Mistr violoncella Yo-Yo Ma vystoupí pro Struny podzimu již za dva týdny

14.04.2014 16:20 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Držitel šestnácti cen Grammy, ikona hudebního světa a hledač nových cest propojujících tradici s modernou napříč hudebními styly - violoncellista Yo-Yo Ma vystoupí po dlouhých jedenadvaceti letech v Praze. Stane se tak za dva týdny, 27. dubna, na Jarním GALA pro Struny podzimu ve Španělském sále Pražského hradu.

Yo-Yo Ma na exkluzivním večeru Strun podzimu vystoupí po boku své dvorní pianistky Kathryn Stott. Společně přednesou skladby Igora Stravinského, Heitora Villa-Lobose, Astora Piazzolly, Manuela de Fally i Antonína Dvořáka, kterého zařadili na program speciálně pro tuto událost. "My jsme v Americe Dvořákovi skutečně tak vděční! Za to, jaký velký otisk své osobnosti a své hudební filozofie tu zanechal a co pro americkou hudbu vytvořil v celé její historii, přestože tu byl v podstatě tak krátce. Vždyť si uvědomte, že Dvořákovi studenti později vyučovali mimo jiné takové osobnosti, jako byli George Gershwin, Duke Ellington a Eric Copland…," vyznává se z obdivu ke skladateli v rozhovoru pro časopis Harmonie.

Každý účastník této nevšední události získá nejen nezapomenutelný hudební zážitek, ale zároveň podpoří přední hudební festival s vytříbenou dramaturgií. Opět se tak spojí světy byznysu a umění, osvícených donátorů a vynikajících umělců. Koncert bude živě přenášet Český rozhlas Vltava.V tuto chvíli zbývají poslední vstupenky v cenách od 2 500 Kč.

Yo-Yo Mův talent je rozkročen od vážné hudby přes world music až po kvalitní popové projekty, jmenujme namátkou častou spolupráci s Bobbym McFerrinem, ale i taková jména jako Leonard Bernstein, Rudolf Firkušný, Itzhak Perlman nebo Philip Glass. Jeho posledním projektem, za který obdržel Grammy, je album "The Goat Rodeo Session", na němž spolupracoval s vynikajícími bluegrassovými muzikanty Stuartem Duncanem, Edgarem Meyerem a Chrisem Thilem. Dlouholetým projektem trvajícím od roku 1998 je Silk Road Ensemble sdružující špičkové hudebníky z mnoha kultur. Jeho hudební záběr asi nejlépe dokládá kolekce nahrávek z roku 2009, shrnujících třicet let kariéry slavného cellisty u Sony Music Classical, která obsahuje neuvěřitelných devadesát CD. Kromě šestnácti cen Grammy připomeňme prezidentskou Medaili svobody z roku 2010 nebo Polar Music Prize z roku 2012. Ma je také velvyslancem míru OSN i členem výboru prezidenta Obamy pro umění a humanitní záležitosti.

Prominentní britská klavíristka a dlouholetá komorní spoluhráčka Yo-Yo My Kathryn Stott se jakožto specialistka na tango podílela významnou měrou mimojiné na jeho CD "Soul Tango" a "Obrigado Brazil". Pro značku Hyperion nahrála komplet sólových děl Gabriela Faurého, dále spolupracuje například s Trulsem Mørkem, Christianem Poltérou, klavírním triem Hermitage, Guyem Johnstonem nebo se smyčcovým kvartetem Doric.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY