shop.musicserver.cz
Sonata Arctica, Trick Or Treat, Retro Music Hall, Praha, 1.5.2014

Severská metalová atmosféra v podání Sonaty Arcticy ovládla Prahu

Vydáno: 02.05.2014 21:58 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Prahu v první květnový den navštívila finská metalová skupina Sonata Arctica, která si svým strhujícím vystoupením podmanila celý po hlavu naplněný klub Retro Music Hall. Přítomní fanoušci si tak mohli vychutnat skvostný metalový zážitek s nefalšovanou severskou atmosférou.

Live: Sonata Arctica

místo: Retro Music Hall, Praha
datum: 1. května 2014
support: Trick Or Treat
setlist: The Wolves Die Young, Losing My Insanity, My Land, Cloud Factory, Flag In The Ground, What Did You Do In The War, Dad?, FullMoon, X Marks The Spot, Love, White Pearl, Black Oceans, I Have A Right, Replica, Kingdom For A Heart, Wolf & Raven; přídavek: Blood, San Sebastian, Don't Say A Word

Speciální datum si severská metalová hvězda Sonata Arctica vybrala pro svou pražskou zastávku "Pariah's Child World Tour", které je, jak název napovídá, věnováno prezentaci jejich poslední desky "Pariah's Child". Skladby z ní se také staly kostrou celého koncertu a jak bylo vidno, čeští fanoušci si je zamilovali velmi rychle, ale o tom až za chvíli.

Sonata Arctica
© hellbound.ca
Sonata Arctica si jako své hosty na probíhající turné překvapivě nevybrala nikoho z krajanů ani jiné severské kolegy, ale nepříliš známou italskou skupinu Trick Or Treat. Jejich set byl avizován na osmou hodinu a s přesností na minutu v tento čas také započal. Pražané jim poskytli opravdu důstojné přijetí, z čehož museli být italští metalisté rozhodně nadšeni. Prostor Retro Music Hall byl totiž už od první minuty zaplněn do té míry, že by těžko mezi přítomnými propadl špendlík. A tak si bouřlivé ovace vysloužili i Trick Or Treat, kteří předvedli srdnatý výkon, i když jejich prezentovaný power-metal nebyl zrovna objevný a spíš čerpal ze zažitých postupů. Zaujali coververzí slavného hitu od Cyndi Lauper "Girls Just Want to Have Fun", který dostal úsměvný, ale důstojný metalový kabátek. Po odehrání asi půlhodinového koncertního vystoupení se hladoví diváci dožadovali dalších skladeb, se spokojenými úsměvy na rtech se však hudebníci s Pražany rozloučili.

Sonata Arctica
© hellbound.ca
V deset hodin přišla na řadu očekávaná hvězda večera (nutno podotknout, že opět bez sebemenšího zpoždění), která dostala přítomné do varu hned úvodním singlem z aktuální nahrávky "Pariah's Child", tedy kouskem "The Wolves Die Young". Obavy z toho, že by k tuzemským fanouškům novinka ještě nedorazila, opadly již při prvním refrénu, když si ho s chutí zapěla velká část publika. Krásně mrazivá atmosféra tak zapůsobila hned zkraje koncertu, což je vždy dobré znamení. Ovace však sklízela snad každá z předváděných čerstvých písní. Nadšení vzbudila i krásná "Cloud Factory", která Sonatu Arcticu skvěle charakterizuje a patří k vrcholům novinky. Za jeden z nejsilnějších momentů koncertu považuji epickou "What Did You Do In The War Dad", jež zpěvák Tony Kakko nejen odzpíval, ale svým projevem i odehrál. Diváci mu viseli na na každém slovu, na každém pohybu, což bylo mezi přítomnými jasně vidět. Tony si tuto roli také náležitě užíval a dal do ní srdce, duši i mnoho fyzických sil.

K prvnímu máji patřila láska, a tak nemohla chybět aktuální, ve studiové verzi trochu kýčovitá a přeslazená balada "Love". Tu si užily sice především dámy, pro které byl, dle jejich pohledů, frontman v tu chvíli asi jejich jedinou láskou. Skupina samozřejmě nezapomněla ani na klasické hity "White Pearl, Black Oceans", "FullMoon" či "Replica", přičemž hlavně posledně jmenovaná zní v živé verzi opravdu výborně.

Na vystoupení pánů ze Sonaty Arcticy bylo velmi sympatické, že dokázali zkombinovat profesionální práci s upřímným herním přístupem. Neboli nepůsobili ani strojově chladně, ale ani jako nadšení amatéři. Tony Kakko. a spol. předvedli impozantní vystoupení, které strhlo celý natřískaný klub Retro Music Hall. Zcela zaslouženě se jim také dostávalo bouřlivého potlesku po každé skladbě. Fanoušci frontmana ten večer poslouchali na slovo a on se jim odměnil vyčerpávajícím výkonem. Tohle je přesně ten důvod, proč se vyplatí chodit na koncerty a dát za ně někdy i vyšší vstupné. Pochybuji, že někdo z přítomných litoval, že si pro sváteční večer vybral právě tuto akci. Lépe to snad ani dopadnout nemohlo.

Získaným poznatkem také bylo, že deska "Pariah's Child" zní naživo o moc lépe než ve studiové podobě a skladby z ní patřily k tomu nejlepšímu z celého setu. Samozřejmě nechyběl ani přídavek, na který diváci nemuseli čekat dlouho. Zaznělo trio písní "Blood", "San Sebastian" a "Don't Say A Word". A tím večer s finským bandem, který je na scéně neuvěřitelných patnáct let (utíká to), definitivně skončil. Ale dle očividné spokojenosti skupiny i návštěvníků zde seveřané rozhodně nebyli naposledy.

NÁZORY
  • Skvělý koncert! (sonatka, 03.05.2014 21:11) Reagovat

    Opravdu skvělý koncert a kupodivu nové skladby, přestože je album venku teprve krátce, také zafungovaly. Nezbývá, než se těšit na další :)

  • Sonata Arctica v Ostravě 2.srpna (patprom, 04.05.2014 09:54) Reagovat

    Pane redaktore, chtělo to projevit trochu zájmu a zjistil byste, že Sonata hraje už 2.srpna na novém festivalu OSTRAVA V PLAMENECH společně s W.A.S.P. a dalšími. Takže brzy nashle :-)

    • Re: Sonata Arctica v Ostravě 2.srpna (Anonym, 04.05.2014 10:14) Reagovat

      Pravda, pravda a taky Sonata začala v Praze hrát v devět a ne v deset. Další stylistické chyby ani nebudu komentovat.

  • :P (sonatamen, 04.05.2014 11:35) Reagovat

    To pak redaktor nevyfotil ani jeden snímek že k tomu dal takhle staré fotky? To jste tam raději neměl dávat nic.... :P

  • Můj nejhezčí 1. máj (Eva Braun, 04.05.2014 14:37) Reagovat

    Úžasnější dárek k 1. máji jsem si nemohla dát! Jsem nadšená, Sonata Arctica byla vynikající. Krásná atmosféra a Tony? To je sluníčko s nádherným hlasem!! :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Nové desky 3/2022 - od Aurory přes Billy Talent po Paula Oakenfolda (26.01.2022 13:00)
- Nové desky 37/2019 - od The Highwomen přes Milese Davise po Iggyho Popa (11.09.2019 06:56)
- Nové desky pro 40. týden (11.10.2016 06:40)
- Nové desky pro 44. týden (26.10.2014 08:23)
- První květnový den ochladí Prahu seveřané Sonata Arctica (23.04.2014 11:02)
- Video: Zamilovaná Sonata Arctica své metalové fanoušky novinkou "Love" moc nepotěší (13.04.2014 13:54)
- Nové desky pro 14. týden (30.03.2014 12:40)
- Video: Sonata Arctica - The Wolves Die Young (17.02.2014 09:45)
- Video: Sonata Arctica - Alone In Heaven (17.09.2013 11:16)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu