Přemek Černík (Mighty Sounds) - Situace je vážná, ale sbírky pořádat nechceme

19.04.2014 15:00 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Ska/punkový festival Mighty Sounds je v evropském měřítku ceněnou hudební událostí. To si ale nemyslí jihočeská hygiena, která letos kvůli hluku udělila pořadatelům rekordní pokutu, jež by do budoucna mohla znamenat i zánik akce. Požádali jsme zástupce organizátorů Přemka Černíka, aby se ke kauze vyjádřil.
Pořadatelé Mighty Sounds letos dostali za překročení hlukových limitů rekordně vysokou pokutu 420 tisíc korun. Jak Krajská hygienická stanice zdůvodnila to, že částka je oproti loňskému roku dvojnásobná?

Zdůvodnila to vcelku jednoduše a logicky. Pokuta je dvojnásobná proto, že jsme se přestupku dopustili opakovaně. Byli jsme pokutováni celkem počtvrté. Zarážející ale je, že se nezohlednil fakt, že tentokrát byl naměřen menší hluk než v předešlých letech. Myslím, že jsme udělali maximum pro to, aby se situace v rámci možností zlepšila. Největší scény už nehrají naráz, ale na střídačku. Nedělní program jsme na apel starosty Tábora zkrátili. Bohužel zákonem stanovené limity jsou taková Hlava 22. Hlasitost překračující hodnoty by byla naměřena i bez Mighty Sounds, například ze silničních komunikací. Samozřejmě ne v takové míře, ale i tak je bizarní pykat takhle obrovskou pokutou za porušení zákona, který je de facto porušován 365 dní v roce.

Je ti známá nějaká open air akce, která by byla každoročně za překročení hlukových limitů takhle tvrdě sankcionována?

Ano, shodou okolností Planet Festival, který se konal na stejném místě. Nakonec i to byl jeden z důvodů, proč už David Urban nemohl v pořádání festivalu pokračovat, a šrámy si líže dodnes. My jsme si vyžádali výpisy udělených pokut ze všech krajů a kromě Prahy, kde je situace specifická tím, že akce nebyly po dvaadvacáté hodině povoleny ani orgány PČR, což není náš případ, se nejvyšší pokuty kromě Mighty Sounds a Planet Festivalu pohybovaly maximálně v řádu desetitisíců, a to včetně akcí v centrech jako například různé městské slavnosti apod., kde je počet "zasažených" neúměrně vyšší než v případě periferního Čápova Dvora.

Je to tedy snaha Jihočeského kraje znemožnit na svém území pořádání hudebních akcí pod širým nebem?

Ono je opravdu složité celou tu záležitost rozklíčovat. Hygienická stanice spadá pod Jihočeský kraj, ale zodpovídá se Ministerstvu zdravotnictví. Těžko říct, jestli je to záležitost jednoho člověka, kterému leží festivaly v Táboře v krku, nebo jestli stojí za takto likvidačními pokutami celý aparát. Ve finále odvolání proti pokutě vyhodnocuje Ministerstvo zdravotnictví, a přestože je známo, že tyto hlukové hodnoty nejsou ani krátkodobě zdraví nebezpečné a novela zákona o dočasných výjimkách již byla zpracována, rozhodně nelze říct, že by ministerstvo nějak zásadně rozhodnutí hygieny odporovalo.

Takže máš pocit, že jde o něčí snahu Mighty Sounds ze současných prostorů Čápova Dvora vypudit?

Samozřejmě. Vzhledem k tomu, že výjimka pro krátkodobé akce již kdysi v zákoně byla a pokud vše dobře dopadne, měla by se do něj i vrátit, se mi zdá ukládání takovýchto pokut téměř účelové. Také pokud vezmeme v úvahu, že se jejich výše pohybují opravdu v absolutně jiných relacích než za stejné či daleko horší přestupky v jiných krajích. Nechci říct, že nechápu lidi, kterým akce přináší spíš trable a mají o festivalu trochu zkreslené mínění. I z toho důvodu se ale snažíme obyvatele z nejbližších lokací oslovit, poprosit je na ty tři dny v roce o shovívavost, případně je pozvat, aby se sami přesvědčili, že Mighty Sounds není semeniště zla, vandalství a drog. Bohužel je to problém širšího kontextu. Například festival Frequency FM v daleko konzervativnějším Rakousku, který se koná na výstavišti, jež je lokalizováno na kraji města podobně jako Čápův Dvůr, byl velmi štědře zadotován městem samotným, aby se v něm konal. Tím nechci tvrdit, že bychom měli problém s městem Tábor. To nám v absolutní většině případů vychází vstříc. Spíše jsem chtěl naznačit, že se na open air akce u nás dost obyvatel stále dívá skrz prsty, mnoho z nich neocení jejich přínos pro lokalitu, a tudíž jsou i instituce nuceny k určité rozpolcenosti a často jsou tlačeny k nějakému kompromisu, aby jak jedna, tak druhá strana měly pocit, že je konáno v jejich zájmu.

Petice: Ne likvidaci pořádání kulturních akcí pod širým nebem!

Pokud nesouhlasíte s vysokými pokutami, které hygiena za mírné překročení hluku uděluje akcím pořádaným tzv. open air, připojte svůj podpis k internetové petici.

Na internetu vznikla petice "Ne likvidaci pořádání kulturních akcí pod širým nebem!" kde je už přes sedm tisíc podpisů. Budete u premiéra Sobotky iniciovat změnu Zákona o ochraně veřejného zdraví, kde jsou hlukové limity pro venkovní festivaly nastaveny nesmyslně?

Na to se dá odpovědět hezky po vzoru sportovců - tak určitě! Pokud se totiž zeptáš odborníků, tak se téměř všichni shodnou, že ty limity jsou absolutně nesplnitelné, navíc když se měření provádějí venku, a ne uvnitř obytných objektů. Návrh, aby se do zákona vrátila možnost udělení výjimky pro krátkodobé jednorázové akce, leží na legislativním výboru už od loňského léta a pořadatelé open airů nejsou tak podstatnými přispěvateli do státního rozpočtu, aby si mohli dovolit lobbisty, kteří by chránili jejich zájmy, jako je to v případě velkého byznysu. Neděláme si iluze, že petice něco zásadního zmůže, ale mohla by pomoci celý proces urychlit a také nastartovat mechanismy spolupráce mezi promotéry, které prapůvodně iniciovali organizátoři Rock for People v rámci konference Nouvelle Prague, kterou pořádali.

Jestliže pokutu budete muset zaplatit, opravdu to letošní ročník nijak neomezí?

S organizací letošního ročníku jsme začali loni v srpnu a dnes jsme ve fázi, kdy nemůžeme ořezávat rozpočet a akci jakkoli degradovat. Už jen proto, že máme desáté výročí, a to by mělo proběhnout ve velkém stylu. Nechceme pořádat ani žádné sbírky. Nejlépe mohou dlouholetí fanoušci festivalu pomoci a zachránit ho tím, že přijedou v co největším počtu a užijí si ho jako každoročně. Co se placení pokut týče, momentálně jsme v procesu, kdy se soudíme a odvoláváme, a já osobně popravdě nevím, jak dlouho budou tahle řízení trvat. Letošní ročník proběhne absolutně podle plánu a bude určitě nejlepším v historii festivalu.

Budoucnost žánrového festivalu, který má celoevropský význam, je ale za těchto okolností ohrožena.

Ohrožena je, ale na druhou stranu Mighty Sounds už nějakou tu pohromu přežil. Poslední ročník v Olší skončil kvůli pekelnému počasí ve ztrátě jeden a půl milionu korun, což je pro malou firmu, jako jsme my, rána. Když jsme Mighty Sounds rozjížděli, nikdo si vlastně neuvědomoval, do jakého rizika jdeme. Táhli jsme to srdcem, jinak bychom se museli zbláznit. Tenhle přístup nám teď musí vydržet. Vůbec si nepřipouštíme, že by Mighty Sounds mohl skončit, ale je pravda, že situace je vážná. Já věřím, že východisko nalezneme a v ideálním případě takové, že budeme moci zůstat v Táboře. Na druhou stranu - když jsme se stěhovali z Olší, také jsme měli velké obavy, co to s atmosférou festivalu udělá, ale celá akce se posunula ještě na vyšší úroveň a valná většina fanoušků nám zůstala věrná. Mighty Sounds má svojí silnou armádu, o kterou se může vždycky opřít.

Byla by tedy jednou z variant, jak se dalším takto vysokým pokutám vyhnout, i změna lokality? Třeba mimo Jihočeský kraj?

Vhodných prostorů pro festival jako Mighty Sounds bohužel moc neexistuje. Pro nás by byla například těžko stravitelná představa betonového podloží. Některá místa již máme prozkoumaná z dob, kdy jsme hledali novou lokalitu po Olší, ale v tuhle chvíli je opravdu složité nějak spekulovat. Pokud bychom museli z Tábora, tak by pro nás bylo samozřejmě nejlepší přesunout se někam poblíž. To by ale znamenalo nalézt místo, ze kterého hluk nedosáhne k obydleným oblastem, což se nemusí zdařit. Pak by tu logicky byla už jen možnost přestěhovat se do jiného kraje, popřípadě státu. Pro nás je však momentálně prioritou setrvání v Táboře už jen proto, že nájezdy hygieny mohou představovat nebezpečný precedent, který může poškodit i mnoho dalších akcí pod otevřeným nebem. I z toho důvodu mluví petice obecně a netýká se pouze Mighty Sounds.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY