shop.musicserver.cz
Nejlepší písně Justina Timberlakea

Nejlepší písně Justina Timberlakea

Vydáno: 30.05.2014 16:00 v sekci Nejvíc nej - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Naše starobylá metropole už v úterý 3. června poprvé přivítá nejserióznějšího adepta na post popového krále zeměkoule, a proto by bylo nanejvýše vhodné poohlédnout se za některými markantními díly jeho dosavadní - a nutno dodat, že veleúspěšné - kariéry. Některé vybrané písně během večera nepochybně zazní.

10. SexyBack


Justin Timberlake už před vydáním druhé řadovky "Future Sex/Love Sounds" z roku 2006 vyznačoval známky jistého zdrsnění své osobnosti, ale až tento první singl všechny definitivně utvrdil, že dny hodného strejdy Justina a květákového účesu jsou sečteny. Zajímavé je, že v písničce se ani moc nesetkáte se zpěvem. Ale když už se objeví, stojí za to. Ostatně text "Dirty babe, you see these shackles, baby I’m your slave, I’ll let you whip me if I misbehave, ot’s just that no one makes me feel this way" ještě umocňuje sílu tohoto bridge, který si nezkoušejte zpívat ani ve sprše, protože budete znít divně. Je pravda, že se jedná o poslechově nejspíš nejnáročnější song v celé zpěvákově diskografii, protože vydržet několik minut poslouchat jen pět slov ("go ahead, be gone with it") vyžaduje notnou dávku trpělivosti.

9. True Blood


Jeden redakční kolega tvrdí, že při poslechu "True Blood" slyší zvuky džungle. A je docela blízko pravdě. Jedná se totiž o jednu z nejstrašidelnějších písní v repertoáru JTho. Je plná lesní tmy, krvežíznivých upírů, smyčců jako z Hitchockova snímku a posmívajícího se Timbalanda - zkrátka jako vystřižená pro všechny adorátory hororové tématiky. A jak je u tohoto popového hrdiny pravidlem, i tentokrát se skladba tříští do částí. A jako (téměř) vždy i tady stojí na přechodu hravá kytara započatá Justinovým příkazem "Guitar!. Faktem zůstává, že závěrečná pasáž druhé části už je o něco méně pozoruhodná a nad vodou ji drží snad jen zase ty vtíravé orchestrální příspěvky.

8. TKO


Když vás ne a ne napadnout dobrá melodie, není nic jednoduššího, než si ji od někoho (samozřejmě s náležitým povolením) půjčit. Jako to udělalo duo Tim + Tim. Pánové si vzali základní prvek ze "Somebody's Gonna Off The Man" soulové ikony Barryho Whitea a překlopili si ho do své vlastní, mírně zlověstné verze. A v závěru si ještě hezky vyhráli se smyčci, přičemž právě tyto dvě finální minuty dělají z "TKO" nástupce "LoveStoned", tedy dva diferenciálně rozdílné podklady spojené do jednoho. A spolu jsou síla. Slabší stránkou budiž opět zbytečně sprostý text, slovní vynalézavost nemá umělec ještě tolik vychytanou.

7. Body Count


Co dělá tahle perla na deluxe edici první části "The 20/20 Experience", to ví asi jen sám Timberlake, každopádně je lepší než cokoli z osmdesáti procent mírně fádní vaty na druhém dílu. Možná se JT obával toho, že ne každý překousne dominanci dechových nástrojů (právě pro tyto posluchače přichází v závěru řada na elektrickou kytaru). Opět ovšem zaráží hudebníkův v zásadě dokonalý smysl pro rytmus a melodii, přičemž je přirozeně potřeba brát v potaz i přínos Timothyho Mosleyho aka Timbalanda, a to nejen v podobě typického mluvení, houkání, brumlání a všeobecného povykování do skladby. Jeho práci si nelze splést s činností nikoho jiného také proto, že piplat se s každou vteřinou songu je rasovina. A producent se v precizní produkci přímo vyžívá.

6. Mirrors


"Mirrors" nenabízí vůbec nic nového - jen to, co jsme od Timberlakea už stokrát slyšeli. Beatbox, tleskání, typické Timbalandovy skřeky a omílání jedněch a těch samých textových pasáží. Je tu ale jeden rozdíl. Teď už před námi stojí dospělý, vyzrálý chlapík, co měl to štěstí potkat lásku svého života a je odhodlán promítnout své city do každé vteřiny své písně. A to dělá z "Mirrors" něco speciálního, ne jen další prasárničku typu "svlíkni se, bejby". Timberlake předkládá výborný podklad, který je jako stvořený pro to, abyste svou drahou polovičku požádali o ruku. Se samotným (jakkoli dobrým) textem byste ale prorazili těžko. Proto disponuje zrcadlová hymna působivou melodickou linkou, kterou není jednoduché zazpívat a nejlépe zní v mnoha vokálních vrstvách, jako je tomu v originále.

5. Cry Me A River


Opravdové hity prověří až čas, což je přesně případ "Cry Me A River". Už uběhlo dvanáct let, co cenou Grammy ověnčený opus vtrhl do hitparád, a přesto se jakýkoli žebříček Timberlakeových nej bez této písně či videa k ní prostě neobejde. Ono mnohdy platí, že čím zničenější srdce, tím lepší skladba. Nevydařený vztah s Britney Spears, jež se tehdy ještě prezentovala jako popová princezna se vším všudy, se celý promítl do skoro pětiminutové zpovědi. Zajímavostí je, že při nahrávání songu byl použit fascinující nástroj clavinet, který v aktuální populární hudbě už slyšíte jen velice zřídka, stejně jako gregoriánské chorály. A speciální bonus - patrně nejlepší cover této skladby v galaxii.

4. Blue Ocean Floor


O žádné jeho jiné písni nemůžeme říct, že tak krásně nudí. "Blue"Blue Ocean Floor" by se klidně mohla pouštět neurotikům při psychoterapii, aby si představili oceán, rybičky, šum vln a hodili k šípku všechny své strasti a starosti. Stačí se jen zaposlouchat do Justinova hlasu, jak napodobuje white noise, stačí se jen nechat hýčkat překrásnou barvou tohoto vokálu. A zavřít oči. A pak teprve uslyšíte, jak mocná dokáže hudba být. Co se týče instrumentální stránky, pak zde za pozornost stojí silně kontrastující basová linka, která je ovšem jemná jako pohlazení oceánské řasy.

3. What Goes Around... Comes Around


Hlavní zpestření této skladby tkví v tom, že Timberlake zpívá přesně to, co se píše v textu (je k tomu pochopitelně potřeba jistá dávka představivosti). Anglické rčení "What goes around comes around" se dá do češtiny přeložit ekvivalentem "Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá" a na zvukomalebný refrén se tedy lze dívat ze dvou úhlů pohledu. Buď jako na stále se opakující kruh slov, nebo jako na ozvěnu odrážející se od lesa. Kritikou vychvalovaný singl vznikl absolutní náhodou. Producent Floyd Hills (aka Danja) seděl zrovna ve studiu s Justinem a Timbalandem a ladil si akustickou kytaru, když tu se ze strun vyklubala jakási melodie, která zpěváka zaujala. Můžete ji slyšet hned na začátku songu. A když už jste v ráži, tak se písně skládají levou zadní, a tudíž i "What Goes Around... " byla v hrubých rysech hotová už během necelých dvou hodin. Je to také jeden z tracků, kde můžete slyšet absolutně nejvyšší tón, který je Justin schopný zazpívat.

2. Not A Bad Thing


Dobrý riff toho častokrát dokáže hodně. Když se vám ho podaří složit, můžete na něm rovnou začít stavět celou skladbu. Navíc v tomto případě stačily Justinovi také pouze čtyři akordy na to, aby skvostným způsobem završil (standardní) druhou část neo-pop-soulové desky "The 20/20 Experience". Zpočátku až nehorázně nenápadná záležitost středního tempa s pro někoho až moc přisládlým (ale tak romantickým!) textem vybočuje z řady hlavně melodií, podbarvenou oním světoborným riffem. A to slovíčko na "f" v reférnu už je snad jenom taková libůstka, která dává na srozuměnou, že zase takový slaďouš Džastyn není.

1. LoveStoned/I Think She Knows


Brnkat a dělat různě věci s pusou je pro Justina hračka. A spojit dvě v podstatě rozdílné skladby tak, aby se zdálo, že se společně už narodily, to je také záviděníhodné umění. Je to song, který kombinuje absolutně všechny finty zpěváka: beatbox, falzetové hrátky, smyčce, kytaru. Snad nejhorší dilema ale nastává při otázce, který ze dvou kousků je lepší. Ten první, rychlý, svižný, lehce oplzlý tu stojí proti pomalému, orchestrálnímu a stejně oplzlému, avšak o něco více líbivě znějícímu. Plynulý přechod mezi písněmi je právem označován za jeden z nejpůsobivějších momentů v současné pop music.


NÁZORY
  • Eh! (Merde, 30.05.2014 16:32) Reagovat

    No a to mi řekněte, kam se podělo My Love!

  • Nejhorší z nejlepšího? (vojtano, 30.05.2014 16:44) Reagovat

    No tak chápu, že každý má nějaký svůj osobní žebříček oblíbenosti písní Justina, ale vynechání Suit & Tie, Rock Your Body nebo My Love (nemluvě o Losing My Way, Summer Love nebo Senorita) a místo nich přidat cajdáky jako Not A Bad Thing a Blue Ocean Floor, to už je fakt mimo mísu. Když už chci vybrat nějakou nesinglovku, tak vybírám z propracovaného Futuresex/Lovesounds a ne z Experience. To by byla ale nejdřív potřeba si tu desku vůbec poslechnout...

  • Písně (Adam, 30.05.2014 17:14) Reagovat

    A vůbec nejlepší jsou ty, v nichž vůbec nezpívá a nevystupuje :-P

  • Nelíbí! (Martin, 30.05.2014 20:28) Reagovat

    Většinou nepíšu hate komentáře, ale fakt nechápu posedlost musicserveru zrovna tímhle zpěvákem. Všechny jeho písničky zní na jedno brdo, přeprodukovaný, přeefektovaný, nemelodický, nerytmický a deset let stejný r´n´b amerického střihu, v rádiích u nás až na dvě tři výjimky většinou prošuměly za pár týdnů bez většího zájmu a o nějakém hlasu nemůže být ani řeč. To že ho nazýváte novým králem popu, přičemž s popem nemá ten styl vůbec nic společného a že si Timberlake dovoluje prznit písničky jediného opravdového krále Michaela Jacksona je už jen červivá třešnička na žluklým dortu. Navíc mu celý ten styl vůbec nevěřím, pro mě to je pořád jen póza někoho, komu v roce 2002 došlo že boybandy umírají a hodil výhybku do jiného stylu, aby oživil skomírající kariéru.

    • Re: Nelíbí! (Lukáš, 30.05.2014 22:09) Reagovat

      Ze jsou na jedno brdo, preprodukovany, nemelodicky, nerytmicky a ze o hlasu nemuze byt rec?
      Ty jsi tedy extra expert na produkci koukam. Ani v jednom nemas ani trochu pravdu a tvuj HATE povazuju za naprosto zbytecny rypani do neceho, o cem vis evidentne uplny hovno.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Justin Timberlake ukazuje v klipu "No Angels" svou temnou stránku (17.03.2024 19:06)
- Video: Justin Timberlake v show SNL odpremiéroval druhý song z chystané desky (29.01.2024 09:44)
- Video: Sobecký Justin Timberlake je zpět! V klipu "Selfish" nahlíží sám na sebe (26.01.2024 09:31)
- Video: Timbaland, Nelly Furtado a Justin Timberlake si v "Keep Going Up" zavzpomínali na staré časy (04.09.2023 14:33)
- Nové desky 11/2021 - od Lany Del Rey přes Justina Biebera po Stinga (23.03.2021 08:00)
- Justin Timberlake se vrací ve filmu "Palmer" jako propuštěný vězeň (20.12.2020 10:11)
- Video: Justin Timberlake a SZA se v "The Other Side" marně snaží o další animákový hit (10.03.2020 14:01)
- Nejvíc nej: Největší letní (s)hity uplynulé dekády (09.08.2019 08:05)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu