shop.musicserver.cz
Michael Jackson - Xscape

Michael Jackson si na "Xscape" posmrtně ostudu neudělal

Vydáno: 27.05.2014 10:00 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Že po smrti Michaela Jacksona vyjde nespočetně různých výběrů hitů a kolekcí nevydaných nahrávek, bylo jasné snad okamžitě po jeho nečekaném úmrtí. Zatímco první řadová posmrtná deska "Michael" však po všech stránkách skončila pěkným průšvihem, novinka "Xscape" je důstojnou ukázkou jeho geniality.

7/10

Michael Jackson - Xscape

Vydáno: 12.5.2014
Celkový čas: 34:25

Skladby: Love Never Felt So Good, Chicago, Loving You, A Place With No Name, Slave To The Rhythm, Do You Know Where Your Children Are, Blue Gangsta, Xscape

Vydavatel: Sony Music

Když v roce 2010 vyšlo album "Michael", bylo z něj jasně cítit, že jediným důvodem jeho vydání byl rychlý zisk, nehledě na nic okolo. Průměrné písničky nemělo co zachránit, a naštvaní fanoušci se tak mohli jen bát, jak dopadne další nahrávka s nevydaným materiálem Michaela Jacksona. Ale díky bohu skončilo "Xscape" snad nejlépe, jak mohlo.

Z celého projektu je patrné, že si vydavatelství a všichni zainteresovaní řekli, že tentokrát to udělají pořádně (když varianta nechat nevydané skladby zamčené pod zámkem je samozřejmě nemyslitelná). Nová deska tak obsahuje pouze osm písniček, ale většina z nich bez problémů dosahuje na průměrnou kvalitu Jacksonova materiálu. Mezi skladbami sice není žádný jasný megahit, ale stejně tak nejde ani o odpad, který by v archivu měl zaslouženě zůstat. Mezi posmrtnými vymetáními archivů bude mít "Xscape" zaslouženě slušnou pozici.

Nad celou kolekcí dohlíželi Timbaland a L.A. Reid, přičemž několik dalších producentů původní nahrávky mírně přemíchalo do současnější podoby, ale přesto jim byl ponechán odér období, v nichž jednotlivé položky tracklistu vznikaly. Pilotním singlem se stala hned nejstarší "Love Never Felt So Good" (původně z roku 1983), kterou svým vokálem pro účely videoklipu a singlu doplnil Justin Timberlake. Právě jeho participace nemůže snad nikoho naštvat, protože Justin je rozhodně jednoznačným Jacksonovým pokračovatelem. Na desce ovšem najdete verzi, kterou zpívá pouze samotný Michael.

Mezi písničky, u nichž je jen dobře, že se k fanouškům nakonec dostaly, patří třeba skvělá taneční "Slave To The Rhythm", kterou zpěvákova počítačová verze nedávno předvedla živě na Billboard Music Awards. Výborné jsou i "Do You Know Where Your Children Are" a titulní "Xscape", kterou skalní fandové znají už z roku 2002, kdy její původní verze unikla na internet. Ostudu mu ale nedělá žádná položka z tracklistu.

Deluxe edice

Deluxe edice "Xscape" logicky neobsahuje žádné bonusové skladby, ale je určena skalním fanouškům. Najdete na ní totiž všech osm písniček v originálních nahrávkách, ať už se jednalo o dema či zcela dokončené písně, z nichž posléze producenti vycházeli. Jako materiál ke zkoumání je to zajímavé, ale většinu posluchačů asi rozdíly ve verzích zajímat moc nebudou. Na konci tracklistu se pak nachází zmiňovaná "Love Never Felt So Good" jako duet s Justinem Timberlakem.

Bylo by jednoduché se na "Xscape" dívat pouze jako na další várku archivních výškrabků, které mají generovat zisk. Na to ale obsahuje mnoho dobrých skladeb a k jejich oživení do dnešní doby bylo přistupováno citlivě a přitom moderně. Vzhledem k tomu, jak moc produktivní Michael Jackson byl, by každopádně byla škoda, kdyby tyto písničky nikdy nevyšly.

NÁZORY
  • Podle mě udělali producenti svou práci na půl.... (Bm, 27.05.2014 10:37) Reagovat

    Podle mě udělali producenti svou práci na půl. Některé skladby docela slušně zremixovali, některé však úplně zničili. Mně osobně se líbí mnohem více Michaelovy dema (8/10), kde může člověk slyšet původní Michaelovy záměry a hlas bez elektronických úprav. Z remixů se mi líbí asi nejvíce Chicago a A place with no name. Naopak skladby jako Blue Gangsta nebo Xscape jsou zbytečně překombinované a úpravy do "dnešní" podoby jim rozhodně uškodily.
    Další věc je, že většina skladeb byla známá již dříve (kromě Chicago a Loving You). A osobně nechápu, proč nebyly vybraný skladby z jednoho období, album by pak vyznělo kompaktněji. Buďme ale rádi, že to není průšvih jako album Michael. Za mě 5/10


  • Poměrně krátká recenze, avšak výstižná, je... (Anonym, 27.05.2014 11:39) Reagovat

    Poměrně krátká recenze, avšak výstižná, jen bych dodal že já sice nejsem skalní fanda, ale za ty peníze, co chtějí za 8 skladeb se už vážně vyplatí připlatit si 90 korun a jít do deluxe verze, která nabídne o 9 více skladeb a při tom mnohdy dema překonávají jejich upraveniny. Já jsem jinak s albem celkově spokojen, normální verzi bych dal tak 6/10 deluxe pak 8/10, takže průměrově se vlastně shodneme :D
    Ale opravdu, oproti Michael je tohle pecka a naprostý posun, je vidět, že to není šitý horkou jehlou se snahou za každou cenu jeho hudbu dát do dnešního kabátu.

  • Recenze v zásadě odpovídá i mému pohledu na t... (Anubis, 27.05.2014 16:22) Reagovat

    Recenze v zásadě odpovídá i mému pohledu na toto album. Jde jednoznačně o povedený počin, který nezklame fanoušky MJ a může přitáhnout ke králi popu nové posluchače. Samozřejmě album nedosahuje ani zdaleka úrovně za života nahraných alb, ale to ani nemůžeme očekávat (navíc, kdo v dnešním moderním pop světě se může MJ rovnat, že...). Mě osobně se více či méně líbí všechny skladby (nejvíce však první tři a vůbec nejvíce Chicago) a ani jednu nepovažuji za propadák. Za sebe tedy 8/10.

  • Stačí jedno slovo...Michael (Zuzcoj, 27.05.2014 17:58) Reagovat

    Album je výborný. Som spokojná vzhľadom k okolnostiam jeho vzniku...iné to už bez samotného Michaela nebude a tak som rada aspoň za to, čo je - tiež treba brať v úvahu, že on bol prefekcionista a tieto piesne nedokončil a nevydal, lebo iné sa mu zdali lepšie. Hlavne ma potešilo, že na deluxe dali aj originálne verzie...o tie mi išlo, lebo tie zanechal sám Michael (konečne vypočuli fanúšikov a poučili sa z albumu "Michael"...keby tak spravili vtedy v 2010, tak by sa predišlo mnohým nedorozumeniam). Upravené sa mi páčia asi najviac Love Never Felt So Good -sólo, Chicago a Loving You. V originál demo verziach som nadšená zo všetkých i keď my fans sme ich takmer všetky poznali dávnejšie. Najlepšie sú Chicago, A Place With No Name, Slave To The Rhythm, Blue Gangsta a celkom ujde aj Bonus - Love Never Felt So Good/Timberlake. Ja som rada, že stále vychádza niečo "nové" - bola by to škoda nechať to niekde zapadnúť prachom. Mimochodom v celosvetovej predajnosti od vydania ešte stále vedie a je na prvom mieste.

  • Xscape (Hlena Březinová, 28.05.2014 10:39) Reagovat

    Album XScape mě velmi potěšilo, nejvice nahrávky označené originál.
    Dále to byla velmi dobře udělaná upoutávka. Poctou, řekněme symbolickou je nesporně hologram, nejde o samotného Michaela Jackson, ale jako symbolika velkolepé.
    Přítomnost JT bych klidně oželela, ale na druhou stranu i tady musím přiznat, že si tvůrci dali záležet a celkové se dá říci, že album, vyběr písní připravené videoklipy, tady si dovoluji upozornit na klip vytvořený souborem CDS ke skladbě Blu gangsta minimálně stojí za pozornost. A co je hlavní, že ti co tento celek dali dohromady přizbůsobili svoji práci tomu jak by to asi udělal sám MJJ.
    První posmrtné album bych, tak tvrdě nesoudil z prostého důvodu, domnívám se, že nejen fandové, ale i lidé kolem Michaela Jacksona a tedy i Ti, co udělali album MICHAEL byli jeho náhlým odchodem zaskočeni a snaha o rychlou reakci na tuto situaci převýšila všecho ostatní.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Video: Timbaland, Nelly Furtado a Justin Timberlake si v "Keep Going Up" zavzpomínali na staré časy (04.09.2023 14:33)
- Film o Michaelu Jacksonovi se bude jmenovat "Michael". Krále popu ztvární jeho synovec (02.02.2023 18:47)
- Audio: Charlie Puth útočí singlem "Girlfriend" na dívčí srdce (28.06.2020 10:10)
- Johnny Depp produkuje muzikál o Michaelu Jacksonovi z pohledu jeho flitrové rukavice (03.12.2019 17:42)
- Publicistika: 5 (+ 2) koncertních filmů na Netflixu s českými titulky (27.11.2019 14:00)
- Michael Jackson se posmrtně dočká filmu i broadwayského muzikálu (25.11.2019 18:41)
- Michael Jackson je opět nejvíce vydělávající mrtvou celebritou (04.11.2019 18:51)
- Makrorecenze: Makrorecenze filmu "Leaving Neverland" Dana Reeda (19.03.2019 08:00)
- Michael Jackson kvůli dokumentu "Leaving Neverland" přestává znít z rádií. "Klid," vyzývá jeho dcera Paris (12.03.2019 16:44)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu