Britským singlům kraluje podesáté will.i.am, Sheerana v albech neohrozili ani Manic Street Preachers

14.07.2014 15:49 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Písničkář Ed Sheeran drží třetí týden po sobě nejvyšší příčku v britském albovém žebříčku a již teď patří jeho "X" u ostrovanů k nejprodávanějším počinům letošního roku. V singlech se na jedničku vyšvihl will.i.am s novinkou "It's My Birthday". Pro hvězdu z Black Eyed Peas je to už desátý singlový triumf.
will.i.am feat. Cody Wise - It's My Birthday
© facebook interpreta
SINGLY - Deset hitů #1 v Británii je úctyhodné číslo, pravdou však je, že jen tří z nich dosáhl will.i.am s vlastními singly. Polovina vítězných kousků totiž patří do repertoáru Black Eyed Peas, další dva jsou pak singly jiných interpretů, na kterých hostoval. Sám will.i.am vystoupal na vrchol s "This Is Love" (feat. Eva Simons), "Scream & Shout" (feat. Britney Spears) a nyní s "It's My Birthday", kde hostuje teprve sedmnáctiletý zpěvák Cody Wise. V jeho případě se pochopitelně jedná o první hitparádový úspěch.

Minule vítězné Ariana Grande a Iggy Azalea se s "Problem" přesunuly na dvojku, stupně vítězů neopustila ani červnová šampionka Ella Henderson se svým prvním singlem "Ghost", který předznamenává zářijový debut. Bývalá účastnice X Factoru bere ve svém pátém kole v žebříčku bronz.

Velký postup registrujeme na čtvrtém místě: boyband The Vamps poskočil ze čtvrté desítky až těsně pod pomyslné medailové posty. Singlu "Somebody To You" z letošní desky "Meet The Vamps" pomáhá i hostování Demi Lovato, která chlapcům vypomohla právě speciálně pro singlové účely, v albové verzi písně byste ji totiž hledali marně. Minulý bronz odevzdal George Ezra, když se s "Budapest" sklouzl na číslo pět.

Šestka patří Jess Glynne, tedy zpěvačce, která letos už dvakrát zářila na prvním místě. "Rather Be" i "My Love" ale byly pouze hostovačky pro jiné interprety, teprve novinka "Right Here" znamená průlom v její sólové kariéře. Za sebou nechala i bývalé vítěze - sedmého Eda Sheerana se "Sing" i osmou dvojici Oliver Heldens a Becky Hill s "Gecko (Overdrive)". V první desítce se udržela i Sia zásluhou devátého "Chandelier" a přehlídku nejúspěšnějších hitů minulého týdne zakončuje Sam Smith a "Stay With Me".

Z novinek nejvíc zaujme šestasedmdesátá příčka písničky "Rude" od kanadské skupiny MAGIC!, která se soustředí na propojování reggae s dalšími žánry. Song už zabodoval na americkém trhu (aktuálně druhé místo), bude tedy zajímavé sledovat, jak se mu povede v Británii.

    Top 10 - singly:
  1. N will.i.am feat. Cody Wise - It's My Birthday
  2. Ariana Grande feat. Iggy Azalea - Problem
  3. Ella Henderson - Ghost
  4. The Vamps feat. Demi Lovato - Somebody To You
  5. George Ezra - Budapest
  6. N Jess Glynne - Right Here
  7. Ed Sheeran - Sing
  8. Oliver Heldens feat. Becky Hill - Gecko (Overdrive)
  9. Sia - Chandelier
  10. N Sam Smith - Stay With Me

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Ed Sheeran - X
© facebook interpreta
DESKY - Ani Manic Street Preachers nezastavili vítězné tažení Eda Sheerana britským albovým žebříčkem. Třiadvacetiletý zrzek přidává s "X" třetí vítězný týden v řadě. Dosud se jeho druhé studiovky na ostrovech prodalo už 327 tisíc kopií, díky čemuž už teď patří na britském trhu k nejžádanějším deskám roku. Také v tomto týdnu má navíc Sheeran v Top 100 singlového žebříčku všech dvanáct skladeb ze základní edice nahrávky, což je skutečně pozoruhodné.

Manic Street Preachers ale smutnit nemusejí, novinka "Futurology" totiž stříbrem o dvě místa překonává loňský start "Rewind The Film". Alternativní rockeři zatím jedničky dosáhli jen jedinkrát - v roce 1998 s "This Is My Truth Tell Me Yours".

V pátém týdnu prodeje se poprvé na stupních vítězů ocitá Dolly Parton. Zájmu o "Blue Smoke - The Best Of" dost prospělo vystoupení osmašedesátileté Američanky na festivalu Glastonbury. Hvězda country tak na medailových příčkách nahradila George Ezru - folkpopový písničkář ztratil s debutem "Wanted On Voyage" dvě pozice a klesl na pětku. Zajímavostí je, že výsledek desky kopíruje umístění hitu "Budapest" v singlech - i ten byl minule třetí a nyní ho najdeme na pětce.

Mezi Parton a Ezru se ještě čtvrtým místem vklínil další britský nováček Sam Smith. Jeho prvotina "In The Lonely Hour" boduje v první pětici už sedmým týdnem a vítěze ankety Sound Of 2014 může na srdci hřát i úspěch v zámoří.

Minule druzí 5 Seconds Of Summer si s eponymním pohoršili na šestku, za nimi následují stálice jako Coldplay, Paolo Nutini či Kasabian. Jediným dalším nováčkem v první desítce je Example, jehož pátá řadovka "Live Life Living" vystoupala na číslo osm. Polepšila si tedy v porovnání s předchozí "The Evolution Of Man", která se zastavila na třináctce, ani zdaleka se však nepřiblížila vítězství "Playing In The Shadows" z roku 2011.

Start v elitní desítce těsně unikl Sie s "1000 Forms Of Fear", což je podle nás docela škoda - vždyť počin se nám líbí natolik, že jsme mu pro tento týden udělili titul Album týdne. I tak je jedenáctka jednoznačně nejlepším výsledkem Australanky na zdejším trhu v kariéře - ještě předchozí "We Are Born" se probojovalo jen na sedmdesátou čtvrtou pozici.

    Top 10 - alba:
  1. Ed Sheeran - X
  2. N Manic Street Preachers - Futurology
  3. Dolly Parton - Blue Smoke - The Best Of
  4. Sam Smith - In The Lonely Hour
  5. George Ezra - Wanted On Voyage
  6. 5 Seconds Of Summer - 5 Seconds Of Summer
  7. Coldplay - Ghost Stories
  8. N Example - Live Life Living
  9. Paolo Nutini - Caustic Love
  10. Kasabian - 48:13

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY