Hvězdná a patetická pocta hrdinům

18.04.2002 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Dobročinný televizní koncert hvězd "America: A Tribute To Heroes" se odehrál deset dnů po tragických událostech 11. září 2001. I výtěžek z prodeje záznamu koncertu na DVD je určen na dobročinné účely. Jak to vše zní a vypadá několik měsíců "poté", si můžete přečíst v dnešní recenzi.
7/10

Různí - America: A Tribute To Heroes

Skladby: My City Of Ruin (Bruce Springsteen), Love's In Need Of Love Today (Stevie Wonder Featuring Take 6), Walk On (U2), There Will Come A Day (Faith Hill), I Won't Back Down (Tom Petty And The Heartbreakers), Hero (Enrique Iglesias), Imagine (Neil Young), Someday We'll All Be Free (Alicia Keys), Wish You Were Here (Limp Bizkit With John Rzeznik Of The Goo Goo Dolls), New York State Of Mind (Billy Joel), I Believe In Love (Dixie Chicks), Everyday (Dave Matthews), Redemption Song (Wyclef Jean), Hero (Mariah Carey), Livin' On A Prayer (Bon Jovi), Safe And Sound (Sheryl Crow), Fragile (Sting), The Long Road (Eddie Vedder), Bridge Over Troubled Water (Paul Simon), God Bless America (Celine Dion), America The Beautiful (Willie Nelson)
Celkový čas: 120 minut
Česká televize byla jednou z mnohých světových televizních stanic, jež odvysílaly přímý přenos a posléze i záznam nevšedního televizního vystoupení hvězd showbusinessu na poctu hrdinům a obětem tragického úterka 11. září 2001. V přímém přenosu naživo účinkovaly nejzářivější jména hudebního a filmového nebe, aby pomohly shromáždit nemalé finanční příspěvky (výtěžek šel do milionů dolarů) do fondu s názvem The September 11 Telethon Fund. Stejně bohulibému účelu slouží i vydání DVD "America: A Tribute To Heroes". Zahraj to znovu, Same...

Z těch největších superstars americké hudby chyběli jen Michael Jackson a Madonna, přičemž v případě Jacka můžeme být snad jen rádi vzhledem k jeho zálibě utápět se v slzách kýčovitého patosu. Nechyběli ale Irové U2 a "Englishman In New York" Sting a jejich vystoupení patřila k těm nejlepším. Další umělci pak přispěli svou trochou do mlýna o měsíc později na Koncertě pro New York City z iniciativy Paula McCartneyho, jenž byl věnován především newyorkským hasičům a policistům. Mimochodem, záznam tohoto koncertu rovněž nedávno vyšel na DVD a VHS.

Je nabíledni, že celý pořad se nesl ve znamení smutku, ale i odhodlání. Sledování záběrů z těch dní, kdy jsme byli připoutáni k obrazovkám a hltali jsme každý zpravodajský vstup, je i po několika měsících od oněch událostí velmi bolestné a skličující, stejně jako dojemné proslovy hollywoodských herců mezi písněmi. To myslím upřímně, není v tom nic ironického. Už při prvním shlédnutí Pocty jsem konstatoval, že tvůrci se nedopustili skoro žádného dramaturgického přehmatu (snad jen Enrique Iglesias byl trochu mimo mísu) a i ony Američanům vlastní patriotické výlevy (zde například "God Bless America" v podání Kanaďanky Celine Dion) jsou na místě a protentokrát pochopitelné. Velmi se mi líbila scénografie, osvětlení studia a vůbec decentní úprava celého spektáklu.

Účinkující umělci zvolili různé přístupy k tomu, jak se vypořádat se svým hudebním vkladem. Naprostá většina vsadila na jistotu a vybrala ze starších osvědčených skladeb (tuším jen Sheryl Crow představila úplně novou píseň "Safe And Sound", stejně tak Springsteen "My City Of Ruin"), ale nejzajímavěji působí netypické coververze Neila Younga (Lennonova "Imagine") či Limp Bizkit s Johnem Rzeznikem ve floydovské "Wish You Were Here". Každopádně je výborné vidět tolik známých špičkových interpretů pohromadě hrát a zpívat živě a v zájmu dobré věci.

Ještě krátce k provedení DVD "America: A Tribute To Heroes". Je dobře, že z obrazovky zmizel široký pruh s telefonním číslem pro darování finančních příspěvků, obraz a grafika je v pořádku. Pozitivní je možnost zapnout si titulky, i když české chybí. Dojem trochu kazí nepřítomnost dalších bonusů a zejména zvuk pouze v Linear PCM Stereo, je to opravdu škoda.

Na úplný závěr jen malá douška - kéž by podobných koncertů nebylo už nikdy potřeba.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY