shop.musicserver.cz
Iron Maiden, Velodrom, Brno, 8.6.2014

Železná panna řádila v Brně

Vydáno: 10.06.2014 07:43 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: Petr Klapper / musicserver.cz

Legendární Iron Maiden se poprvé ve své historii představili v Brně a poslechnout si je přišlo na deset tisíc fanoušků. Kapela odehrála reprezentativní průřez nejslavnějším obdobím osmdesátých let a předvedla i výpravnou pódiovou show, přesto tomu už místy chybělo o něco víc energie.

Live: Iron Maiden

support: Ghost
místo: Velodrom, Brno
datum: 8. června 2014
setlist: Moonchild, Can I Play With Madness, The Prisoner, 2 Minutes To Midnight, Revelations, The Trooper, The Number Of the Beast, Phantom Of The Opera, Run To The Hills, Wasted Years, Seventh Son Of A Seventh Son, Wrathchild, Fear Of The Dark, Iron Maiden, Churchill's Speech/Aces High, The Evil That Men Do, Sanctuary
Fotogalerie

Iron Maiden, Velodrom, Brno, 08.06.2014
© Ondřej Kramář/ musicserver.cz
Po více jak dvaceti letech do Brna zavítala po Metallice druhá největší legenda těžkého kovu, britská šestice Iron Maiden. Tahle zasloužilá parta má u nás oddanou a extrémně početnou fanouškovskou základnu, a tak se nebylo čemu divit, když byl Velodrom téměř zaplněný. Zdůrazňuji téměř, neboť v poslední třetině nejdál od pódia jste se mohli pohybovat bez nějakých větších tlačenic a pár set fanoušků by areál ještě klidně snesl.

Parný letní večer odstartovali švédští rockeři Ghost, které jsem sice stihl jen krátce, i tak mě ale zaujali svou image v čele se zpěvákem v kostýmu papeže ze hřbitova. Hudebně mi z toho kousku přišli na mysl skandinávští maskovaní kolegové Lordi, a to i po hudební stránce. Nevím, jestli kapela začala hrát už před devatenáctou hodinou, každopádně v 19:17 se klidili z pódia a čas čtvrthodiny mi přijde opravdu krátký i na předkapelu, tím spíš že poměrně zábavnou.

Iron Maiden, Velodrom, Brno, 08.06.2014
© Ondřej Kramář/ musicserver.cz
Dle avizovaného plánu na nás železná panna vtrhla přesně v osm hodin s intrem v podobě své playbackové coververze hitu od UFO "Doctor Doctor". Samotný ostrý start na výpravné stage v duchu arktického ledového ostří a sněhu zahájila až skladba "Moonchild", ve které byla hned z počátku jasná jedna věc. Zpěvák Bruce Dickinson se stále může pyšnit skvělou fyzičkou a na koncertu naběhal kilometry střídajíc nespočetné kostýmní variace, včetně britské koloniální vojenské uniformy v klasice "The Trooper".

Druhou méně potěšitelnou záležitostí ohledně slavného vokalisty bylo, že pěvecky už má nejlepší časy za sebou a své nejnáročnější party už zdaleka nevyzpívá. Jeden by řekl, že by možná stačilo méně běhat a víc se soustředit na zpěv, nicméně to bychom se ochudili o podstatnou část show a o tu šlo v Brně především. Rozhodně totiž nepotěšil ani měkký a neenergický zvuk kapely jako takové v kombinaci s velmi špatným nazvučením akce, kde hlavně uprostřed plochy nebylo nouze o létání zvuku zprava doleva a kolísající hlasitosti vokálů a bicích oproti utopeným kytarám.

Iron Maiden, Velodrom, Brno, 08.06.2014
© Ondřej Kramář/ musicserver.cz
Samotný cirkus však ohromil pravidelně se obměňující plachtou nad pódiem podle motivu toho kterého alba, zmíněnými kostýmy Dickinsona, ohňovými komíny, obřími figurínami rohatého kozla v "Number Of The Beast" a nezbytného pochodujícího Eddieho v admirálské uniformě nebo jeho statickou figurínou ve velikosti zabírající pomalu čtvrt pódia.

Velmi oceňuji, že konečně někoho v Česku napadlo u těchto stadiónových koncertů umístit projekční velkoplošnou obrazovku nejen po okrajích stage, ale i na zvukařskou věž pro diváky v zadních řadách, kteří jinak kvůli vzdálenosti od pódia a zmíněné překážející věži z koncertů zpravidla moc nevidí.

Co se týče hracího setu, zazněly téměř všechny podstatné kousky z osmdesátých let (viz. setlist), nic z pozdějšího období ani vzhledem k tématickému bloku Maiden England ani nebylo očekáváno. Dvouhodinový heavymetalový nášup určitě musel potěšit většinu přítomných hlavně setlistem a pódiovou show, přesto už jsem z pánů cítil trošku rutinu a především chybějící energii, která je ale vzhledem k jejich věku pochopitelná. Stejně tak i publikum rozhodně mohlo být aktivnější a tradiční žánrové masové hrození bylo pořádně vidět jen v kotli.

NÁZORY
  • Byl tam pan recenzent? (Metalheart, 10.06.2014 08:21) Reagovat

    Zdravím,
    z této recenze mám pocit, že pan recenzent byl na úplně jiné akci. Ghost hráli skoro třičtvrtě hodiny, začínali v půl sedmé. Se špatným nazvučením poněkud nemohu souhlasit, byl jsem za kotlem, těsně před zvukařskou věží a tam byl zvuk zcela ideální. Každý nástroj byl naprosto zřetelně slyšet včetně Brucova zpěvu. OK, Bruce už toho nevyzpívá tolik, co dřív....ale stejně je to pořád jeden z nejlepších zpěváku na světě a v Brně to předvedl. Vepředu v kotli to vřelo, kousek za ním... ještě víc. Kolem věže se furt skákalo, zpívalo s kapelou, dál jsem nedohlédl. Podle občasných závěrů na velkoplošných projekcích to ale vypadalo, že skákal celý velodrom. Atmosféra byla naprosto skvělá... a např. u Fear of the Dark celý velodrom nadšeně broukal melodii...

    • Re: Byl tam pan recenzent? (LadyL, 10.06.2014 10:19) Reagovat

      Plně s Vámi souhlasím, já jsem nebyla vkotli, ale na boku a zvuk byl naprosto v pohodě. Když jsem se dívala na všechny kolem a jak bylo narváno a ruce nad hlavou měla většina lidí co byla na koncertě, tak pochybuji o tom, že pán co psal recenzi na koncertě byl.

  • Vydařený koncert (Honza, 10.06.2014 13:54) Reagovat

    Já jsem pár výkyvů zvuku zaznamenal, ale opravdu jen trochu. Byl jsem zboku v první třetině. A plně tedy souhlasím s tím, že publikum se mohlo odvázat trochu více. Myslím celkově stadion... Na klasické zpěvné chóry reagovalo dobře, ale jinak to bylo vlažnější, např. na skladbu The Evil... Po jejím rozjezdu krom kotle žádná velká "pařba". Ale celkově to byl výborný koncert a já jsem si ho užil!

  • Atmosfera byla vyborna, to se autor seknul. Co se ... (Edhunter, 10.06.2014 14:12) Reagovat

    Atmosfera byla vyborna, to se autor seknul. Co se tyce zvuku, ma autor clanku pravdu. Bylo to velmi nevyrovnane, nektere kusy mely prvotridni zvuk a nekdy to vypadalo, ze zvukar tam neni nebo nevi co dela. Hlavne opravdu utopil a nevytahl nekolik zasadnich sol a misto toho nechal stejne nahlas solo i kytarovy doprovod. Stal jsem tesne vedle mixpultu na rozhrani obou sektoru, takze tam by mel byt zvuk idealni. No a provedeni hodne flaku me taky zklamalo. Hlavne rychlejsi veci mi pripadaly zahrane strasne pomalu (oproti studiovym nahravkam nebo starsim lajvkam). Ja jsem cekal Shinkanzen a on to byl courak. Maximalne zrychleny vlak. Ale tim pomalym tempem se ty skladby uplne zruinuji. Cert vi kdo uz nestiha, jestli Nico nebo Steve nebo kytary? Nebo si nastavili metronom moc pomalu? Mozna by meli panove pred koncertem vhodit nejake rychliky, v bigbitu se snad zatim zadne dopingove zkousky nedelaji. Toz tak.

    • Re: Atmosfera byla vyborna, to se autor seknul. Co se ... (Kubba, 10.06.2014 19:07) Reagovat

      kdy jsi je slysel naposled, že tě tak překvapuje tempo těch skladeb ?? Jo , je to zahráno možná pomaleji, ale vzhledem k jejim nasazení na podiu, se to da pochopit....at hrajou radsi pomaleji, než aby tam stáli...Btw - byl jsem na tribuně pro držitele průkazu ZTTP/P a zvuk až na vyjímky byl vynikající ! :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dubnový Spark s FFDP a Brucem Dickinsonem je právě v trafikách (05.04.2024 18:49)
- Recenze: "The Mandrake Project" Bruce Dickinsona je sebejisté veteránské album, své ambice ale neplnit nedokázalo (18.03.2024 17:00)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Video: Bruce Dickinson se v klipu "Rain on the Graves" stává členem ďáblovy kapely (27.01.2024 09:17)
- Video: "Afterglow of Ragnarok" uvádí do světa "The Mandrake Project", připravovanou sólovku Bruce Dickinsona (08.12.2023 14:00)
- Ghost v tichosti vydali výběrovku "13 Commandments", obsahuje i jednu raritu (04.12.2023 19:35)
- Video: Iron Maiden vysekli živým videem "Stranger in the Strange Land" poklonu svým fanouškům (06.11.2023 17:49)
- Ghost chystají filmový projekt. Měl by kombinovat koncertní záznam s něčím dalším (13.10.2023 15:22)
- Bruce Dickinson chystá sedmé sólové album. "The Mandrake Project" vyjde začátkem příštího roku (24.09.2023 11:12)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu