Divoká jízda s tUnE-yArDs na Pohodě

16.07.2014 16:10 - Jaroslav Hrách | foto: Jaroslav Hrách / musicserver.cz

Američanka Merrill Garbus se svým projektem tUnE-yArDs letos zavítala na slovenský festival Bažant Pohoda, aby tam během sobotního večera představila nejen novinky ze své poslední řadové desky "Nikki Nack", ale také starší hity z nahrávek dřívějších. Jak se jí to podařilo, se dozvíte v našem reportu.

Live: tUnE-yArDs

místo: Bažant Pohoda, Trenčín
datum: 12. července 2014

tUnE-yArDs, Bažant Pohoda, Trenčín, 10.-12.7.2014
© Jaroslav Hrách / musicserver.cz
Písničkářka Merrill Garbus společně s kytaristou Natem Brennerem se celkem vyšvihli ve svém hudebním projektu tUnE-yArDs s poslední nahrávkou "Nikki Nack", která vyšla letos v květnu. Po třech letech od vydání desky "Whokill" nepolevili a opět nahráli pestré skladby, ze kterých srší energie na všechny strany. Jak se však tUnE-yArDs poperou se živým vystoupením? Protože tohle je přesně hudba, která si pořádnou show určitě zaslouží, takže očekávání byla veliká.

A skutečně, už od prvních tónu bylo jasné, že nepůjde o jen tak nějaký koncert, ale naopak, že se posluchači a fanoušci dočkají pořádně divoké jízdy. Merrill Garbus byla ve skvělé formě, během celého vystoupení z ní vyzařovala neskutečná energie a ani ji nerozhodilo, když jí při zběsilém bubnování vypadla palička z ruky, naopak se tomu ještě zasmála. Kromě zpěvu navíc zvládla bubnovat a vytvářet hudební smyčky. K některým skladbám si dokonce vytáhla ukulele a hrála na něj. I ostatní členové jeli na maximum a nepolevovali.

Byla docela škoda, že tUnE-yArDs neměli připravené žádné promyšlené vizualizace a efekty, k jejich vystoupení by se určitě nějaké barevné šílenosti hodily (v tomhle směru naopak překvapila den předtím rapperka Azealia Banks, která měla ve své show připravená opravdu ujetá videa). Alespoň se občas na pódiu snažili o show ve formě různých tanečků.

tUnE-yArDs, Bažant Pohoda, Trenčín, 10.-12.7.2014
© Jaroslav Hrách / musicserver.cz
Naživo jsme slyšeli především písně z poslední řadové nahrávky "Nikki Nack", které v podání celé kapely vyzněly živelně. Nešlo o pouhé přehrání skladeb z desek, naopak některé z nich získaly trochu odlišný kabát - hudební úpravy jako například prodloužení určitých pasáží. Skvěle tak vynikly songy jako "Time Of Dark" nebo "Hey Life". Na samý závěr zazněl "Water Fountain", první singl z aktuální desky a vlastně i jeden z nejlepších songů z ní, který se také dočkal vydařeného videoklipu. Posluchači rázem ožili a vychutnali si každý tón a každé slovo. Při bouřlivém refrénu se nešlo nepřidat s výkřiky "Woohaw! Woohaw! Gotcha!".

tUnE-yArDs naživo rozhodně nezklamali, naopak mile překvapili a věřím, že zaujali i ty, kteří o nich do té doby neslyšeli. Kdo o živelné vystoupení divošky Merrill Garbus na Pohodě přišel (byla docela škoda, že se krylo s koncertem Trickyho, před Orange stageí bylo z tohoto důvodu celkem prázdno), případně kdo by si ho chtěl zopakovat, má možnost ještě tento rok - tUnE-yArDs vystoupí koncem listopadu v pražském klubu MeetFactory.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY