shop.musicserver.cz
Bon Jovi - New Jersey (deluxe version 2014)

Bon Jovi přinášejí na reedici alba "New Jersey" za hodně peněz hodně muziky

Vydáno: 14.08.2014 17:30 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Bon Jovi momentálně odpočívají, a tak pro své fanoušky připravili lahůdku v podobě reedice alba "New Jersey". Navíc dávají možnost koupit si ho v různých verzích od jednodiskové až po třídiskovou. V této recenzi budeme hodnotit zlatou střední cestu - tedy edici čítající dva nosiče.

7/10

Bon Jovi - New Jersey (deluxe version 2014)

Vydáno: 7.7.2014
Celkový čas: CD 1 70:55, CD 2 67:39

Skladby: CD 1: Lay Your Hands On Me, Bad Medicine, Born To Be My Baby, Living In Sin, Blood On Blood, Homebound Train, Wild Is The Wind, Ride Cowboy Ride, Stick To Your Guns, I’ll Be There For You, 99 In The Shade, Love For Sale, The Boys Are Back In Town, Love Is War, Born To Be My Baby (akustická verze) CD 2: Homebound Train, Judgment Day, Full Moon High, Growin’ Up The Hard Way, Let’s Make It Baby, Love Hurts, Backdoor To Heaven, Now And Forever, Wild Is The Wind, Stick To Your Guns, House Of Fire, Does Anybody Really Fall In Love Anymore, Diamond Ring

Vydavatel: Universal

Mnoho fanoušků kdysi vyhlášeným rockerům dnes nemůže přijít na jméno kvůli tomu, že postupem času stále více měknou a stávají se víceméně popovou formací. Tím víc, že z kapely odešel i kytarista a zpěvák Richie Sambora a nevypadá to, že se hned tak vrátí. Poslední album "What About Now" kritika po celém světě strhala, protože po opravdové rockové muzice na něm není skoro ani památky.

Ještěže existují archivy. V hlubokých osmdesátých letech byla skupina plná energie, elánu, síly i tvůrčí invence. A tak po absolvování fenomenálního turné ke třetímu řadovému albu "Slippery When Wet" usedli Bon Jovi se Samborou ke stolu a začali tvořit materiál pro následné album s takovou chutí, že dostali nápad: "Jedno album bude málo, uděláme dvojité LP." Na tom se nakonec s Mercury Records nedohodli.

Původní název zněl "Sons Of Beaches", nakonec byla deska pojmenována podle rodného kraje kapely - "New Jersey". A hned více jak šestiminutový otvírák "Lay Your Hands On Me" jasně dokazuje, kde se nachází hlavní gró této nahrávky. Z celého alba doslova prýští energie všemi směry, díky remasterovanému zvuku může ekvalizér vaší hifi soupravy vyletět do povětři, Sambora předvádí triky na svých jedno-, dvou- i tříkrkých kytarách a samotný frontman je ve velmi dobrém hlasovém rozpoložení.

Členům kapely bylo tenkrát kolem pětadvaceti let a této výhody využili ve prospěch desky, kterou zdobí i obrovská živelnost, nespoutanost. Z raritních fotografií, pořízených u příležitosti vydání původního alba, lze vysledovat, že americká parta v té době patřila k vyznavačům stylu nazývaného hair-metal. Divoké účesy, trvalá ve vlasech, oholené hrudníky a tetování seděly perfektně ke stylu muziky, kterou Bon Jovi tehdy produkovali. A když se chtěli zklidnit, sáhli po perfektně procítěných baladách "Living In Sin" či "Ill Be There For You". Nejen z nich je cítit ohromné erotické dusno, napětí, které by se dalo krájet.

To skladbám dodávají i texty. Slovy frotmana kapely Elán Jožo Ráže, většina písní, co Bon Jovi zpívají, je o lásce a zbytek je o tom s velkým T. Ne tedy zcela do puntíku. Například "Blood On Blood" (původně se jmenovala "Stand By Me") pojednává o přátelství dvou kluků na život a na smrt. Písnička uhání zběsilou rychlostí tak, aby člověk stihl naskočit do vlaku domů. "Homebound Train" je jedna z nejtvrdších písní Bon Jovi vůbec. Ale aby té tvrdosti nebylo přespříliš, ani na tomto disku nesmějí chybět akustické kytary, koně a klobouky, prostě to, co se hodí do country stylu. "Love For Sale" i "Ride Cowboy Ride" znějící z LP desky dokreslují barevnost tohoto alba, i když už tolik nebaví, stejně jako "99 In The Shade".

Jako bonus se na první nosič ještě vešla hodně povedená akustická verze skladby "Born To Be My Baby", "Love Is War" a cover od Thin Lizzy "The Boys Are Back In Town". Písně se nacházejí na singlech a jejich B-stranách.

Druhý disk "The Sons Of Beaches demos" dává v mnohém odpověď na otázku, proč se písničky nevešly do původní sestavy alba. Ani po několikerém poslechu nemají v sobě ty ukazatele, co zdobí základní dvanáctku. Chybí jim drajv, hitovost a spousta motivů se v nich často opakuje. Několik skladeb je zde v alternativních verzích a víceméně pro fajnšmekry se zde nacházejí také chuťovky v podobě písně "House Of Fire" z repertoáru Alice Coopera či Joan Jett nebo skladby "Does Anybody Really Fall In Love Anymore?", kterou původně autoři Bon Jovi, Richie Sambora a Desmond Child napsali na desku zpěvačky Cher "Heart Of Stone". Poslední položkou je "Diamond Ring". Tu už fanoušci znají z desky "These Days", kde se objevila v tiché akustické verzi. Zde je hlučnější, ale poněkud rozpačité pocity z druhého disku přece jenom urovnává.

Bon Jovi CD
© facebook interpreta
Celkově lze říci, že tato náplast za poslední tvorbu formace je více než hřejivá. Mladší fanoušci si mohou vyslechnout odpověď na otázky, proč si tuto desku koupilo skoro dvacet milionů lidí a stala se v rockovém žánru jednou z nejprodávanějších v hudební historii, proč album bylo měsíc číslem jedna v americké hitparádě a proč hned pět na něm umístěných singlů okupovalo americkou Top 10. V posledně jmenované statistice dokonce drží Bon Jovi primát: žádné další rockové desce se to nepovedlo. I formát rozkládacího dvoudisku s šestatřicetistránkovým bookletem plným informací, fotografií i textů působí dotaženě, takže se kupující nemusí cítit nikterak ošizen. Za svůj ranec peněz dostane opravdovou nálož muziky, fotek a informací o své oblíbené kapele.


NÁZORY
  • CD (vanav, 15.08.2014 09:03) Reagovat

    Pěkně to chlapci zprasili:
    Původní verze - http://dr.loudness-war.info/album/view/48145
    2014 Deluxe verze - http://dr.loudness-war.info/album/view/67166

    • Re: CD (Jan, 15.08.2014 11:59) Reagovat

      Zajímavý. A co ty hodnoty vlastně znamenají?

      • Re: CD (Anonym, 15.08.2014 12:50) Reagovat

        Zelená barva a vyšší DR znamená, že je nahrávka více dynamická, t.j. rozdíly mezi tichými a hlasitými pasážemi jsou větší. Jinak řečeno, nová verze je dynamicky ořezaná, aby byla hlasitější a zněla "líp" na MP3 přehrávačích a v autech. S HIFI to, ale nemá nic společného a na kvalitní aparatuře se poslech stává utrpením. V současné době, ale bohužel nic neobvyklého.

      • Re: CD (vanav, 15.08.2014 12:50) Reagovat

        Zelená barva a vyšší DR znamená, že je nahrávka více dynamická, t.j. rozdíly mezi tichými a hlasitými pasážemi jsou větší. Jinak řečeno, nová verze je dynamicky ořezaná, aby byla hlasitější a zněla "líp" na MP3 přehrávačích a v autech. S HIFI to, ale nemá nic společného a na kvalitní aparatuře se poslech stává utrpením. V současné době, ale bohužel nic neobvyklého.

    • Re: CD (Metalista, 15.08.2014 17:45) Reagovat

      Naprostý souhlas! Stáhnul jsem a okamžitě smazal, strašnej zvuk. Zůstávám u verze "New Jersey (Japan 28PD-498)".

      www.discogs.com/Bon-Jovi-New-Jersey/release/2598486

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bon Jovi tady s námi chtějí být navždy. Alespoň dle názvu své nové desky (15.03.2024 18:57)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Elán v Praze zahraje i se symfonickým orchestrem (11.03.2024 09:42)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Hudba v tisku: Megalomanská kniha "Elán" je vynikajícím fotoalbem legendární skupiny (16.12.2023 09:00)
- Video: Bon Jovi mají další vánoční song. V klipu "Christmas Isn't Christmas" šíří sváteční náladu v karaoke baru (10.12.2023 17:55)
- Video: Alice Cooper skládá v "Dead Don’t Dance" hold životu v kapele (06.11.2023 14:22)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Cher vydává vánoční album. Mezi hosty je Michael Bublé, Tyga a Stevie Wonder (20.10.2023 16:15)
- Recenze: Elán deskou "Tretie oko" rozpačitě zval na megakoncert na Letenské pláni (15.10.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele AC/DC Queen Sia U2 Kabát Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu