Nerina Pallot na třetím letošním EP skvěle experimentuje

17.06.2014 18:30 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Hyperproduktivní Nerina Pallot chce letos vydat dvanáct ípíček, které by měly přinést celkem šedesát skladeb. To třetí v pořadí nazvané "When The Morning Stars Sang Together" je zatím jednoznačně nejlepší, snad i proto, že na něm písničkářka v mezích své tvorby zdařile experimentuje.
9/10

Nerina Pallot - When The Morning Stars Sang Together

Skladby: That’s Really Something, Ain’t Got Nothing Left, No Harm Done, Nervous, Sorriest MF in Town
Vydáno: 31.3.2014
Celkový čas: 21:25
Vydavatel: Idaho Records
Zatímco se lednové "The Hold Tight" a únorové "We Should Break Up" nesly ve zvuku, jaký u Neriny Pallot její fandové důvěrně znají, na třetím EP už došla řada na mírné experimentování. Nemůžete samozřejmě čekat žánrové odskoky úplně jinam, přece jen se jedná o popovou písničkářku, ale hrátky s elektronikou či zkreslovači zpěvu dodávají jejím křehkým písničkám další rozměr.

"When The Morning Stars Sang Together" je inspirováno stejnojmenným obrazem a vůbec tvorbou Williama Blakea a hlavně britským počasím. Tím pádem je mírně depresivní a melancholické. Minialbum začíná tou nejlepší a zároveň nejlepší skladbou z dosud letos vydaných, téměř sedmiminutovou "That’s Really Something". Ta je ve své podstatě úplně jednoduchá, netvoří ji spousta různých částí a přece její délka v žádném případě nenudí, právě naopak. Podobný pocit naplnění a touhy, aby to trvalo dál, jsem měl naposledy u "Champagne Supernova" Oasis, písničky, kterou v podstatě také tvoří jen krátké sloky a refrén. Ale někdy jsou tóny za sebou poskládány tak geniálně, že to prostě funguje.

Následující trojice písní z mírné melancholie té úvodní už přejdou do temnějších vod. "Ain’t Got Nothing Left" v refrénu pročísne breakbeatový rytmus, bicí hrátky ostatně nejsou cizí ani "No Harm Done", v němž se ozývá hodně elektroniky a rozbitý Nerinin zpěv. A "Nervous" je opravdu tak nervní, že závěrečná oddechovka "Sorriest Motherfucker In Town" přijde v pravou chvíli, aby mraky nad našimi hlavami opět prosvitlo pár slunečních paprsků.

Nerina Pallot i na EP číslo tři dokázala, že její skladatelské umění je bezbřehé a že ty nejlepší nápady ještě rozhodně nevystřílela. Jen tak dál!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY