shop.musicserver.cz
Within Temptation, Incheba Arena, Praha, 11.3.2014

Večer s Within Temptation. Poklekněte, přichází královna

Vydáno: 12.03.2014 12:49 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Mirek Valenta/iReport.cz

Můžeme donekonečna spekulovat o tom, zda ještě patří do kolonky symfonický metal, či definitivně míří k popu, pravdou ale je, že Within Temptation patří k největším hvězdám metalového žánru jako celku. Svědčí o tom i do posledního místečka zaplněná holešovická hala, do které přijeli představit svou "Hydru".

Live: Within Temptation

místo: Incheba Arena, Praha
datum: 11. březen 2014
support: Free Fall
setlist: Let Us Burn, Paradise (What About Us?), Faster, Silver Moonlight, Edge Of The World, Shot In The Dark, In The Middle Of The Night, Dangerous, And We Run, Tell Me Why, See Who I Am, Stand My Ground, Jillian (I'd Give My Heart), The Cross, Covered By Roses, Ice Queen, Fire And Ice, What Have You Done, Summertime Sadness (Lana Del Rey cover), Mother Earth

Within Temptation, Incheba arena, Praha, 11.3.2014
© Mirek Valenta / iReport.cz
"Hydra", dosud nejambicióznější kolekce nizozemských Within Temptation, se stala páteří právě probíhajícího "Album Tour 2014", jehož zatím jediná česká zastávka proběhla 11. března ve vyprodané výhni, jindy známé také jako Incheba arena.

Široká scéna s vyvýšeninou a mohutnými promítacími obrazovkami se po českých předskokanech Free Fall stala dějištěm velkolepého představení plného kouře, plamenů a divokých stroboskopů, na které se z celé republiky přijelo podívat na pět tisíc fanoušků. Jejich složení bylo skutečně pestré - v publiku jste se mohli setkat jak s postaršími holohlavými motorkáři s jejich mladými, vyprsenými blondýnami, tak s klasickými náctiletými máničkami v dlouhých kabátech. Výjimkou ale nebyly ani celé rodiny s dětmi. Takové složení značí jediné - z Within Temptation se definitivně stala velká kapela.

A ať už je to pro vás dobrá zpráva, či nikoliv, pro sedmičlennou formaci to mohlo znamenat buď koupi Ferrari, tryskáčů a jachet, nebo možnost dát dohromady nákladnější, propracovanější a spektakulárnější show. Nizozemci se naštěstí rozhodli pro druhou možnost. Po rychle skončeném intru, ve kterém se na moment mihl i drak z obalu aktuální řadovky, skupina spustila "Let Us Burn", kterou doplňovaly plameny nejen na projekcích, ale i přímo na pódiu. Ten pravý žár ale spustila až samotná Sharon den Adel, jakmile se poprvé zjevila divákům.

Within Temptation, Incheba arena, Praha, 11.3.2014
© Mirek Valenta / iReport.cz
Přibývající léta ani tři děti, o které se doma stará otec a kapelník Robert Westerholt, jí na sex-appealu neubraly, a jakmile metalová diva poprvé otevřela ústa a začala zpívat, tajil se dech. Ačkoliv milovnice anglických detektivek nepatří mezi nejlepší řečníky, díky čemuž v průběhu večera došlo k několika trapným tichům, vše doháněla běháním po pódiu, rozdáváním polibků na všechny strany, hecováním diváků, kteří strhující frontwoman poslechli i na pouhé gesto, a zábavným upravováním neposlušné garderóby, kterou zpěvačka vystřídala dokonce čtyřikrát. Pánské části publika pochopitelně nejvíce radosti udělal černý korzet, ale i v tmavých šatech se stříbrným pruhem a třpytkami se bylo na co dívat.

Nejvíce pozornosti si ale pochopitelně žádal silný písňový materiál, který v živém provedení získal na průraznosti a dynamice. "Hydra", až na povedenou "The Whole World Is Watching" a repetitivní "Dog Days", odezněla ten večer celá a zvláště bombastická "Dangerous", výborná, ale fanoušky kontroverzně přijatá "And We Run" s hostujícím Xzibitem a také "Paradise (What About Us?)", která naopak díky vokálu Tarji Turunen patří ke splněnému přání snad všech metalových fanoušků, patřily k nejpovedenějším.

Within Temptation, Incheba arena, Praha, 11.3.2014
© Mirek Valenta / iReport.cz
Návštěvníci reagovali skvěle a soudě dle hlasité odezvy i vytleskávání dalších písní je nezklamaly ani letité hity jako "Jillian (I’d Give My Heart)", "Fire And Ice" nebo "Ice Queen". Ohromnou sílu ale měla i apokalyptická "Stand My Ground" s noirově laděným městem v bouři na projekci a pochopitelně i stále fungující rozbuška "What Have You Done" z alba "The Heart Of Everything". Zmínit musím i zběsile uhánějící "In The Middle Of The Night", při níž se černovlasá divoženka smyslně svíjela kolem mikrofonu, a rozskákanou "Summertime Sadness" Lany Del Rey, ze které se teprve v koketním podání Sharon den Adel stala opravdu dobrá písnička. Výbušné finále nemohlo obstarat nic jiného, než legendární "Mother Earth".

Výhrady lze mít snad jen k absenci kteréhokoliv z hostů (v kuloárech se hodně spekulovalo o Piotrovi Guruckém z polské Comy, který o den dříve ve Varšavě s kapelou vystoupil), zbytečným výplňovým projekcím půjčujícím si ze steampunku, "Vetřelce" i "Bioshocku", díky nimž koncertu na chvíli spadl řetěz, anebo setlistu, ve kterém by se určitě našlo místo i pro "All I Need", "Our Farewell" nebo "In Perfect Harmony". Ani to ale nezvrátí jasně převládající nadšení z fantastického večera, ze kterého budou metaloví nadšenci žít ještě hodně dlouho.

NÁZORY
  • A kvalita zvuku? (Dawe, 12.03.2014 16:22) Reagovat

    Akorát že celý koncert zabili kvalitou zvuku. Asi to většině lidí nevadí nebo to neřeší. Možná se přišly jen podívat na muzikanty a kvalitu hudby neřeší.

    Hlasitost takové intenzity, že člověku vlajou vlasy i s tričkem a kalhotama, totálně předuněný bicí, celý přebasovaný. Zpěv měl zřejmě uměle hozený echo a byl zvednutý uměle do výšek, že by člověku praskla hlava. Ve zpěvu byly slyšet i artefakty, které tam nepatří, něco jako při kvalitě ogg 128kbps. Separace nástrojů pokud jich hrálo více byla nulová, vše se slejvalo do jednoho kraválu.

    Ale abych jen nehanil, muzikanti byly výborný, nemůžou za to že to někdo blbě nazvučí. Výkon zpěvačky na jedničku a občas když zahrála samotná kytara nebo s minimem nástrojů tak to znělo famózně.

    Je mi líto, že v dnešní přetechnizované době a stolů plných notebooků u zvukařů, různých šoupátek, mixáku velikostí menší televize to dopadne takhle. Mimochodem jsem byl poblíž zvukaře, kde by měl být zvuk nejlepší. Bohužel v tomhle případě by to asi bylo asi jedno.

    Klidně se mnou můžete všichni nesouhlasit, ale tohle není kvalitní zvuk. Doma v obýváku mi to hraje lépe. Takže další jejich koncerty asi raději vynechám.

    • Re: A kvalita zvuku? (Evita, 12.03.2014 19:10) Reagovat

      Hej, povedala by som že na koncerty chodí väčšina ľudí kvôli hudobníkom a nie kvôli dokonalému zvuku. Ak chce niekto dokonalý zvuk nech si doma pustí album na dokonale vyladených reprákoch a má po probléme. WT nemusím, ale tieto ohlasy po každom jednom koncerte (nech už hrá ktokoľvek) ma dojímajú najviac. :P

      • Re: A kvalita zvuku? (Svářeč, 12.03.2014 20:06) Reagovat

        Bohužel u WT domácí poslech nepomůže, protože jejich alba jsou tím zmršeným zvukem pověstná, ačkoliv třeba k Unforgiving se ten špinavý zvuk hodí. Ale třeba Silent Force mi přijde zvukem vysloveně zabité a The Heart of Everything jeho suchý zvuk taky dvakrát nepomohl.

        Poslední Hydra je světlou vyjímkou a v tomto ohledu snad příslibem do budoucna :)

        Jinak nebude recenze alba? Ne že by jich nebylo dost, jen by mě zajímal názor pana Trávníčka (nebo někoho jiného z redakce?)

        • Re: A kvalita zvuku? (Jan Trávníček, 12.03.2014 20:14) Reagovat

          Pěkný večer, na recenzi se v redakci dosud nikdo nenahlásil, tudíž bych se toho teoreticky mohl chopit já, což jsem i zvažoval, ale na druhou stranu mám zaprvé ještě několik nedopsaných restů z dřívějška, které mi kvůli dalšímu zaměstnání stojí a zadruhé jsem usoudil, že se WT i celé Hydře věnovalo v Rock & Popu i Sparku tolik prostoru, že další už nepotřebují a tak svůj čas věnuju radši těm albům, které dosud příliš pozornosti neměly. Díky za pochopení :)

          • Re: A kvalita zvuku? (Svářeč, 14.03.2014 15:10) Reagovat

            Dobrý, jak říkám, ono jich je stejně dost :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Video: Nightwish Reunited. Marko Hietala a Tarja Turunen se znovu spojili v hardrockové písni "Left On Mars" (15.03.2024 20:08)
- Lana Del Rey na letošek plánuje vydání alba "Lasso". A bude to country! (04.02.2024 10:27)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Recenze: Within Temptation se na "Bleed Out" dusí pod tíhou symfonické epičnosti (27.11.2023 15:30)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Video: Within Temptation se v klipu k songu "Ritual" zakusují ostrými zuby do krků sexuálních predátorů (26.10.2023 14:30)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Audio: Rob Grant a jeho dcera Lana Del Rey podruhé. Do procítěné klavírní balady "Hollywood Bowl" oba vložili vše (09.06.2023 13:11)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu