shop.musicserver.cz
The Killers - Direct Hits

Trochu zbytečná rekapitulace The Killers

Vydáno: 29.04.2014 14:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Tak už i The Killers usoudili, že dozrál čas rekapitulovat. Vzhledem k úzké diskografii čítající pouze čtyři řadová alba se však tento krok zdá být poněkud uspěchaný. A výsledek tomu odpovídá. Navrch kapela sice přidala dvě novinky, ale ty jako důvod, proč si kompilaci "Direct Hits" pořídit, nestačí.

4/10

The Killers - Direct Hits

Vydáno: 8.11.2013
Celkový čas: 61:11

Skladby: Mr. Brightside, Somebody Told Me, Smile Like You Mean It, All These Things That I've Done, When You Were Young, Read My Mind, For Reasons Unknown, Human, Spaceman, A Dustland Fairytale, Runaways, Miss Atomic Bomb, The Way It Was, Shot At The Night, Just Another Girl

Vydavatel: Universal

The Killers se nám rozhodli kompilovat. Dobrý nápad? No, asi takto. Od vydání první desky brzy uplyne deset let, formace má za sebou bezpočet koncertů, čtyři studiovky a jednu sbírku rarit. Objevovat ji nejspíš ještě pár let nikdo nebude, na to mají až moc silnou pozici, ale vzhledem k tomu, že vždy točili víceméně jen singly a vatu, by vlastně z tohoto pohledu výběrovka i jakýsi smysl měla. Jenže pak je tady ještě předvánoční termín vydání a ohlášená nahrávací pauza, takže to trochu zavání rýžováním. Dobře, ale to dneska dělá kde kdo, nebo ne? Nakonec je to o samotném materiálu, takže hlavní otázka nakonec zní: Má vůbec smysl se na tuhle nostalgickou procházku s "Direct Hits" vydávat?

Většina z nás byla v době vydání debutu "Hot Fuss" studenty (a je jedno jestli na střední či vysoké škole). Singlová dvojka "Mr. Brightside" a "Somebody Told Me" zasáhla ve své době nejednoho z nás a při jejich poslechu se s nimi vracíme do mladších let. Z patnáctky vybraných singlů tyto jako jediné zůstávají dechberoucí a vzrušující jako v době svého vzniku a není pochyb, že jejich tvůrci si díky nim právem zasloužili tehdejší hajp. Na ten pak navázali deskou "Sam's Town", na níž se tito milovníci britských kytarovek poohlédli pro inspiraci ve své domovině. A i když výsledek nedopadl nijak dokonale, skladby "When You Were Young" nebo "For Reasons Unknown" naznačovaly, že The Killers by mohli mít potenciál i do budoucna.

Jenže v následujících letech jejich hudba začínala být čím dál tím víc sterilní, a jelikož je kompilace "Direct Hits" sestavena chronologicky, nelze si nevšimnout, jak docházelo k sestupu do tzv. indie-lite kategorie, díky čemuž se jim podařilo prosadit u mainstreamových posluchačů (třeba otravný singl "Human" si našel cestičku k lidem, kteří by normálně o indie-rockové kapely ani nezavadili), ale samotný materiál má daleko ke kvalitě raných singlů. Navíc cokoliv z jejich poslední nahrávky "Battle Born" zní jako povrchní zpackanost. Aby se ale nedostavil úplný pocit, že tahle kompilace chce jen stavět na minulosti, máme zde dvě nové nahrávky, z nichž "Just Another Girl" by se neztratila na zmíněné poslední placce a "Shot At The Night" by nemusela být špatná, kdyby všechno, co jste kdysi měli rádi na The Killers, nebylo schováno díky produkci Anthonyho Gonzalese (ne, spojení M83 a The Killers se skutečně zrovna dvakrát nepovedlo). Kapela zde navíc zní jako levnější verze U2. Najednou zde máme před sebou úplně jiné těleso než to, které nás před deseti lety tolik bavilo.

Osobně si nemyslím, že bychom se od The Killers měli ještě někdy dočkat něčeho solidního. Je na nich až moc znát přílišné tlačení na pilu. Éra debutu "Hot Fuss" je jediné období, na nějž se opravdu vyplatí vzpomínat. Proto má asi větší smysl pustit si samotné debutové album a nenechat se otravovat pozdější tvorbou. Tahle procházka do minulosti není totiž zrovna dvakrát záživná.


NÁZORY
  • Ako nič proti ... (bulsara, 30.04.2014 10:54) Reagovat

    "Éra debutu "Hot Fuss" je jediné období, na nějž se opravdu vyplatí vzpomínat." Povedal pán Malar a niečo iné povie pán Novák alebo Anča Julčová ... Nie že by som videl od albumu k albumu dáky progres, ale napr. rovnako subjektívne napíšem, že debut bola nuda ako Brno a "Sam's Town" bol "malý" seržant Pepper v ich mikrodiskografii ... Ináč súhlas, tento výber je ako drvivá väčšina výberov u iných len na dve veci ....

  • nesouhlas s autorem článku (Matěj, 01.05.2014 11:35) Reagovat

    Pane Malar, je vidět, že jste jistě "velkým" fanouškem The Killers:DOsobně nerozumím Vašemu názoru, podle čeho soudíte, že po Hot Fuss jsou skladby The Killers na dvě věci. Například skladby jako A dustland fairytale, spaceman,, the way it was, here with me, jsou podle mého výborné a naprosto se vyrovnávají skladbám, které byly na albu Hot Fuss. Ano, Mr. Brightside je jedinečný, přijde mi proto absurdní ho srovnávat s ostatními songy. Ostatně každá kapela má ve svém rejstříku jednu jedinečnou píseň, která je na začátku kariéry proslavila a která je pronásleduje ptootm celou kariéru. Naštěstí se s Vámi pane Malar hodně lidí neshoduje, zvláště pak ve Velké Británii a USA. U nás v ČR je podobných zabedněnců jako Vy více, proto možná se k nám zabijáci od roku 2007 už nevrátili. CO se týče desky Direct Hits, nevidím nic špatného po 10 letech rekapitulovat své největší hity. A když si projdu tuto desku, nevidím slabé místo, oproti Vám. Váš názor Vám neberu, jen by recenze měl psát někdo nestranný.

    • Re: nesouhlas s autorem článku (Karel, 01.05.2014 22:31) Reagovat

      AMEN!!!

    • Re: nesouhlas s autorem článku (vonTossis, 08.05.2014 11:42) Reagovat

      fanboy detected

  • Naprostý nesouhlas (Spike, 27.02.2017 15:31) Reagovat

    Že tahle recenze nebude zrovna vrchol kvality, mi došlo ve chvíli kdy jsem se dočetl že The Killers vždy točili jen singly a vatu. Aha. Takže skladby jako roztančená Change Your Mind, Stadionovka Jenny Was A Friend Of Mine, úžasně gradující Bling (Confession Of A King), epická Why Do I Keep Counting?, podmanivá This Is Your Life, Neon Tiger, Flesh And Bone, The Way It Was... to je jen vata. Samozřejmě každý má svůj názor, ale tvrdit tohle - proč mi jen něco říká, že diskografii kapely autor slyšel jen z rychlíku? Sbírka béček Sawdust, vánoční písně, bonusy a jiné rarity - vše je kvalitativně srovnatelné, což je taky jeden z důvodů proč jsou The Killers v TOP 5 mých srdcovek.
    Znám jejich tvorbu i před debutem, a toto období společně s Hot Fuss je samozejmě jedinečné... ale na pozici nejoblíbenějšího alba se u mě vystřídaly snad všechny, protože jsou kvalitativně vyrovnané, přesto každé jiné. Třeba Sam's Town jako celek je určitě vyváženější než debut, Day And Age zase neuvěřitelně pestrá a barevná... S odstupem času Battle born je nejslabší položkou, přesto 7-8/10 si bez problémů udrží - nahraná perfektně, jen už ne tolik nápadů jako dříve. Ten hate na singl Human pak už nemá cenu nějak pitvat - jen dodám že je to nádherná píseň, a i když mi trvalo ji zcela pochopit, dnes musím říct, že i svým způsobem geniální. Just Another Girl by na Battle Born zapadla, v tom souhlas, Shot At The Night bych si zase uměl představit na Day And Age.
    Ano, po dnes více jak 10ti letech tu máme jiné těleso než kdysi - ale není to snad tak u všech? I když bych byl štěstím bez sebe kdyby se někdy vrátili ke kořenům a nahráli něco ve stylu Hot Fuss, oceňuji právě že je tvorba kapely tak pestrá. Člověk kterému se od kapely líbí 2-3 singly a zbytek si naposlouchá jen z nutnosti, by žádnou jejich desku recenzovat neměl. Autor je nevratně zaseklý v minulosti a ani se nepokouší otevřít něčemu jinému. Já si naopak myslím že se od The Killers dočkáme ještě mnoha skvělých věcí. Ne že bych miloval úplně všechno - třeba to že na výběrovku nezařadili The World We Live In vítám jako správný krok, tenhle singl taky nemusím... To jsou ale jen mušky na kráse, od žádné kapely se nikomu nemůže 100% líbit úplně vše, pokud člověk není zaslepený fan - což já nejsem. Miluji The Killers s naprosto čistou hlavou. Nic proti panu Malarovi, ale další recenze by se měl chopit někdo kdo kapelu trochu líp zná (neznamená 'miluje') protože abych parafrázoval - cokoli z téhle recenze zní jako povrchní zpackanost.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Audio: The Killers nadělili fanouškům pod stromeček píseň "We Did It In The Name Of Love" (02.01.2024 12:37)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Audio: The Killers představují hymnickou novinku "Spirit". Je prodchnutá synth popem 80. let (12.12.2023 11:37)
- The Killers budou znovu rekapitulovat. V prosinci vydají bestofku "Rebel Diamonds" (09.11.2023 13:48)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Audio: The Killers mají novou písničku. V "Your Side of Town" se inspirovali osmdesátkami (25.08.2023 16:06)
- Naživo: Fenomenální Mumford & Sons nechali ohňostroj doma, čtvrtý den Szigetu ale bavili i ADONXS, AJR nebo Nirvana (14.08.2023 18:03)
- Naživo: Finále Metronome Prague obstaraly hity M83, Tove Lo nebo White Lies (25.06.2023 18:53)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu