Lipo otevírá nové dveře. Ze skvělé novinky "Město, co spí" hraje akordeon i opera

06.04.2014 21:06 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Symbolicky v den druhého výročí vydání svého debutového alba "Víc než hudba" zahajuje liberecký rapper Lipo propagaci nadcházející druhé desky. Novinka "O duši" vyjde 12. května a první ochutnávkou se stal netradičně pojatý singl "Město, co spí", k němuž právě vychází videoklip.

Lipo
© facebook.com/lipobpm
V písni, která odkazuje na společenské problémy (nejen) jeho rodného Liberce, hostuje mezzosopranistka Ester Pavlů a posluchače zaujme také působivý zvuk akordeonu, který je uvítá hned v úvodu. Interpret tak plní své sliby o větším zapojení živých nástrojů a přesunutí se ze škatulky rap do mezižánrového prostoru.

Experimentální písnička nabízí mnoho zvratů, zejména v druhé polovině pak za doprovodu operního zpěvu a explozivních rotujících prostřihů skvěle graduje. Ruku v ruce s inteligentním textem kráčí pochmurný vizuál, který sleduje příběhy několika hlavních postav: mladého páru, který postihne exekuce, svobodné matky s dítětem a stárnoucího nemocného pána. Lipo opět nezklamal a předložil další sociálně-společenský počin, který svým skvěle promyšleným pojetím, hudební odvahou, mrazivým instrumentálním dojezdem i profesionálním zpracováním v prostředí českého rapu nemá obdoby.

"V songu mi šlo spíše o výpověď mojí generace než o politickou agitaci. Zajímaly mě osudy lidí, kteří žijí prakticky ve vybydleném centru města. Asi se objeví poznámky, že vše nahlížím moc kriticky, ale právě odstup od města, ve kterém jsem vyrůstal, mi dává možnost vidět ho v jeho pravých barvách. Jsem si ale jistý, že problémy, kterým čelí Liberec a o kterých se v textu zmiňuji, mají podle mě i jiná podobná města," říká k novince sám Lipo. Jisté je, že vzhledem k nečekanému zvuku singlu se tentokrát dočká dost kontroverzního přijetí. Obrovský tvůrčí progres, jaký rapper učinil od minulé desky, lze hodnotit jedině kladně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY