Divadlo Archa zažilo při Electronic Beats Festivalu elektronickou smršť

30.03.2014 18:29 - Jaroslav Hrách | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Letošní ročník festivalu Electronic Beats se vyprodal téměř okamžitě. Není se čemu divit. Tvrdou elektronikou večer odstartovala německo-japonská formace Diamond Version, následně je vystřídal Bonobo se živou kapelou a o důstojný závěr se postarali Moderat, berlínská superkapela Modeselektor plus Apparat.

Electronic Beats Festival

místo: Divadlo Archa, Praha
vystoupili: Diamond Version, Bonobo, Moderat
datum: 28. března 2014
Bonobo setlist: Cirrus, Sapphire, Towers, Stay The Same, Kiara, Ten Tigers, Kong, Ketto, Emkay, Recurring, We Could Forever, Flash Light, Pieces, Transits, Know You
Moderat setlist: This Time, A New Error, Milk, Seamonkey, Rusty Nails, Versions, Bad Kingdom, Damage Done, Last Time, Les Grandes Marches, Nr. 22, Let In The Light

Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 28.3.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Electronic Beats Festival k nám každý rok přiváží zajímavá jména z elektronické hudební scény. Před dvěma lety jsme díky němu objevili velikána Woodkida, minulý rok to byla zase Lana Del Rey, která sice do konceptu festivalu příliš nezapadala, ale vyvolala velký rozruch, jelikož se jednalo o exkluzivní jméno, po kterém prahla nejedna patnáctka a nejeden rádoby hipster. Ačkoliv nám letos Electronic Beats žádnou exkluzivitu nenaservíroval, dokázal vyprodat lístky během necelých čtyř hodin. Diamond Version není zrovna nejznámější kapela a Bonobo v Arše vystoupil minulý podzim, v létě jsme ho navíc mohli vidět jak na Colours of Ostrava, tak na slovenské Pohodě. Zbývají němečtí Moderat, kteří u nás před několika lety také vystoupili (jako předskakoni Radiohead), ale od té doby ušli ohromný kus cesty a jsou už zase někde úplně jinde. Organizátoři by jistojistě dokázali vyprodat lístky na festival i v nějaké obrovské hale, tím by ovšem přišli o kouzelnou atmosféru, kterou Divadlo Archa nabízí.

Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 28.3.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Diamond Version svůj taneční elektro-noisový set rozjeli už v půl desáté. Divadlo bylo ještě vcelku průchozí a na parketu se dalo celkem bez problémů tancovat. Tvrdý zvuk, mohutné basy proudící přímo do těla a videoprojekce - přesně to si německo-japonské uskupení připravilo. Kvalitní ozvučení se postaralo o pořádný prožitek z hudby. Jednalo se však o trochu monotónní produkci, která mohla po chvíli začít nudit.

Kromě poslechu hudby (a pití alkoholu) se na Electronic Beats daly dělat i další činnosti. Kdo chtěl, mohl si nechat natisknout originální motiv na hadrový batoh, zvěčnit se ve fotobudce a následně sdílet své fotky na Facebooku, případně si pohrát na mobilech či tabletech, které byly k dispozici vedle baru. Jednalo se o příjemné zpestření už tak vydařeného večera, a to ještě ani nevystoupily hlavní hvězdy večera.

Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 28.3.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Patnáct minut před jedenáctou se z šera pódia objevil Bonobo a za zvuku klidné melodie odstartoval svou velkolepou show. Velkým plusem byla živá kapela, která Simona Greena hudebně doprovázela nejen na bicí, ale i na jiné nástroje. A také nesmíme zapomenout na zpěvačku Szjerdene, jež do pestrých hudebních instrumentálek propůjčila svůj kouzelný hlas. Sám Simon Green se několikrát chopil basové kytary a zabrnkal si do rytmu své hudby. Jelikož Bonobo zahrál v minulém roce na Colours of Ostrava a na slovenské Pohodě, bylo možné zaslechnout ze všech koutů různé srovnávací debaty o tom, který koncert byl nejlepší. Jedno je však jisté: Simonu Greenovi sedl uzavřený prostor Archy víc než otevřené pódium na festivalech.

Electronic Beats Festival, Divadlo Archa, Praha, 28.3.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Zlatý hřeb večera obstarala německá partička kolem Modeselektoru a Apparata, společně vystupující jako Moderat. Minulý rok navázali na úspěšný eponymní debut s deskou "II", a tak byli všichni zvědaví, jak nové skladby vyniknou naživo. Berlínský zvuk minimalistického Modeselektoru v kombinaci s intimním zpěvem Saschy Ringa aka Apparata prostě nemůže být špatný. A opravdu! Úvodní skladbou "This Time" se Moderat velmi důstojně uvedli pražskému publiku. Setlist byl nabitý tím nejlepším, co kapela vyprodukovala. Třetím songem, desetiminutovým opusem "Milk" s neuvěřitelnou gradací, si formace získala snad všechny přihlížející na svou stranu. Největších ohlasů se naprosto bezesporu dočkal singl "Bad Kingdom", na který Apparat navázal klidnou skladbou "Damage Done". Celkem originálně působila projekce čtyř stěn, které byly postaveny do kříže a vytvářely tak krásnou prostorovou iluzi. Mezi nejlepší vizuály patřily záběry rukou a komiksové obrázky (ve stejném stylu jako ve videoklipu k "Bad Kingdom"). Když skupina dohrála, fanoušci neměli dost a doslova si vydupali přídavek, div se divadlo nezbořilo ve svých základech. Na úplný závěr jsme se tedy dočkali galaktické "Let In The Light".

Letošní ročník Electronic Beats určitě nezklamal, organizátoři vybrali vhodné interprety a postarali se o příjemný večer bez problémů. Chválu si zaslouží skvělé ozvučení a pěkné prostory Divadla Archa.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY