Krásná nová nenová a živá neživá "Symphonica" George Michaela

18.03.2014 16:30 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Nahrávka "Symphonica" je oficiálně uváděna jako šesté řadové album George Michaela, což za dvacet sedm let zpěvákovy sólové kariéry není zrovna mnoho. A to ještě novinka nepřináší žádné nové písně, nýbrž jeho skladby a řadu coververzí v úpravě se symfonickým orchestrem.
8/10

George Michael - Symphonica

Skladby: Through, My Baby Just Cares For Me, A Different Corner, Praying for Time, Let Her Down Easy, The First Time Ever I Saw Your Face, Feeling Good, John And Elvis Are Dead, One More Try, Cowboys And Angels, Idol, Brother Can You Spare A Dime, Wild Is The Wind, You've Changed
Vydáno: 17.03.2014
Celkový čas: 65:15
Vydavatel: Universal
Trochu zmatku může do posluchačovy duše vnést otázka, jestli je "Symphonica" čistě živé album. Není! Chápejme to tak, že koncertní nahrávky z několika vystoupení "Symphonica Tour" (tedy turné, jež začalo 22. srpna 2011 v pražské Státní opeře a po nucené zdravotní pauze skončilo až na podzim 2012) posloužily jako stavební materiál pro další práci ve studiu, což také byla jedna z posledních zakázek producenta Phila Ramona.

To, co slyšíme ze svých přehrávačů, je výsledek kombinace živého záznamu s dokrútkami ve studiu. Trochu to na nás čerchmanti narafičili, ale výsledkem je opravdu skvěle znějící deska, mimochodem dostupná i ve verzi BluRay Audio. Souznění nádherného hlasu George Michaela s orchestrem je naprosto hladké a přirozené. Pochopitelně, kromě swingující "My Baby Just Cares For Me" se celé album nese ve velmi líných tempech, hlavní aktér se prostřednictvím svého stále po čertech kvalitního vokálu mazlí s uchem posluchače a houpe ho na melancholických vlnkách. Daří se mu to mistrovsky.

Slyšet znovu již známé písně nově zaranžované má své opodstatnění. U zpěváka Michaelových kvalit nehrozí, že by ho mocné symfonické těleso převálcovalo. Je to naprostá symbióza. Snad jen jediná výtka k jinak bezmála perfektnímu: málokdy se George pouští do nějakých zásadních překopávek podoby písní - to je patrné hlavně u skladeb z alba "Songs From The Last Century", což byla kolekce převzatých písní, které byly zaranžovány hlavně pro orchestr. Tady máloco překvapí. Škoda že na desce není více takových coververzí, jakou je skvělá "Going To A Town" Rufuse Wainwrighta, která se nachází na deluxe edici alba, či Buckleyho "Song To The Siren", jež byla také součástí setlistu turné.

Vrcholy alba? Skoro gospelová úprava "One More Try", velký orchestrální úvod "Through", co vás zatlačí do opěradla, s obrovským citem pojatá "Let Her Down Easy" (dobře vybraný cover Terence Trent D'Arbyho) a vůbec nejzářivější klenot "Cowboys And Angels", kde aranžmá, atmosféra a souhra orchestru se zpěvákem dosáhla naprosté dokonalosti (a v níž je zvěčněno jméno Pavla Dvořáka před sólem na saxofon).

Přes všechny své životní peripetie, skandály a balancování na hraně života a smrti nachystal George Michael album z kategorie deluxe, elegantní a velkolepé. A zase na neidentifikovatelně dlouhou dobu trochu ukrátil čekání na něco opravdu nového, co se prý chystá. Bude to pro změnu něco ve stylu tanečního singlu "White Light"? Uvidíme.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY