.

Live: Guillaume Perret & The Electric Epic ušima Dana Hájka

Jeho poznávacím znamením je červeně svítící saxofon (se speciálně zabudovaným mikrofonem), Guillaume Perret jako experimentátor stále překvapuje. Jeho tvorba sice vychází z jazzových kořenů, je to však nekompromisní směs přimíchaných stylů. Jeho um je hnán triem The Electric Epic, v němž se sešli skvěle sehraní muzikanti, kteří dohromady představují precizně funkční celek. Úvod patřil jakémusi tripu kamsi do dalekých krajin, kdy etnické zvukové kudrlinky proplouvaly Guillaumovým pojetím jazz-ambientu. S přibývajícím časem se ale začala objevovat dynamika, kumulované energie a až erupční, dramatické změny v rozjetých jam sessions. Loňské épéčko "Doors" se naživo proměnilo v několikadimenzionální systém, kdy ruchy, saxofonová sóla, kadence baskytary, kytarové ornamenty nebo propletené rytmy vyústily v nepopsatelný zážitek. Ten strhával svou pozornost čím dál více rozjetého obecenstva (tedy těch, kteří vydrželi až do konce). Guillaume Perret & The Electric Epic překvapivě na scénu nevtrhli s přehnaným elektronickým laborováním, bylo to mnohem více organické a electro vlivy nehrály tolik prim. Muzikantský kunšt byl transformován ve skvěle sestavenou podívanou. A dá se předpokládat, že někteří vyrazí i na jejich listopadový koncert v pražském Paláci Akropolis.

Už chvíli po Plantovi opanovali největší scénu britští miláčci Bastille. Bylo to úplně něco jiného než zmíněný veterán – Bastille jsou stále teprve na začátku. Jejich koncert byl ovšem trefou do černého: energický a kontaktní. Bez vizuálních efektů, postavený jen na muzice a výrazných refrénech, kombinace rocku (ačkoliv často jen v nástrojovém obsazení á la Keane) s pár tanečními motivy. Nadšení, křepčení a sborové zpěvy při závěrečné "Pompeii" byly důkazem perfektního výběru aktérů sobotní festivalové noci.

NÁZORY
  • Led Zeppelin (Jan, 20.07.2014 22:31) Reagovat

    Plant byl a navždy bude spojen pouze se značkou Led Zeppelin. Bohužel jeho sólová dráha je velice marnivá. Ta snaha se stylově vymanit anebo vyhranit moc nefunguje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- John Grant nám v červnu představí novinku "The Art Of The Lie" (24.03.2024 18:13)
- Audio: Bastille a Hans Zimmer dali hitu "Pompeii" pompézní orchestrální podobu (05.09.2023 14:49)
- Nové desky 16/2023 - od Enter Shikari přes Everything But The Girl po Tiësta (25.04.2023 18:00)
- Naživo: Bastille s Alice Merton zas a znovu dorazili do České republiky (25.11.2022 15:11)
- Fotogalerie: Bastille se po pár měsících vrátili do Česka (24.11.2022 13:17)
- Minirecenze: Bastille hýří na zbytkové desce "Dreams Of The Past" skvělými písněmi (09.09.2022 17:00)
- Audio: "Hold Me In Your Arms Again" je italo disco v revizi GusGus (14.08.2022 09:19)
- Fotogalerie: Druhý a třetí den Szigetu zachycené objektivem fotoaparátu (13.08.2022 14:44)
- Naživo: Druhý den Szigetu přinesl nepochopitelný duet Bastille s Alice Merton a znamenité Kings Of Leon (12.08.2022 17:22)
- Naživo: John Grant předvedl v Praze dechberoucí muzikantství (29.03.2022 20:34)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu