shop.musicserver.cz
Biffy Clyro, Rock for People, Hradec Králové, 3.7.2014

Démoničtí Biffy Clyro rozsekali hradecký Rock for People

Vydáno: 04.07.2014 14:00 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: David Karas - musicerver.cz

Z kotle vychází kluk kolem dvaceti a oběma rukama si drží nos, ze kterého se mu na tvář valí potoky krve. Serval se snad s někým? Kdepak, to jen na Rock for People dorazila jedna z nejživočišnějších a nejlepších živých kapel světa - skotští rockeři Biffy Clyro. A musicserver byl u toho.

Live: Biffy Clyro

místo: Rock for People, Hradec Králové
datum: 3. červenec 2014
setlist: Different People, That Golden Rule, The Captain, Sounds Like Ballons, Biblical, Living Is A Problem Because Everything Dies, Spanish Radio, Bubbles, Black Chandelier, God & Satan, Who's Got A Match, Whorses, Many Of Horror, Woo Woo, Stingin' Belle, Mountains
Fotogalerie

Biffy Clyro
© David Karas - musicerver.cz
Jedna z nejskloňovanějších kapel současnosti, která je headlinerem řady festivalů po celém světě, se po více než půl roce od listopadového koncertu v Roxy vrátila do České republiky. A podle očekávání to byla pořádně nařachaná jízda, které k úplné dokonalosti chyběla jen delší stopáž a více "zasvěcených" fanoušků.

Když totiž někdy na přelomu roku došlo k oznámení, že Biffy Clyro se stanou jedním z taháků hradecké hudební přehlídky, fanoušků, kteří tuto informaci přijali s nadšením, bylo méně, než by si skotská trojice zasloužila. Držitelům ceny NME za "Best British Band" pro rok 2013 totiž domácí rádia protáčela hit "Black Chandelier" jen pár týdnů, což je na běžného festivalového návštěvníka obvykle málo, a tak nejčastější reakcí nebylo "Jupí!" nebo snad "Jen to ne!", ale spíše jen překvapené: "Kdo to je?". Podobně jako před rokem na Queens Of The Stone Age, před dvěma na Skrillexe nebo před třemi na Muse tak bylo potřeba české hudební nadšence patřičnou mediální masírkou trochu "dovzdělat". Po vynikajícím koncertě na Rock for People už se ale snad mezi širokou veřejností leccos vyjasnilo.

Biffy Clyro
© David Karas - musicerver.cz
Biffy Clyro vydali loni v lednu dvojalbum "Opposites", které se po zásluze stalo v mnoha výročních žebříčcích, včetně toho našeho, jedním z těch úplně nejlepších. S deskou plnou ostrých riffů, vytříbených melodií, nabroušeného zvuku a hromadou hrátek s dynamikou se dobré koncerty odehrávají snáze, kromě výborného studiového materiálu je ale potřeba přidat i něco navíc - tu tajnou, těžko popsatelnou ingredienci, která skvělý koncert povýší na koncert nezapomenutelný.

V případě rodáků ze skotského Kilmarnocku je to autenticita a verva, se kterou frontman všechny své písně prodává divákům. Simon Neil nepotřebuje pomocné projekce ani hromady balónků. Úplně stačí, když se svému publiku rozdá. Bolest hlavní tváře skupiny, jehož manželka třikrát potratila, se na člověku musí podepsat a emoce trpícího zvířete, které Neil vkládá do svého živelného přednesu, jsou uvěřitelné a jdou až na dřeň. Vůbec tak nezáleží, jestli právě hraje hymnickou novinku "Biblical" nebo apokalyptickou "Living Is A Problem Because Everything Dies" z průlomové třetí desky "Puzzle". Každá z nich je zážitkem sama o sobě.

Sluší se dodat, že ke kompletnímu "Biffy Clyro Experience" jsou potřeba dvě věci. Zaprvé - mít důkladně nastudovanou tvorbu, bez níž se při koncertě nebudete "chytat". A zadruhé - nasávat tu atmosféru přímo v kotli. Právě tam se totiž spolu s podobně věrnými fanoušky rozjíždí opravdové peklo. Divoký circle pit neztrácel v průběhu sedmdesátiminutové show na síle a herdy do zad, vyražené dechy a ukopnuté malíčky nebraly konce. Kdo se do něj nepodíval a nevrátil se z koncertu se špinavým tričkem, vykřičenými hlasivkami a nevykašlával prach a krev, nejspíš vůbec nepochopil, proč se na kapelu pějí takové ódy napříč celým hudebním spektrem.

Biffy Clyro
© David Karas - musicerver.cz
Do půl těla svlečená trojice spolu s dvojicí doprovodných muzikantů dávaly do svého vystoupení opravdu všechno, na druhou stranu ale nechybělo ani Neilovo pověstné kroucení boky, které divoké rockové vřavě dodávalo určitou ladnost a lehkost. Na dlouhé promluvy nebyl čas, kapela až na akustickou "God & Satan" a fanoušky milovanou baladu "Many Of Horrors" uháněla dopředu jako splašená antilopa a konec se zběsilou "Stingin' Belle" a oceňovanou "Mountains" přišel vlastně trochu nečekaně. To je také spolu s mizerným zvukem během prvních dvou písní asi to jediné, co se dá koncertu vytknout.

Jinak ale Biffy Clyro na Rock for People odehráli set, který byl stejně skvělý jako na podzim v Praze a prakticky nijak se nelišil ani od toho červnového na rakouském Novarocku. I napotřetí tak potvrdili, že patří mezi živoucí rockové legendy, které nám naši potomci budou závidět. Jen je otázkou, kolik přítomných si toho v onen teplý letní večer pod pódiem bylo doopravdy vědomo.


NÁZORY
  • MON THE BIFF (Katka, 05.07.2014 08:19) Reagovat

    Je pravda,že k tomuto žánru hudby musí české publikum ještě dozrát.Otázka je hlavně aby nebylo pozdě.Biffy si bezpochyby zaslouží obrovskou pozornost.Já osobně mám jejich tvorbu nastudovanou a moc si jich vážím.jsou to úžasní a skromní típci!Jejich koncert jsem si v Hradci nemohla nechat ujít.A musím říct,že to byl jeden z nejkrásnějších zážitků v životě.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Recenze: Z vnitřních běsů vykřesali Queens Of The Stone Age povedené rockové album "In Times Of New Roman..." (26.06.2023 00:00)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)
- Josh Homme prodělal rakovinu. "Poslední roky byly nejhorší v mém životě," říká (16.06.2023 18:56)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Naživo: Muse přivezli na Rock For People výpravnou show (12.06.2023 14:49)
- Fotogalerie: Muse na Rock For People v obrazech (12.06.2023 14:20)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu