Cermaque na "Rodinném albu" pohřbil většinu svého vzteku pod něhou

26.03.2014 14:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Další deska Jakuba Čermáka se jmenuje "Rodinné album" a vychází nedlouho poté, co písničkář založil svou rodinu. A právě tato životní změna měla zřejmě podstatný vliv i na jeho tvorbu. Ta dozrála do intimnější podoby, což Cermaqueovi prospělo. "Rodinné album" je zatím jeho nejlepší deskou.
9/10

Cermaque - Rodinné album

Skladby: Popílek, Končetina, Rébus, Sýkorka, Uspávanka pro Lucinku, Bouřka, Sebastián, Jupiter, Resumé 26, Bílý jelen, Dva vlci, Kokosovej suk, Antoníne
Vydáno: 20.3.2014
Celkový čas: 40:24
Vydavatel: Indies Scope Records
Při poslechu předchozího alba "Démon v Paříži" se mohlo zdát, jako by Jakub Čermák aka Cermaque proměnil své démony a nesmlouvavou přímočarou kritiku světa, které ho obklopují, v podstatně smířlivější a hlubší zpovědi. Spolu s novou životní rolí, která přišla s narozením jeho dcery, se na svět začal dívat přece jen jinak. "Rodinné album" reflektuje právě tu významnou změnu, jež se v životě mužů dostavuje spolu s otcovstvím. A právě tento přerod nejlépe přiznává ve skladbě "Sebastián", v níž mimo jiné zpívá: "... jen pořád váhám, zda nechat a nebo nenechat svůj hněv uvězněný jako šíp v těle svatého. Sebastiáne, je, nebo není lepší vztek pohřbít pod něhou?"

I nadále zůstává Jakubovi Čermákovi jeho silný způsob vyprávění a schopnost postavit obrazotvorné básně. Cermaque používá krásná a neotřelá přirovnání, jazykem vládne jako málokterý písničkář. V porovnání s jinými ale nemáte pocit, že se snaží někoho napodobovat, je svůj a absolutně uvěřitelný. Daří se mu nejen přesně pojmenovat daný problém, ale navíc ho obalit do slov, jež lahodí uchu. Do poetických celků. To ale neznamená, že by se zcela vzdal protestsongů. Vzdor a horká krev zůstávají přítomni třeba ve skladbách "Resumé 26" nebo zejména "Kokosovej suk".

Rodina hostů na Rodinném albu

Zrní - "Uspávanka pro Lucinku"
Martin Evžen Kyšperský - "Jupiter"
Remy Reber + Raisa Basinho - "Bílý Jelen"
Lucie Vítková - akordeon v písních "Končetina" a "Kokosovej suk"
Iva Rybičková - piano v písni "Bouřka"
Iamme Candlewick - zpěv v písni "Antoníne"

I hudebně je tentokrát Cermaque podstatně něžnější. Ta láska prolnutá s atmosférou písniček východních folkařů typu Vysockého či Okudžavy zachovává silnou křehkou náladu. A díky rozsáhlé rodině hostů, a zřejmě i masteringu Ondřeje Ježka, je nahrávka barevnější a harmoničtější. Z jejího poslechu je vám dobře, a to i v případě, když jde o kritické skladby.

Přijďte na křest

Křest desky proběhne 31.3. v pražském Café v lese. Spolu s obnoveným kapelním projektem Cirkus Cermaque vystoupí i legendární formace Už jsme doma. Brněnský křest se uskuteční 15.5. v Kabinetu múz. Cirkus Cermaque zahraje spolu s kapelou Květy.

"Rodinné album" mohlo vzniknout i díky podpoře fanoušků. Ti jej spolufinancovali na crowdfundingovém Hithitu, ten se stává stále častějším a oblíbenějším nástrojem pro proměnu nejen uměleckých snů v realitu. Deska má tak vlastně rozsáhlou rodinu příbuzných. Těch, kteří jí rádi pomohli na svět. A jako by z ní bylo cítit, jak moc chtěným dítětem byla. Dítětem zplozeným z velké lásky. Dítětem, z nějž je cítit něha i příjemná hravost. V emočně silné laskavé a láskou oplývající "Uspávance pro Lucinku" Jakub Čermák rozfoukává uhlík luny doběla a přidává přání "Ať není žádná volba zbabělá" nebo "Ať nejsi nikdy zcela dospělá". Nezbývá, než jemu i jeho dalším albům popřát to samé.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY