Profesionálnější, vyspělejší, ale stále svá. Legenda nové vlny Jasná páka vydává první album

07.05.2014 15:00 - Ondřej Hricko | foto: Martin Chrz / musicserver.cz

Mladá začínající skupina Jasná páka vydává své první oficiální album nazvané "Černá deska", ke kterému přiložila také druhý disk, na němž je zaznamenán její koncert. Kapela se tak prezentuje jak v živém, tak i ve studiovém provedení a fanoušek si může vychutnat obě její polohy.
8/10

Jasná páka - Stará vlna s novým obsahem + Černá deska

Skladby: Disk 1: To tak, Holka Tonka, Výlet, Sedí pije, Pojd’ spát, Mám toho moc, Neděle, No Sex, no drugs, Ráno, Krosnička, Cizej chlap, Infekční nemoci, Chodec, Blondýna, Ryba Badys, Majolenka, Pal vocuď, Paralet. Disk 2: Blondýna, Krosnička, Konec nočních toulek, Svlíkni si bundu, No sex, no drugs, Výlet, Kde jsi, Hele hele
Vydáno: 7.3.2014
Celkový čas: 59:10 + 25:21
Vydavatel: Warner Music
Zasvěcení si asi klepou na čelo, co že to zase bezduchý a naprosto nesvéprávný recenzent vyplodil za nesmysl. Jenže ona je to mystifikace vlastně jen z části. Legendární zástupce a český vlajkonoš komunisty potlačované nové vlny, kapela Jasná páka, totiž doopravdy vydává teprve svou první oficiální studiovou nahrávku. Svým názvem vtipně reaguje na nechvalně proslulý článek časopisu Tribuna z roku 1983, který se nazýval "Nová vlna se starým obsahem" a kritizoval (jak jinak) celou tehdejší scénu režimem znelíbeného žánru, včetně skupin, jako byla i Jasná páka.

Od té doby uplynulo mnoho času, ale odkaz této populární skupiny nezmizel překvapivě ani dnes. V sestavě sice chybí vůdčí osobnost Vladimíra Albrechta, ale vzorně ji nahrazuje excentrický Petr Váša. Bonbónkem navíc je i přítomnost Davida Kollera, který skutečně v Jasné páce působil a zde také nastartoval svou úspěšnou kariéru. "Černá deska" obsahuje nové písně, na jejichž složení se podílel kromě Kollera a Váši i Radovan Jelínek, kytarista, houslista a klávesák formace. Živák pak reflektuje současnou formu skupiny, na které je nejvíce patrné, jak muzikantsky vyspěla. Někdo může namítnou, že díky tomu ztratila své kouzlo, ale doba, kdy nezáleželo na kvalitě herní produkce, ale hlavně na obsahu sdělení a prezentaci postoje, je přece jen pryč a donekonečna z toho čerpat nelze. Poloamatérskou bandu padesátníků by dnes ocenila asi jen hrstka nostalgicky zaměřených soukmenovců.

Páka naopak překvapila souborem skutečně hodně povedených, i když na první poslech malinko nesourodých písní na "Černé desce". Jejich počet se sice zaseknul na čísle osm, ale je to osm výborných rockových skladeb s povedenými a mnohdy stále vtipnými texty. Typický rukopis Váši je pak patrný hned v úvodní "Blondýně", naopak Kollerovská poetika v baladě "Konec nočních toulek" do playlistu moc nezapadá. Na druhou stranu se jedná asi o nejpovedenější věc na celé desce. Za zmínku stojí i zdařilá a hravá "Svlíkni si bundu" a koncertní "No Sex, No Drugs".

Tento počin si nemusí oblíbit jen skalní fanoušci Jasné páky, ale díky modernímu zvuku může zaujmout i nové, které divoká minulost uskupení věkově nebo názorově minula. Kapela rozhodně svým debutem nezarmoutila a je dobře, že se k jeho vydání pánové a dámy odhodlali. Dva disky skvěle zachycují minulost v podobě živých verzí slavných hitů jako "Paralet" či "Majolenka" a současnost, kterou zastupuje "Černá deska" i několik live verzí na nosiči druhém. Rozhodně minimálně krásný dárek všem dosavadním příznivcům.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY