Nové desky pro 24. týden

08.06.2014 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Fotbalové mistrovství světa začíná příští týden a vedle oficiálního alba a brazilské novinky Fatboye Slima se jím inspirovala řada dalších, tedy alespoň číslem 11. Přesně tolik skladeb má sólovka Chrissie Hynde, "Lazaretto" Jacka Whitea, debut Glass Animals, novinky Passengera, Neon Trees, Klaxons a dokonce i Uriah Heep.
Pokud se v pondělí 9. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Jack White - Lazaretto (Globus)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Jack White - Lazaretto
Ještě před pár dny jsme vám v Nových deskách psali, jak Jack White pomáhal Neilu Youngovi s jeho novým albem a nyní tohoto hudebního chameleona, multiinstrumentalistu a všeuměla vzpomeneme znovu v souvislosti s jeho druhým sólovým počinem. Na novince "Lazaretto" začal pracovat prakticky v zápětí po vydání debutu "Blunderbuss" a bude to na něm i znát. Stejně jako předchůdce, ani jedenáct písniček nového alba nebude pouze v jednom stylu, ale budou oscilovat mezi různými žánry od rocku, přes americanu až po folk, do kterých míchá vlivy dalších stylů. Prvním singlem se stala titulní píseň, kterou ve formě videoklipu najdete na webu Jacka Whitea. Další ochutnávku z alba v podobě skladby "Just One Drink" sdílí prostřednictvím soundcloud.com profilu svého vydavatelství Third Man Records.


Chrissie Hynde - Stockholm (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

Chrissie Hynde - Stockholm
Zpěvačka a hlavní postava The Pretenders, Chrissie Hynde se už poměrně dlouhý čas prezentuje i sólově, nicméně album pouze s jejím jménem jí doposud chybělo. Nyní, po téměř čtyřiceti letech hudební kariéry, se to změní. Vydává své debutové sólové album, které nazvala "Stockholm". Sama o něm ovšem říká: "Je to první album pod mým jménem, ale není to sólové album. Ve skutečnosti se na ní podílelo mnohem víc lidí než na kterékoliv desce Pretenders." Mezi známými hosty jsou na desce například Neil Young a nebo bývalá tenisová jednička John McEnroe. Celkem jedenáct písničkami představuje několika trailery a prostřednictvím singlů "You Or Not One" a "Dark Sunglasses" na svém VEVU.


Fatboy Slim - Fatboy Slim Presents Bem Brasil (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: taneční hudba

Fatboy Slim - Fatboy Slim Presents Bem Brasil
Britský hudebník Fatboy Slim o sobě nedal vědět několik let. Nyní se ale Norman Cook vrací u příležitosti nadcházejícího mistrovství světa ve fotbale, kdy spojil svoje dvě velké lásky - fotbal a Brazílii. Dvou disková kompilace "Fatboy Slim Presents Bem Brasil" přinese ve dvaceti položkách nejen zbrusu nové skladby, ale i remixy, o které se postarali například DJ Fresh, Gregor Salto, Psychemagik, Eats Everything, Dimitri Vegas & Like Mike, Claude Von Stroke nebo Joey Negro. Částečně půjde o songy, ve kterých jsou nasamplovány známé brazilské národní písně, jiné jsou pro změnu inspirovány aktuální brazilskou hudbou. O představení tohoto alba se stará obsáhlý sampler na jeho YouTube.com profilu.


Klaxons - Love Frequency (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock

Klaxons - Love Frequency
Britská indie rocková formace Klaxons rozhodně nepatří k těm kapelám, které by chrlily nové desky na počkání. Trojice (a během turné kvartet) připravila novou a v pořadí třetí desku "Love Frequency" po čtyřech letech od vydání "Surfing The Void". Samotné nahrávání totiž zabralo muzikantům tři roky. Výsledkem usilovné práce je jedenáct novinkových kousků, na kterých se jakožto producenti podíleli James Murphy z LCD Soundsystem, Tom Rowlands z Chemical Brothers, Erol Alkan a elektro duo Gorgon City. Baskytarista Klaxons Jamie Reynolds k desce neprozradil nic konkrétního, naopak si pro své fanoušky připravil metaforu: "Na první dvou deskách jsme teprve vzlétali a připravovali se. Pak jsme byli v oblacích a teď můžu říct, že jsme zdárně docestovali do cíle." Sami se přesvědčete poslechem dvou nových písní na pledgemusic.com.


Tip týdne

Glass Animals - Zaba (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock / trip hop

Glass Animals - Zaba
Nováčky tohoto týdne jsou Glass Animals. Čtveřice muzikantů z Oxfordu se poznala už ve čtrnácti letech, ale muziku společně začali dělat až teprve po škole. Svůj první počin, EP "Leaflings", vydali v roce 2012 a o rok později následoval eponymní nástupce. Toho si všimnul anglický producent Paul Epworth, který stojí za úspěchy Adele, Bloc Party, Florence And The Machine, nebo třeba za nejnovějším počinem Coldplay. Moc dlouho neváhal a Glass Animals se stali první akvizicí jeho vlastního labelu Wolf Tone. Netrvalo to ani moc dlouho a natočil s nimi jejich debut nazvaný "Zaba". Jeho jedenáct písniček se pohybuje na rozhraní indie, rocku, popu, trip hopu, elektroniky, experimentální hudby a art popu. Pokud máte zájem toto album poznat blíže, máte možnost - na webu kapely je ke slyšení v celé své kráse. My pouze dodáme, že "Zabu" seženete i na vinylu.


Kasabian - 48:13 (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock

Kasabian - 48:13
Kromě Klaxons se na nás nadcházející týden valí další britská formace, rockeři z Kasabian. Tři roky po úspěšné "Velociraptor" se kvartet hlásí o slovo s pátou studiovkou "48:13", jejíž produkci obstaral sám kytarista kapely Sergio Pizzorno. A že se divíte názvu a přemýšlíte, co se za ním skrývá? Je to velmi jednoduché - celkový hrací čas alba. Ten je rozdělen do třinácti písní, které v rádiích zastupuje pilotní singl "Eez-eh". Sám skladatel a autor písní Sergio nový materiál charakterizuje slovy: "Cítil jsem, že jsme dospěli do stádia, kdy se můžeme dovolit být na desce co možná nejvíce upřímní. Začal jsem s tím, že jsem jednotlivé zvukové vrstvy ubíral, namísto přidával další." Ostatní v čele se zpěvákem Tomem Meighanem ho podpořili: "Méně je více, chápete, že?"


Neon Trees - Pop Psychology (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop rock / new wave / synthpop

Neon Trees - Pop Psychology
Americké čtyřčlenné seskupení Neon Trees, kterému velí charismatický zpěvák Tyler Glenn, vydává po dvou letech od desky "Picture Show" třetí studiové album. Jeho název "Pop Psychology" se odkazuje na psychologické terapie Tylera Glenna, ke kterým se musel uchýlit během turné k minulé desce a kvůli kterým kapela zrušila i několik koncertů. Nemusíte se ale bát, vy do deprese určitě neupadnete, nahrávka je opět plná chytlavých poprockových melodií, do kterých formace implementuje i prvky new wave a synthpopu. Je to koneckonců znát i z prvních čtyř singlů, které si můžete poslechnout na stránkách kapely. O tom, že na posluchače album zabírá, může svědčit i úspěch ve Spojených státech, kde "Pop Psychology" vyšlo již koncem dubna.


The Who - Quadrophenia-Live In London (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

The Who - Quadrophenia-Live In London
Oslavy čtyřicetiletého výročí desky kultovních The Who "Quadrophenia" byly velkolepé. Muzikanti podnikli světové turné, v rámci kterého odehráli nadšeným posluchačům písně ze své rockové opery v plné parádě a hlavně nevynechali ani jednu. V rámci koncertní šňůry vystoupili v loňském roce také v londýnské Wembley Areně, a právě z této show přináší svým fanouškům obsáhlý koncertní film. Set obsahuje všech sedmnáct písní a k tomu dalších šest skladeb, které se řadí v arzenálu kapely k těm nejslavnějším. Koncertní film navazuje a pokračuje v příběhu Jimmyho, který je hlavní postavou slavné nahrávky. Současné koncertní záznamy jsou obohaceny prostřihy archivních záběrů, a fanouškovi se tak naskýtá na The Who zcela nový pohled. K dipozici je v několika verzích - DVD, Blu-Ray, digitálně a také jako deluxe edice. K dostání bude také limitovaná pětidisková edice, kde najdete všechny uvedené formáty a navíc také 2CD se soundtrackem a vyčištěnou verzi původního alba. Navnadit by vás mohltrailer k tomuto titulu.


Passenger - Whispers (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk pop

Passenger - Whispers
Anglický folk popový zpěvák Michael David Rosenberg, který si říká Passenger, si svým hitem "Let Her Go" podmanil prakticky celý svět. Velmi slušně díky tomu bodovalo i album "All The Little Lights", ze kterého tato písnička pochází. Nyní bude jistě chtít na tento úspěch navázat s novinkou "Whispers", pro níž si v případě standardní verze nachystal jeden písniček. Pokud vyhledáte deluxe edici dostane k této jedenáctce ještě akustické verze sedmi vybraných skladeb z tohoto alba, a to včetně prvního singlu "Heart's On Fire", v níž si zahostoval Ed Sheeran. Tři ukázky z "Whisper" včetně zmíněného singlu nahrál Passenger na svůj profil na soundcloud.com.


Uriah Heep - Outsider (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Uriah Heep - Outsider
Uriah Heep musí znát každý správný rocker, a právě takový fanda jistě ocení jejich novou desku "Outsider", která je v pořadí už jejich čtyřicátým šestým počinem. "Jsme velice pyšní na naši historii," prozradil nedávko kytarista a zakladatel kapely Mick Box. "Stejně důležité, jako naše minulost je ale produkce nového materiálu a držet se našeho stylu, což "Outsider" splňuje na výbornou. Je důkazem toho, že v sobě stále mám energii a vášeň pro hudbu, jakou jsme měli vždy.". Na desce se také poprvé představí nový baskytarista Dave Rimmer. Ten zaplnil prázdné místo po dlouholetém členu kapely Trevoru Bolderovi, který zemřel loni v létě. Ukázky z nové desky si můžete poslechnout na stránkách internetového obchodu Amazon.de.


Různí - One Love, One Rhythm - The Official 2014 FIFA World Cup Album (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / taneční hudba / world music

Různí - One Love, One Rhythm - The Official 2014 FIFA World Cup Album
Mistrovství světa ve fotbale už je opravdu za dveřmi, a tak vycházejí různé kompilace jak s fotbalovou tak brazilskou tématikou. Existuje ale oficiální album šampionátu, které dostalo název "One Love, One Rhythm - The Official 2014 FIFA World Cup Album". Na jeho vzniku se podíleli umělci z celého světa, ačkoli mírně převládají ti, kteří mají co do činění s Latinskou Amerikou. Na albu najdete celkem patnáct skladeb, respektive sedmnáct v případě deluxe edice, o jejichž autorství a produkci se postarali mimo jiné i Dr. Luke, Max Martin, Sia, Rock Mafia, Sérgio Mendes, Salaam Remi , RedOne a z části i ti, kteří je nazpívali. Mezi ty patří například Wyclef Jean, Pitbull, Jennifer Lopez, Santana, Avicii, Ricky Martin, Shakira, Isley Brothers, Baha Men, Aloe Blacc a svůj um přidal i klavírní virtuóz Lang Lang. Na YouTube.com je již dnes celé album ke slyšení.


Curved Air - North Star (Bertus)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Curved Air - North Star
Britská progresivně rocková formace Curved Air, která vznikla již v roce 1970, slavila před čtyřmi lety návrat na hudební scénu. Na novou plnohodnotnou studiovku si ale fanoušci museli počkat až do letošního roku, kdy se kapela hlásí o slov s novinkou "North Star". "Reborn" z roku 2008 se totiž sestávala převážně z nových verzí písní prvních nahrávek formace a o dva roky novější "Retrospective" byla zase hlavně výběrem toho nejlepšího z původních nahrávek z let 1970 - 1976. Naposled vydaná deska "Live Atmosphere" se sice datuje k roku 2012, ale, jak už název napovídá, jednalo se o živák. "North Star" čítá celkem čtrnáct kousků, z toho na sedmi z nich se podílel kytarista Kit Morgan, který ale z kapely ještě před nahráváním odešel. Dále zde najdete tři kousky, které se původně objevily na prvních dvou deskách Curved Air a také několik coververzí písní od Snow Patrol, The Beatles nebo The Police. Ukázku v podobě skladby "Time Games" najdete na YouTube.com.


Austin Mahone - The Secret (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / taneční pop

Austin Mahone - The Secret
Zatímco Kanaďan Justin Bieber řeší své drobné skandálky, v Americe mu vyrůstá nebezpečná konkurence se jménem Austin Mahone. Tento sedmnáctiletý zpěvák z Texasu se hudbě věnuje již několik let. Nejprve vkládal na YouTube svá videa, ve kterých přezpívával hity svých oblíbených interpretů a tím si vytvořil velmi slušnou základnu fanoušků. V roce 2012 podepsal svoji první nahrávací smlouvu, kterou zpečetil i několika singly. Ty zaznamenaly v Americe velmi slušný ohlas a Austinovi napomohly například i k tomu, že si ho na svá loňské turné jako předskokana vybraly Taylor Swift a Bridgit Mendler. Nyní konečně přichází se svým debutovým albem nazvaným "The Secret", o jehož produkci se postarali osvědčení RedOne a The Futuristics. V první singlu "Mmm Yeah", který je ke slyšení na zpěvákově webu, si pak zahostoval Pitbull. Ukázky všech ostatních skladeb si můžete poslechnout na Supraphonline.cz,


Arch Enemy - War Eternal (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: death metal

Arch Enemy - War Eternal
Devátá studiovka švédské death metalové ormace Arch Enemy se nese ve znamení velkých změn. V čele populární formace totiž stojí nová frontmanka - Aliss White-Gluz, která nahrazuje oblíbenou Angelu Gossow. Ta se pro odchod z čela kapely rozhodla sama po zralé úvaze a nyní se stará o její management. Rozhodla se tak proto, že chce trávit více času se svou rodinou a věnovat svůj čas také jiným aktivitám. "Předávám své žezlo talentované Alisse White-Gluz, kterou znám už nějakou chvíli a která je mi také drahým přítelem. Vždy jsem si byla jistá, že si zaslouží šanci zazářit - a teď ji má. Stejně jako jsem já dostala svou šanci v roce 2001." Novou zpěvačku mohou metalové fandové znát z kapely The Agonist a jak jí to v čele Arch Enemy sluší, jste mohli ohodnotit prostřednictvím třech singlů - "War Eternal", "As The Pages Burn" a "You Will Know My Name". První z nich najdete ke zhlédnutí na YouTube.com.


Dále vychází:

Banda - hraBanda (Pavian Records)
Claire - The Great Escape (Universal)
Dawn - Slaughtersun (Universal)
Dawn - Sorgh Pa Svarte Vingar (Universal)
Equilibrium - Erdentempel (Mystic Production)
Hellyeah - Blood For Blood (Warner Music)
Kadavar - Abra Kadavar (Special Edition) (Mystic Production)
Lillian Axe - One Night In The Temple Cd+Blu-Ray (Bertus)
Lillian Axe - One Night In The Temple Cd+Dvd (Bertus)
Michael Sweet - I'm Not Your Suicide (Bertus)
Monty Python - Monty Python Sings (Universal)
Night Ranger - High Road (Mystic Production)
Night Ranger - High Road (Deluxe Edition) (Mystic Production)
Rival Sons - Great Western Valkyrie (Mystic Production)
Různí - Brasil! (Universal)
Různí - Eurovision Song Contest (Universal)
Různí - Fit Hits 2014 (Universal)
Různí - Ibiza Evolution 2014 (Universal)
Různí - Pepsi Beats Of The Beautiful Game (Universal)
Tesla - Simplicity (Mystic Production)
Vera Lynn - National Treasure - The Ultimate Collection (Universal)
ZZ Top - The Very Baddest Of ZZ Top (Warner Music)

Vychází na vinylu:
Arch Enemy - War Eternal (Universal)
Glass Animals - Zaba (Universal)
Kadavar - Live In Antwerp (Mystic Production)
Leonard Cohen - Field Commander Cohen Tour 1979 (Bertus)
Moody Blues - On The Threshold Of A Dream (Bertus)
Ray Charles - At Newport (Bertus)
Rival Sons - Great Western Valkyrie (Mystic Production)
Různí - Godzilla 2014 (soundtrack) (Bertus)
Sex Pistols - Never Mind The Bollocks (Universal)

Reedice:
Avicii - True (Universal)
Deep Purple - In Concert'72 (Warner Music)
Lucie - Live (2CD) (Universal)
Lucie - V Opeře (2CD+DVD) (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY