Nerina Pallot na prvním EP z dvanácti drží laťku kvality vysoko

20.03.2014 18:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Někteří umělci si své písně nepíší, jiní mají problém jich na desku složit alespoň deset. Nerina Pallot trpí už roky takovým autorským přetlakem, že se letos rozhodla vydat každý měsíc jedno pětiskladbové EP. To první nese titul "The Hold Tight".
8/10

Nerina Pallot - The Hold Tight

Skladby: This Year's Model, Hard Equation, The Hold Tight, Closer, Get To Feel
Vydáno: 27.1.2014
Celkový čas: 19:43
Vydavatel: Idaho Records
Britská písničkářka Nerina Pallot je ukázkovým příkladem symbiózy mezi interpretem a jeho fanoušky. Těch pár, co na ní po hitu "Everybody's Gone To War" a desce "Fires" z roku 2006 nezapomnělo, si pořídilo i její následná alba a ípíčka. A právě na ty skalní příznivce se zpěvačka rozhodla letos vsadit. Protože má v zásobě spousty písniček, hodlá letos každý měsíc vydat pětipoložkové EP, což za rok dá úctyhodných šedesát nových kousků. Ti, kdo si na jejím webu předobjednají celý tucet minialb najednou, dostanou samozřejmě slevu. Nerina tak zabila dvě mouchy jednou ranou - konečně může vydat všechny své šuplíkové skladby a pravidelný, i když nijak velký přísun peněz z prodeje každoměsíčních desek jí zajistí živobytí.

Jako první se koncem ledna vydala do světa nahrávka "The Hold Tight". Zatímco titulní nahrávka se nese ve spíše akustickém klavírním duchu a pomalejším tempu, zbytek ípíčka přidává do kroku. Nemůžeme u Neriny samozřejmě čekat nějaké taneční kousky, ale na této kolekci prostě není místo pro balady.

Ve všech pěti skladbách sází na poctivé popové písničkářství (v "Hard Equation" basovou linkou i zpěvem připomene Suzanne Vega), kde jsou nástroje hlavně doprovodem jejího hlasu, aniž by přitom rezignovaly na propracovaná, ač někdy minimalistická aranžmá. Její zpěv a melodie hrají prostě prim. Co se týká hudby, nečekají nás rozhodně žádné zvukové experimenty, ale klasický kapelový doprovod.

Pokud bych měl zvolit skladbu, která by se z "The Hold Tight" měla dostat na plánované album toho nejlepšího ze všech ípíček, vybral bych závěrečnou "Get To Feel", která svou výtečnou gradací až mrazí. Na první EP z dvanácti Nerina Pallot ale bez problémů poskládala pětici vyrovnaných písní. Zda se jí tak bude dařit i na dalších malých deskách, zjistíme už brzy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY