Lana Del Rey v USA porazila Sama Smitha i Linkin Park

27.06.2014 00:08 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Tři důležité novinky zamířily do amerických kamenných i digitálních obchodů a nakonec vyhrála ta s nejméně komerčním promotion: Lana Del Rey s "Ultraviolence". Sam Smith ji s debutem šlapal na paty, Linkin Park relativně propadli. Singly opět ovládla 2x Iggy Azalea před MAGIC! a Nico & Vinz.
Iggy Azalea - Fancy ft. Charli XCX
© facebook interpreta
SINGLY - Pátým týdnem obsadila Iggy Azalea první dvě místa, což znamená vyrovnání dvanáct let starého ženského rekordu Ashanti s "Foolish" a "What's Luv?" (Fat Joe). Iggy opět brala s vlastním "Fancy" zlato a s "Problem" Ariany Grande stříbro. "Fancy" pokračovalo dominanci rádiím a streamům se změnami v řádech jednotek procent, v downloadech už ale spadlo pod 200 tisíc a vedení ztratilo.

Novým vládcem Digital Songs jsou totiž kanadští MAGIC!. "Rude" si připsalo 210 tisíc stažení a se skoky také ve streamech i downloadech na bronzu výrazně posílilo. Ze všech #1 Digital Songů jen jeden předchozí byl reggae: "Beautiful Girls" Seana Kingstona. Druhý dopředu avizovaný letní hit, "Am I Wrong" norských Nico & Vinz, se už vyšvihl na čtyřku jako Airplay Gainer.

S debutem celé albové prvotiny si Sam Smith polepšil se singlem "Stay With Me" na pětku. Zároveň už dvanáctý je s "Latch" Disclosure. Jason Derülo ztratil jedno místo, až za něj, na sedmičku, se zařadil John Legend. A o tři místa spadli také DJ Snake a Lil Jon s "Turn Down For What", před ně se dostal ještě Calvin Harris. První desítku uzavřel Pharrell Williams s "Happy".

Nejvyšší novinku si jednoznačně připsali Maroon 5. Píseň "Maps" se díky 138 tisícům downloadů, 40 milionům rádiových impresí a 1,3 milionu streamů ocitla na čtrnáctce. 28. místo patřilo "Kiss Me Kiss Me" 5 Seconds Of Summer. O třicet pozic níže debutoval T.I. s "No Mediocre", kde mu asistuje labelová kolegyně Iggy Azalea.

    Top 10 - singly:
  1. Iggy Azalea feat. Charli XCX - Fancy
  2. Ariana Grande feat. Iggy Azalea - Problem
  3. MAGIC! - Rude
  4. ▲ Nico & Vinz - Am I Wrong
  5. Sam Smith - Stay With Me
  6. Jason Derülo feat. Snoop Dogg - Wiggle
  7. John Legend - All Of Me
  8. Calvin Harris - Summer
  9. DJ Snake & Lil Jon - Turn Down For What
  10. Pharrell Williams - Happy

Lana Del Rey - Ultraviolence
© facebook interpreta
DESKY - Lana Del Rey je jasný důkaz, že to jde jinak. Tajemnost, teasování, postupné odhalování. Úplný opak velkých launchů masivně podporovaných několika typy barterového či těžce komerčního promotion. Vždyť Lana se dva roky neobjevila v americké televizi.

I přesto jasně stanula na vrcholu americké hitparády, když se její druhé desky "Ultraviolence" prodalo 182 tisíc kusů. Letos jsme ještě neměli vyšší sumu mezi ženami. Její debut "Born To Die" odstartoval na stříbru se 77 tisíci, jeho EP nástupce "Paradise" na desítce se 67 tisíci. Protože zároveň byl přiložen i v re-edici, pomohl debutu překonat už 1,1 milionu prodaných kusů.

Naopak klasickým kolečkem po televizích, rádiích, koncertech a obchodních centrech si prošel Sam Smith. No, a nakonec nebyl od vítězství daleko, debutu "In The Lonely Hour" se udalo 166 tisíc. Z nějakého důvodu album není na Spotify, tak jsem ho ani nemohl zhodnotit.

Naopak desítky poslechů už u mě mají moji nejoblíbenější Linkin Park. Jako fanouška pak zamrzí, že novinky "The Hunting Party" se prodalo jen 110 tisíc kusů. To je například polovina posledního "Living Things". A zlomek 600+, resp 800+ tisícových "Minutes To Midnight" a "Meteora". Všechny tyto studiovky, ještě spolu s "A Thousand Suns", byly první, novinka je tak prvním albem po "Hybrid Theory", které nedosáhlo zlata. Tento debut Linkin Park sice neodstartoval výrazně, nakonec se ho v USA prodalo přes 10 milionů.

S třemi výraznými novinkami to je letos vůbec poprvé, kdy každá deska na stupni vítězů prodala přes 100 tisíc. Zbytek byl daleko za nimi. Za "Frozen Soundtrack" najdeme Willieho Nelsona s "Band Of Brothers". Pro country legendu to je vůbec nejlepší poziční výsledek za poslední tři dekády. Přijetí Jennifer Lopez bylo pro změnu vlažné, 33 tisíc "A.K.A." je vůbec její nejhorší výsledek, i když umístěním už byla i níže než osmá. Devátý pak skončil Deadmau5 s druhým počinem "while(1<2)".

Situace příští týden bude jasná, pro zlato míří Ed Sheeran, "x" si pořídí až 200 tisíc Američanů, tedy pětinásobek debutového "+". Když tu máme i toho Sama, tak vlastně zažijeme takové anglické týdny.

    Top 10 - alba:
  1.  N Lana Del Rey - Ultraviolence (182 tisíc)
  2.  N Sam Smith - In The Lonely Hour (166)
  3.  N Linkin Park - The Hunting Party (110)
  4. ▼ Různí - Frozen Soundtrack (42, -15 %)
  5.  N Willie Nelson - Band Of Brothers (37)
  6. Miranda Lambert - Platinum (34, -45 %)
  7. Jack White - Lazaretto (34, -75 %)
  8.  N Jennifer Lopez - A.K.A. (33)
  9.  N Deadmau5 - while(1<2) (30)
  10. ▼ Brantley Gilbert - Just As I Am (26, -34 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady. Spotify playlisty se automaticky updatují, takže budou odpovídat vždy jen aktuální týden vydání článku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY