shop.musicserver.cz
Lesní zvěř - Movable Feasts

Lesní zvěř má ještě pořád co ztratit

Vydáno: 07.04.2014 16:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Jsou kapely, které hrají nesmírně zajímavou hudbu, ale zas tak moc se o nich neví. Lesní zvěř existuje už čtrnáct let a právě vydala své druhé album plné energie, gradace, extatických výbuchů, psychedelie i melancholie. Jak je komu libo. Jmenuje se "Movable Feasts" a stojí minimálně za poslech.

7/10

Lesní zvěř - Movable Feasts

Vydáno: 31.3.2014
Celkový čas: 46:28

Skladby: Shoulder Blades, Evil Evil Eye, Endgame, Razor Ray, Kavka Airlines, One Big Soft Spot, Ještě je co ztratit, Orifice, Skid Marks

Vydavatel: Indies Scope Records

Když jsem se loni v létě chystal na dovolenou a připravoval se na dvanáctihodinový maraton řízení auta, přirozeně jsem při přípravě hudby na cestu sáhl i pro předchozí, eponymní a debutové, pět let staré album Lesní zvěře. Tehdy jsem si uvědomil, že je to za poslední roky jedna z českých desek která mne zasáhla opravdu silně. Tak moc, že se k ní pravidelně vracím celou pětiletku. Je tady její následovnice "Movable Feasts". Jak dlouho budeme poslouchat ji?

Lesní zvěř staví převážně na skvělých muzikantech. Hudebnících, kteří se nebojí rozsáhlých komplikovanějších kompozic ani dlouhých instrumentálních pasáží, i když tentokrát se na albu žádná skutečně čistá instrumentálka nenachází. Lidský hlas, alespoň v podobě slova nenesoucích vokálů nebo recitativu, je přítomný ve všech skladbách.

Přijďte na křest

Kapela připravila speciální koncerty k vydání alba na úterý 22.dubna 2014 v pražském klubu Pilot a na středu 23.dubna.2014 v brněnském Kabinetu múz.

Náhoda (která sice neexistuje) chtěla, aby se muzikanti během vysílání "Tečky páteční noci" potkali spolu s Janem Těsnohlídkem. Básníkem, jehož texty i hlas použil Umakart na albu "Vlci u dveří". A právě titulní text z jeho aktuální sbírky "Ještě je co ztratit" se ukázal jako to správné spojení hudby Lesní zvěře s jeho poetikou. Obojí bolestně přesné.

Když Těsnohlídek deklamuje svým unikátním způsobem neutěšená slova o tom, co vše ztrácíme a ztrácet budeme, dojde i k pasáži: "Nebáli jsme se chtít a nedostat. Vsadit a prohrát. Jít a zakopnout. Nebáli jsme se slíbit si věci, který nešlo splnit." Tato slova - zcela mimo plán, ale trefně - vystihují půvab a kouzlo kapely samotné. Lesní zvěře. Skupiny, která se pořád často nebojí nejít s proudem. Většinou. Většinou? Je to tak a ještě se k tomu vrátíme.

"Movable Feasts" je postavená na dlouhých, povětšinou pozvolna gradujících skladbách, jejichž společným znakem je jazzový (v nejširším smyslu slova) základ. Jednou se skladba rozvíjí tanečním směrem, jindy jen umocňuje syrové deprese. To podstatně častěji. S téměř výhradně anglickými texty pak vzniká jeden rozsáhlý, téměř kompaktní celek, který Těsnohlídek svým hlasem ani češtinou nijak nenarušuje. Zapadá sem dokonale.

Teď ale zpět k odvaze nebát se. K tomu slovu většinou. Odvaha z desky vystupuje a je vlastně cítit z celé dosavadní tvorby kapely. Tedy kromě singlové "Kavka Airlines". Skladby zcela vybočující ať už náladou, svou stopáží nebo jakoby uvolněností. Na jinak překrásném albu, jako by pomáhala připomenout, že opravdu je co ztratit. A není to vůbec složité. Zalíbit se. Jít posluchači naproti.

I tak, přes tuto jednu drobnou výhradu, jde o nesmírně svěží a povedenou desku. Poctivě odpracovanou. Lesní zvěř pořád patří k silným a ojedinělým tuzemským kapelám. Těším se na její další aktivitu, jak tu koncertní, tak studiovou. Je jasné, že je na co. Zároveň je hodně pravděpodobné, že i "Movable Feasts" - s jedním zmáčknutím tlačítka skip během poslechu - bude u nás hrát zase celou pětiletku.

Promo rozhovor s Jiřím Hradilem a Milošem Rejskem

Lesní zvěř na debutovém albu přizvala k nahrávání některých písniček horňáckou Muziku Petra Mičky. Jak je to u "Movable Feasts"?

(M) Na desce kromě nás čtyř můžete slyšet básníka Honzu Těsnohlídka ve skladbě "Ještě je co ztratit", v "Kavka Airlines" hraje na různé saxofony a flétny Filip Nebřenský. Kristýna Krutská v pár písničkách zpívá. A stejně jako minule ji koprodukoval a zvukově formoval Dušan Neuwerth. Skladba s Honzou Těsnohlídkem je pro mě na desce zásadní, polarizující, roztahuje to někam do minulosti, zvukově je to retro, ale slova jsou, byť ležérní a hypnotická, pronikavá a krutě přesná, tady a teď.

(J) S Honzou Těsnohlídkem nás svedla dohromady náhoda, při spoluúčinkování Lesní zvěře s Umakartem v televizním pořadu "Tečka páteční noci", kde byl Honza pozván jako host Umakartu. Když jsme na chodbě kouřili, tak jsem se ho zeptal, jestli by nechtěl do jedné naší písničky zaimprovizovat nějakou svou báseň. A tak vznikla píseň "Ještě je co ztratit".

První album se počítalo jako crossover mezi jazzem, psychedelií a akustickým drum´n´bass. Je nové album podobné?

(M) Nepokoušeli jsme se ani teď nějak nahrávání stylově vymezovat, spíš zachovat intenzivní pocit, který jsme měli při domáckém nahrávání demáčů. Ty vznikly postupně během posledních tří let, i když některé písničky jsme si hráli už dávno. Až na konci loňského roku jsme z nich začali vybírat věci na desku, většinu hudby jsme pak nahráli ve velkém studiu s velkým zvukem. To byl možná jediný koncept odlišující se od minulého alba: pokusit se dostat k lepšímu, dospělejšímu zvuku. Je to ale pořád naše hudba, v dobrém i zlém, snažili jsme se podržet tu intenzitu, se kterou ty písničky hrajeme spolu naživo. Stylově, já nevím. Zůstal bych u toho, že je to nu-jazzová, indie deska, pokud musíme nějaké škatulky používat. Taky vychází u Indies.

Kolik je na albu instrumentálek? Dostávají texty větší prostor, nebo stále mají stejnou váhu jako hudební plochy?

(M) Instrumentálka žádná. To album je jakoby více písničkové. V každé je nějaký hlas, ale někde použitý v aranži jako part nástroje než nějaký plynulý narativ, spíše takové nádechy ve skladbách, které přijdou a odejdou, rovnocenně jako jiné zvuky.

Horňácko, Turzovka a jiné silné inspirační zdroje pro první album. Jak je to s inspirací u nového alba?

(M) Pro mě je ta deska intimní texty i tím, jak vznikala. Každý z nás ji prožíval po svém a pro sebe - v různých setkáních, průnicích, spolu, sami, s Dušanem, doma, ve studiu, na koncertech. Proto i ten název - "Movable Feasts" jsou pohyblivé svátky. Nehrajeme mnoho, je to pro nás svátek. Víme, že ty písničky, tak jako my, budou, jen není jasné přesně kde a kdy. Je v tom i něco jakoby pohanského, nesouvisí to jenom s naší vůlí, všechno je to závislé na vesmíru, jiných tělesech, jakkoli nafoukle to zní. Ve vztahu k vlastní hudbě zažíváme permanentní pocity nezvladatelnosti, peristaltiky, dění. A svátky v tom všem jsou chvíle usebrání a virválu, medituje se, nebo se všichni chovají jako blázni. Budeme rádi, když to tak vezmou i lidi, kteří to album budou poslouchat nebo přijdou na koncert. Že je to setkání nebo takové čtení na cestu a zkusí si k těm našim svátkům najít svoji vlastní.

(J) Vnímám tuhle desku jako jiný druh než tu první. Je mnohem více intimní, ale zároveň otevřená. Takové vnitřní etno. To znamená, že abstraktně prožívám lidovou hudbu střední a jižní Moravy. Na první desce jsme hráli s horňáckou muzikou Petra Mičky a ta velmi výrazně určovala ráz skladeb. Nyní jsme nechtěli tak jasně využívat symboliku lidové hudby. Jsou to pohyblivé svátky ve smyslu kalendářním, to znamená svátky, které se neustále posouvají. Když jsem svému dědovi řekl, že každý den není posvícení, tak on odpověděl - jo, každý. Tedy i naše skladby nejsou ukotveny v čase, ale jsou to takové svátky, které jsme vytvořili při našem sporém setkávání.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: V duši zbylo světlo z jedný holky (09.05.2019 12:00)
- Naživo: Tata Bojs završili oslavu třicetin s kamarády Umakart a Lesní zvěř (26.02.2019 12:09)
- Fotogalerie: Tata Bojs se rozloučili s DOXem ve velkém stylu (25.02.2019 13:31)
- Kabinet Múz to po Novém roce rozjíždí s We Are The City a Lesní zvěří (11.01.2019 09:58)
- Naživo: Rokenrol až na krev s Tata Bojs (24.06.2018 17:54)
- Video: Lesní zvěř pojala videoklip "Kavka Airlines" v bněnském duchu (25.01.2015 08:50)
- Video: "Něco jsme měli a ztratili," říká v skladbě "Ještě je co ztratit" Jan Těsnohlídek. A má pravdu (23.04.2014 09:57)
- Recenze: Kafka Band svým posluchačům nandavá do hlavy svý brouky skvěle ztvárněným "Zámkem" (05.04.2014 12:00)
- Nové desky pro 14. týden (30.03.2014 12:40)
- Lesní zvěř vydává novou desku a bloguje z turné po Mexiku (24.03.2014 18:50)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Sia Adele Queen AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu