shop.musicserver.cz
Tomáš Klus - Příští deska se bude možná jmenovat "PUT- IN"

Tomáš Klus - Příští deska se bude možná jmenovat "PUT- IN"

Vydáno: 31.03.2014 15:00 v sekci Rozhovory - Marta Šindlauerová | foto: Petr Klapper / musicserver.cz

Proměněný Tomáš Klus vydal novou desku "Proměnamě" a byl to opravdu porod. Na důkaz toho dorazili Tomáš a kytarista Jiří Kučerovský v operačních pláštích, čepicích a rouškách a ochotně si s námi popovídali o novém albu, duchovním životě a zrzavých sviních.

Můj první dotaz se bude pochopitelně týkat nové desky. Je na ní píseň, která se jmenuje "Oblomov". Trpíš někdy oblomovštinou? Poradil bys ostatním nějakou taktiku, jak proti tomuto neduhu bojovat ?

Tomáš Klus: No, já myslím, že každý je takový.

Jiří Kučerovský: Já tím trpím totálně! To je ten nejvýstižnější text, co o mně Tomáš napsal.

Tomáš Klus, Bontonland, Praha, 27.3.2014
© Petr Klapper / musicserver.cz
Takže je to píseň o Jirkovi Kučerovském?

Tomáš Klus: No, původně ne, ale on si to tak nějak oblékl.

A máte tedy proti tomu nějaký lék?

Tomáš Klus: Hm. Myslím, že ne. Protože člověk si musí prožít všechno. Ona je to vlastně lenost nebo laxnost.

Jiří Kučerovský: Já myslím, že když člověk chce, začne něco dělat. Mně to připomíná Alberta Camuse. To je taky něco podobného. To člověk neví, co má dělat, protože ho nic nezaujme.

Myslíte, že na každé desce budete mít reference k ruské kultuře? Na druhé byl song "Malčik", ta minulá byla svým názvem inspirována Čechovovým "Rackem". A teď na čtvrté ten "Oblomov". Bude tento trend pokračovat?

Tomáš Klus: Já vůbec nevím, jak se tohle stalo!

Jiří Kučerovský: On nad tou deskou jen přeletí ten racek a je to....

Tomáš Klus: Takže příští deska se bude jmenovat buď "Sluka" nebo "PUT- IN".

Tomáš Klus, Bontonland, Praha, 27.3.2014
© Petr Klapper / musicserver.cz
Když už jsme u Putina - jak vůbec vnímáš situaci na Ukrajině?

Tomáš Klus: Já si o tom neodvažuji vůbec nic myslet, protože mám pocit, že to je strašně neprůhledné. A že chyby nastávají na obou stranách, které se handrkují. Já o tom vlastně moc nevím, tak se k tomu nemůžu vyjadřovat. Je škoda, že jako lidstvo jsme na základě všech těch zkušeností, které nebyly úplně kladné, pořád ještě nedošli k tomu, že zlo zkrátka nejde vymýtit zlem. To nejde. A děláme to stále.

Kdybys dostal nabídku tam jet a během těch největších nepokojů koncertovat, jel bys?

Tomáš Klus: To bych asi nejel. Já nemám rád, když do sebe lidi mlátí a střílejí.

Často teď v rozhovorech říkáš, že tě nezajímá názor ostatních. Jsi vlastně duchovní člověk. Souvisí to nějak s tvojí aurou? Věříš vůbec na auru?

Tomáš Klus: Věřím na ni. Ale nechráním se tím, pro mě to není obrana. Já jsem se jen naučil všechno přijímat na základě přetváření, obracím si ty věci tak, aby to bylo pozitivní. Když nastane těžká situace v mém životě, nevnímám ji jako problém, ale jako přínos, jako poznání. Chyba je de facto jedna z nejlepších věcí, co můžeme udělat, protože na základě ní se poučíme a posuneme dál. A všimněte si toho, že ty chyby se dost často cyklí, opakují se, dokud ten svůj životní problém nevyřešíte.

Tomáš Klus, Bontonland, Praha, 27.3.2014
© Petr Klapper / musicserver.cz
Ty máš malou dcerku. Je na to pochopitelně ještě brzy, ale máš už nějakou představu, co se jí budeš snažit vštípit, aby v životě obstála?

Tomáš Klus: Nic! Podívej se, jak jsme dopadli my, nám bylo pořád něco vštěpováno... Nic nevštěpovat, nechat být, ty děti musíme nechat na svobodě a učit je s ní nakládat. Což je něco, co my neumíme. My když dostaneme svobodu, tak první, co uděláme, je, že si jdeme koupit flintu.

Co se týče tvé dcerky, mám ještě jeden dotaz. Určitě znáš zpěvačku Pink. Ta když natáčela svoji poslední desku, měla dceru asi stejně malou/velkou jako ty, Tomáši. A nechala ji nahrát na jedné písni zvonečky. Neuvažoval jsi o tom, že bys svoje dítě také nějak do procesu nahrávání zapojil?

Tomáš Klus: Moc ji nechci zapojovat do veřejného života, protože ona z toho ještě nemá rozum. Mně tedy vůbec nepřijde dobré nakládat s dítětem jako s nějakou pomůckou jen proto, aby to bylo ve výsledku zajímavé.

Chceš si ještě pořád zahrát prince?

Tomáš Klus: Já už ani nehraji nic jiného než prince! Klidně bych si ale zahrál nějakou vážnější roli.

Jiří Kučerovský: Třeba krále. (smích)

Tomáš Klus, Bontonland, Praha, 27.3.2014
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jirko, jak se Tomáš zlepšil v hraní na kytaru?

Jiří Kučerovský: Jo, jo, zlepšil, zlepšil. Hlavně rytmicky. Má častokrát takový groove. Takže když hraje, fakt hezky to šlape. On ale hraje hodně, není to cvičení v pravém slova smyslu, ale má ten nástroj prakticky pořád v ruce, když třeba skládá, a to zlepšení prostě přichází. A ví, co tou hudbou chce říci, používá ji jako výrazový prostředek, což je také rozumný přístup.

Tomáš Klus: Jirka mě naučil akordy.

Jiří Kučerovský: Ne, ty ses to naučil sám!

A kolikrát denně cvičíš, Jiří?

Jiří Kučerovský: Já moc necvičím. Ale myslím, že budu muset trošku pocvičit, abych mohl odvést žádoucí výkon.

Pojmenováváš si nějak ty kytary?

Jiří Kučerovský: Svoje kytary pojmenované nemám, ale vlastně jednou jsem pojmenoval kytaru kamaráda. Koupil si takovou krásnou kytaru, oranžový Fender Stratocaster. Byl jsem s ním, když si to kupoval, a já mu tu kytaru stále strašně závidím. No a tuhle kytaru jsem překřtil poetickým ženským jménem "Svině zrzavá".
(smích)

Tomáš Klus

Tomáš Klus
Nyní sedmadvacetiletý Tomáš Klus je mužem mnoha schopností: zpěvák, kytarista, skladatel, herec, sportovec, taťka a v neposlední řadě i milovník slovních hříček a pozitivního ladění. Poté, co se přestěhoval do Prahy, začal po hospůdkách a barech zpívat ve svahilštině, doprovázel se u toho na kytaru a projevil bezednou dávku smyslu pro humor, čímž si získal srdce mnohých posluchačů. A pak už to šlo jako po másle - vítězství v soutěži Czechtalent Zlín, smlouva s vydavatelstvím, první deska "Cesta do záhu(d)by", její následovník "Hlavní uzávěr splínu" a začátek šílenství jménem Tomáš K(l)us, třetí album "Racek" - nejprodávanější tuzemský nosič let 2011/12, získání titulu MgA na DAMU, Zlatý slavík a konečně aktuální album "Proměnamě", které už v názvu naznačuje, že přichází nová éra v jeho životě. Tomášovu hudbu nejlépe charakterizují hluboké texty postavené na lehce zapamatovatelných melodiích, čímž navazuje na tradici nejúspěšnějších českých písničkářů.

Zpěvákovým nenahraditelným spolupracovníkem je Jiří Kučerovský, vynikající kytarista a původně zpěvák brněnské kapely Animé.

Tomáš Klus je ženatý, jeho manželka Tamara mu loni porodila dceru Josefínu.

Tomáši, ty se netajíš tím, že máš rád slunce a teplo. Nepřemýšlel jsi někdy o tom, že by ses přejmenoval na Tomáše Pluse?

Tomáš Klus: (smích) Tak to jsem nepřemýšlel! Ale je pravda, že jsem měl takovou koketerii, že bych si chtěl najít nějakou přezdívku, protože jsem zažil takové lehké odcizení v té mediální osobnosti Tomáše Kluse. Ale už jsem se z toho dostal.

Jiří Kučerovský: On býval třeba Ječmen!

Mám tu závěrečnou otázku. Zkus vyjmenovat nějaké osobnosti, co podle tebe nejvíc ovlivnily svět.

Tomáš Klus: (dlouze přemýšlí) Pro mě opravdu výraznou osobností byl Jan Pavel II. Udělal velký kus práce tím, že křesťanství přiblížil tomu, čím ve své podstatě je. Vštípil do něj toleranci. V současné chvíli je pro mě velkou osobností třeba Dalajláma.

Tomáš Klus, Bontonland, Praha, 27.3.2014
© Petr Klapper / musicserver.cz
A chtěl by ses s ním setkat?

Tomáš Klus: Ani ne, já nevím, co bych mu říkal.

Jiří Kučerovský: On by se jenom díval a culil se.

Tomáš Klus: To je pravda, na něj stačí koukat (smích). Teď mě ještě napadají Spice Girls!

Jiří Kučerovský: On Tomáš měl i poměrně silné období obdivování Johna Lennona.

Tomáš Klus: No ježišmarja, to je pravda. Musím říct, že pro mě byl John Lennon daleko zajímavější po rozpadu Beatles. A jeho tvorba s Yoko Ono a život s ní je pro mě zprávou o lásce. Ukázali, že milovat lze v jakýchkoli podmínkách. A oni dva je měli setsakramentsky ztížené.

Neplánuješ taky udělat ty slavné snímky jako John a Yoko?

Tomáš Klus: Pro sebe určitě jo! Já mám svoji nahotu rád.

NÁZORY
  • . (poink, 31.03.2014 23:06) Reagovat

    když má někdo pojem o Lennonovi a zároveň neví, co dělá kremelský neonacista, je úplně normální stav mysli. obzvláště po tom, co se ten někdo vymkl ze slavíků, protože v nich vládne podle něj cenzura? není ten někdo tak trochu pozér? k hudbě: nuda s neposlouchatelným zpěvem.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Video: Tomáš Klus přináší ve vánoční písni "Zvonova zpověď" naději (24.12.2022 09:00)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Mariím" vzdává hold všem ženám a matkám (07.12.2022 16:52)
- Veselské pískovny v sobotu rozezpívá Tomáš Klus (24.08.2022 17:15)
- Video: Tomáš Klus jde neplánovaně za "Štěstím" (12.07.2022 08:46)
- Tomáš Klus se stal hlavní hvězdou muzikálu "Branický zázrak" (31.05.2022 18:51)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu