shop.musicserver.cz
OSA versus nezávislí: Když koukáme na slupku, a ne na jádro

OSA versus nezávislí: Když koukáme na slupku, a ne na jádro

Vydáno: 13.04.2014 08:00 v sekci Na okraj - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Každá akce vyvolá reakci. I proto vzbudil před pár týdny představený dokument "Buď toho součástí! Podporuj muziku" nevoli nezávislých muzikantů, kteří natočili parodický spot "Nebuď toho součástí! Podporuj muziku". V něm vytrhují z kontextu citace zúčastněných interpretů a ironicky je označují za trpitele.

Uveďme si nejprve ve zkratce celou problematiku: na začátku března byl pod záštitou organizací OSA a IFPI představen zhruba dvacetiminutový hudební dokument "Buď toho součástí! Podporuj muziku". Jeho cílem je přiblížit žákům základní školy problematiku legálního stahování hudby, autorských práv a množství práce, která za výsledným dílem stojí.

Hlavními protagonisty celého projektu jsou Ewa Farna, Ben Cristovao a Paulie Garand, režie se ujal rapper Lipo. Ve snímku hudebníci s diváky sdílejí svůj běžný pracovní režim, hovoří o zázemí, které se tuzemským interpretům dostává, i o nákladech a následných výnosech spojených s tvůrčím procesem. S filmem v současnosti někteří účastnici objíždějí základní školy, kde ho promítají žákům a o problému s nimi diskutují formou besedy.

Jak už to tak ale bývá, mnozí diváci si více všímají pro celek nedůležitých malicherností než skutečné podstaty. Ewa Farna se tak dočkala výsměchu kvůli skutečnosti, že ve videu nazývá vydání desky spíše pozvánkou na koncert než výdělečným procesem a pak nasedá do taxíku. Ben to zase schytal, protože nechodí po koncertech spát před čtvrtou hodinou ranní. Jistě, všichni neslavní přece taxíkem zásadně nikdy nejezdí a z diskoték nebo alkoholových dýchánků se nad ránem běžně nevracejí, že?

"V reakci na alarmující dokument proto vznikl Fond ohrožených muzikantů, jehož cílem je podpořit umělce, kteří strádají jen proto, aby publikum dostalo, co očekává," uvádějí alternativní hudebníci v bezzubém protivideu, které místo konstruktivních argumentů spoléhá na nenávist veřejnosti vůči OSA a nejsnadněji vzbuditelnou lidskou reakci: závist. Udělat z interpretů mučedníky, kteří sice za svou práci nedostávají odpovídající ohodnocení, ale chodí spát v pět ráno, protože nemusejí vstávat do normální práce, je totiž snazší než vymyslet jediný důvod, proč by se školáci neměli zamyslet nad legální podporou svých oblíbenců.

Myšlenka dokumentu 'Buď toho součástí! Podporuj muziku'

Na celém projektu je velmi sympatické, že se nesnaží nikomu nic vnucovat. Hudebníci pouze poukazují na fakt, že za jejich písněmi stojí spousta práce a volný přístup k hudbě není samozřejmostí, jak se může v současnosti díky volnému šíření přes kanály jako YouTube zdát. Asi nikdo už si nevytváří iluzi, že všichni budou kupovat všechno. Právě školou povinní pak často na nákup desek nemají dost finančních prostředků a rozhodně není v jejich silách pořizovat si veškerý obsah svých přehrávačů legálně. "Kdyby dostávalo dítě tři desky za rok, tak alespoň ví, že to existuje, že desky se opravdu kupují," říká například Idea z hiphopového labelu Ty Nikdy. Jinými slovy: pokud nepřehazujete peníze lopatou, není důležité kupovat vše. Ale máte-li nějaké Top interprety, jejichž tvorbu si pouštíte téměř denně, není fér je podpořit?

"V současnosti je u nás OSA jediná, kdo to s muzikanty myslí dobře," zní ironicky mimo jiné z parodického klipu. Co si budeme povídat, právě OSA je organizací, která leží v žaludku mnohým. Tento článek však rozhodně nemá za úkol rozebírat, proč tomu tak je. Co však zaráží, je fakt, že některými diváky je celý projekt shazován právě jen kvůli podpisu Ochranného svazu autorského. Znovu se tak ukazuje, jak málo hledíme na pravé jádro a soudy si vytváříme podle obalu. OSA není politická strana ani náboženská sekta, jen organizace, která má spravovat zájmy hudebníků. Pro potřeby dokumentu o vnímání hodnoty hudby je úplně bezpředmětné, zda to dělá dobře, nebo špatně.

Dalším tématem se stal výběr interpretů, což se ukazuje v reakcích posluchačů. "Jestli tohle není vtip, tak asi budu zvracet. Farna a Cristovao by museli platit mně, abych ty jejich popové s*ačky poslouchal. Nemám problém podpořit kvalitní hudbu, ale z toho, že zrovna ti nejvíc mainstreamoví čur*ci brečí, že si nikdo nekupuje jejich hudební odpad, se mi dělá fakt zle," píše například jeden z přispěvatelů pod video na YouTube. Z nenásilného podání podnětu k zamyšlení, v němž nikdo nikomu nenařizuje: "Kup si, nebuď zloděj," se tak pro některé jedince stává další kolo odvěkého boje alternativy proti komerci a hledání absolutní pravdy o správnosti hudebního vkusu.

Škoda že si dotyční neuvědomují, že celý projekt vůbec není o tom, jestli v něm mluví idol teenagerů Ewa Farna, nebo nezávislá zpěvačka. Problémy spojené s autorskými právy jsou totiž stejné pro všechny interprety bez rozdílu žánrové příslušnosti. Jistě mohou alternativci natočit podobný dokument. Mohou do něj obsadit třeba Dana Bártu, Lenku Dusilovou a Bratry Orffy. Obsah bude sice velmi podobný, ale výsledek se bude všem líbit, protože to bude hezky nezávislé a nekomerční. Jen škoda že většina školáků u něj pak vinou stylově nevhodného výběru umělců usne a o problematice se nedozví nic.

Dokument 'Buď toho součástí! Podporuj muziku' je hloupej. A proto se mu všichni smějou.

Když se stal před lety Dan Bárta tváří kampaně "Kopírování zabíjí hudbu", leckdo jej za to kritizoval. Argumentoval Bártovým nepochopením formátu mp3, nepochopením doby, která se (ať už se nám to líbí, nebo ne) změnila. Pokrok nezastavíš. A nemusí být nutně k lepšímu. Čas ukázal, že kopírování hudbu nezabilo. Dan Bárta a nejen on vydává pořád alba. A skvělá alba. Zemřelo jen pár hudebních vydavatelství, která nedokázala reagovat na změny v technologiích a chování posluchačů. A dobře jim tak.

Čas od času přijdou noví strejdové a tety s podobně nedomyšlenou výzvou nebo kampaní. Jako teď Ewa Farna, Ben Cristovao a Paulie Garand. A v případě "Buď toho součástí! Podporuj muziku" je nutné dodat, že jde o fakt extrémně debilní a nepovedené video, kterým jeho režisér celé kampani vrazil ne jeden, ale celou sadu hřebíků do rakve.

O co ale vlastně jde. OSA se tváří jako velký milovník hudby, ochránce autorských práv. Mysleme si o tom, co chceme. Pohybujeme se v poměrně standardním (v rámci možností) kapitalismu (což není kritika stavu, jen konstatování). A tak toto občanské sdružení inkasuje nemalé prostředky, z nichž zase nemalou část rozpouští ve svých provozních nákladech. A právě z těchto peněz se financují různé aktivity a kampaně svazu. Mimo jiného. Pokud vás nezajímají čísla, tak další odstavec klidně přeskočte, ale jako ilustrace je to, myslím, docela názorné.

Podle výroční zprávy o činnosti a hospodaření OSA v roce 2012 (najdete ji tady) inkasovala ve zmíněném roce celkem 866 566 000 Kč bez DPH. Autorům pak na odměnách vyplatila 246 903 000 Kč, nakladatelům 249 259 000 Kč a do zahraničí šla částka 147 971 000 Kč. Celkem tedy na autorských odměnách vyplatila 649 072 000 Kč. Zbývají nám pak docela slušné náklady na provoz svazu. Rovných 153 407 000 Kč - tedy něco málo přes 17 % inkasované částky.

A pak jsou tu různé pochybnosti o správném přerozdělování vybraných prostředků, leckdo upozorňuje na neprůhledné finanční toky uvnitř organizace, leckdo kritizuje vůbec způsob výběru peněz. Ale to je na jiné téma. Vraťme se k videu.

Mediální obraz Ochranného svazu autorského není zrovna křišťálově čistý, a tak se jej snaží, po svém, vylepšit. Ale namísto činů, které by všechny pochybovače přesvědčily, že to svaz myslí s hudbou a muzikanty fakt dobře, je tady směšná a po všech směrech pokulhávající marketingová aktivita.

Oni za to možná ti umělci ani nemůžou. Možná se jen ve své naivitě nechali přesvědčit k vystoupení v dokumentu a třeba to i myslí upřímně. Vlastně ten dokument ani nemusel být takovým průserem. Kdyby jej ovšem režíroval někdo, kdo na to má. Jenže pan režisér udělal z Farne i Cristovaa hloupé figurky. Naivní idealisty, kteří si myslí, že to, že dělají hudbu, je velkým posláním. A sami se vlastně jen děsně trápí, omezují a trpí pro to, aby své dílo, své poselství předali dál. Vlastně to ani nedělají pro sebe. Vlastně je to celé obtěžuje. A my bychom měli být rádi, že tuto oběť pro nás podstupují.

A to je celé. Lipo svým křečovitým způsobem natočil video, které vlastně nikoho nezajímá (od 4.3. má asi 48 500 zhlédnutí), nikdo mu nevěří (a ani věřit nemůže) a nezbývá, než se celé této aktivitě smát. Natočil video, co se paroduje samo, a tak se nemůžeme divit, že přišla odpověď v podobě videa druhého. Na rozdíl od originálu skvěle natočeného se schopností skutečně někoho oslovit (od 6.4. cca 72 190 zhlédnutí) a na něco upozornit. S lehkostí a vtipem. Tak to má být.

(Honza Průša)


NÁZORY
  • tohle je snad psaný na objednávku... (Jakub Navrátil, 13.04.2014 08:15) Reagovat

    nezlob se, ale myslim, že tomu vůbec nerozumíš a do problematiky nevidíš,
    evidentně nemáš zkušenosti s Osou ani jako autor ani jak pořadatel, jinak by si tyhle nesmysly
    nemohl myslet vážně.....


    • Re: tohle je snad psaný na objednávku... (jarecek, 13.04.2014 08:32) Reagovat

      napadlo me neco podobnyho .. hlasky jako [..] uvádějí alternativní hudebníci v bezzubém protivideu, které místo konstruktivních argumentů spoléhá na nenávist [..] nebo [..] Pro potřeby dokumentu o vnímání hodnoty hudby je úplně bezpředmětné, zda to dělá dobře, nebo špatně. [..] jsou jak vystrizene z klasicke normalizacni pro-rezimni agitky. nebo jak ty rikas soucasna objednavka tolik oblibena napr. na idnesu. takovy stekavy placani malyho hloupyho clovicka, kterej je ale dost zlej na to, aby pachal dobro. verim, ze tady lidem mozek nevymyje, pac to neni jako objizdet deti na zakladkach .. to jsou snadnejsi terce. s pionyrem to nebylo jiny ..

    • Re: tohle je snad psaný na objednávku... (Josef Martínek, 13.04.2014 09:59) Reagovat

      Autor ani pořadatel nejsem, tudíž tyto zkušenosti nemám - také proto se jí nijak nezastávám. Jen upozorňuji, že se tady něco odsuzuje jen na základě pozlátka.

      • Re: tohle je snad psaný na objednávku... (Víťa , 26.05.2014 17:13) Reagovat

        Jaký "nenásilní podaní"? Vždyť tohle se pouští dětem na školách, co je na tom kurva nenásilnýho? Jaký boj o správnost hudebního vkusu? Jestli si autor myslí, že Cristovao a Farna jsou zářná budoucnost české hudby, tak je u mě kokot. Slušněji se to bohužel napsat nedá a ano, jsem autor toho komentáře na Youtube.

        • Re: tohle je snad psaný na objednávku... (Gorillák, 27.05.2014 13:14) Reagovat

          Farna má hlas jak zvon, ale její produkci nedokážu poslouchat kvůli hudbě a textům, podle mě nemá příliš štěstí na textaře a skladatele, hudebníky okolo ní.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Bratři Orffové vyrážejí v dubnu na turné a nasazují "Píseň pro Stefanii Sauer" na stream (13.03.2024 09:33)
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Ben Cristovao opět ukázal, jak se dá udělat velký koncert bez emisí (24.01.2024 09:29)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Ben Cristovao míří do Edenu, jeho životní koncert ho čeká 7. června 2025 (19.12.2023 12:05)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu