shop.musicserver.cz
Foster The People - Supermodel

Supermodelka Foster The People je na pohled krásná, ale uvnitř prázdná

Vydáno: 19.03.2014 14:00 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: facebook.com/fosterthepeople

První zvěsti o novince Foster The People se kryly s prvními minutami prvního ledna u nás. V ještě nepropuknuté posilvestrovské kocovině a za dozvuku ohňostrojů tak pro některé z českých posluchačů nový rok už nemohl začít lépe. Plnohodnotná "Supermodel" je ale jako splasknutí velké bubliny.

6/10

Foster The People - Supermodel

Vydáno: 17.03.2014
Celkový čas: 47:57

Skladby: Are You What You Want To Be?, Ask Yourself, Coming Of Age, Nevermind, Pseudologia Fantastica, The Angelic Welcome Of Mr. Jones, Best Friend, A Beginner's Guide To Destroying The Moon, Goats In Trees, The Truth, Fire Escape

Vydavatel: Sony Music

Když pocházíte z L.A. přeplněného rádoby hvězdičkami a vzhledem asociujete plakátový boyband, koledujete si o to, že vás většina intelektuální hudební veřejnosti bude záměrně přehlížet. To přinejlepším. Když máte navrch ještě song, který zná nazpaměť kdejaký hudební analfabet a během školní přestávky si ho píská i devítiletá sestra vašeho kamaráda, nálepka jednohitového zázraku je zaručena. Problémem ovšem je, že spousta posluchačů začala a skončila právě u "Pumped Up Kicks" a neměla snahu pídit se také po dalších fragmentech tvorby kalifornského uskupení Foster The People.

Připravila se tak o jeden z nejlepších hudebních momentů aktuální dekády. Výše zmiňované odsouzení za vlastnictví abnormálně úspěšné skladby mělo k realitě totiž nejdál, tedy pokud bychom číslovku jedno- nenahradili za deseti-. Za vší hitovostí bylo ale i hlubší sdělení. Když jste si u bazénu v žáru červencového dne prozpěvovali klasický popěvek "All the other kids with the pumped up kicks…", nebylo to vlastně až tak moc cool. Všechnu radost z hudby jste v podstatě prožívali na úkor potencionální hymny jednoho z aktérů školního masakru. Za vší nekomplikovaností byl vlastně perfektně promyšlený indie pop a pod pojmem chytlavost byste ve výkladovém slovníku našli obrázek "Torches". Něco takového už nešlo natočit podruhé.

Do toho se skupina koneckonců ani vehementně nepouštěla a po dlouhém a vyčerpávajícím turné se bez velkých oznámení uklidila na několik měsíců do ústraní. Frontman Mark Foster, zaskočený snadno nabytou slávou a poznáním i její odvrácené strany, zmizel ze světa skoro doslova a vydal se na tříměsíční cestu z Indie do Maroka. Novinka poté vznikala v tichosti, bez zbytečných rozptýlení hovory s médii a na Nový rok byli fanoušci postaveni před hotovou věc - Foster The People mají nový materiál a představí se s ním v již brzké době. Kromě pilotního singlu "Coming Of Age" bylo posléze vypuštěno i několik dalších plnohodnotných či živě zahraných ukázek, všechny žánrově pestré a ambiciózní, až se skoro daly dělat předčasné závěry, že tohle bude ještě vyšší level než debut. Po poslechu celého alba mě ale napadá, že promokampaň byla udělána špatně...

Než Supermodelka vyšla na molo

Kapitalismus, konzumní doba, povrchní společnost, ve které je hodnota člověka posuzována na základě počtu lajků a retweetů a všichni si žijeme na sociálních sítích své vlastní životy supermodelů - i taková témata se dočkala lyrických variací na "Supermodel". Foster čerpal ze zkušeností, kdy se na cestách po Blízkém Východě setkal s protipólem západního světa na vlastní kůži. Místo médii démonizované muslimské kultury se tak spíše dočkal civilizace, která si více než oslavování kultu své osobnosti váží vzájemné pospolitosti. Naléhavé sdělení podporuje i vypilovaná výtvarná stránka bookletu. Její cover, dle Fosterových slov "supermodelka, zvracející báseň o konzumaci, kterou zkonzumovala, a fotografové, kteří 'zkonzumovávají' ji a v podobě fotek ji pak 'zvrací' do veřejnosti," byl rovnou zpodobněn na zdi velké losangeleské budovy v rámci projektu LA Freewalls.

Foster The People nám měli nejdřív nabídnout spíše ty slabší kusy, a měli nás tak nechat v myšlenkách, že jsou skutečně pouhý one-album wonder. Nic bychom netušili o hrstce tikajících bomb, které by na nás po seznámení s kompletní nahrávkou vyskočily. Konečně přijetí nového produktu by pak možná bylo o něčem jiném. Propagace se takovým způsobem ale samozřejmě nedělá. Proto je velkým zklamáním, že již dříve vypuštěné songy jsou i tím nejlepším, co druhá řadovka může nabídnout. Zbytek se utápí v průměrnosti a víceméně se dá splést s každou druhou kytarovou popinou z rádia. Právě ten obrovský rozpor v kvalitě nakonec dělá ze "Supermodel" asi ještě horší desku, než ve skutečnosti je.

Přitom nezačíná tak špatně. "Are You What You Want To Be?" potvrzuje proklamované odhození softwaru a plně využívá barvitosti a tvárnosti živých nástrojů, v tomto případě s příchutí prosluněných afrických rytmů. Dobře by posloužil jako lehký předkrm, kdyby po něm nenásledovala stokrát slyšená "Ask Yourself". "Coming Of Age" je už ale najížděním na zmiňovanou zlatou žílu "Supermodel". Jsou tam riffy jak z "Don't Stop (Colours On The Walls)", je tam spousta vytí jako z "Helena Beat". Vykrádat sebe ale nikdy nebylo trestné a prvním singlem se muzikantům navíc podařilo skvěle postavit most mezi prvotinou a možným novým hudebním teritoriem, jež se pro dvojku rozhodli okupovat. K takovému kroku napovídaly právě další dříve odhalené skladby, jež dostávají prostor v půli tracklistu.

"Pseudologia Fantastica" je vskutku fantastický kousek. V kyselině namočené klávesy se roztékají pod útokem ospalé, zato dostatečně průrazné kytary znějící jak z posledních My Bloody Valentine, a berou si to nejlepší z MGMT nebo Tame Impaly. "Best Friend" jsou čtyři minuty radosti a tančení. Znovu na vás tak dýchne nálada předešlého počinu. Opět ale překvapí o něco více propracovanější kompozice. A zase je ironií, že za tolika emocemi štěstí se skrývá text o drogově závislém kamarádovi. "A Beginner's Guide To Destroying The Moon" je pak nejlepším místem celého alba. Samplům ASAP Rockyho ve srážce s hutnou kytarovou stěnou na velkoleposti ještě přidává obsáhlá lyrická stránka, v níž se Foster od osobní roviny a klidného filozofování pod svitem Měsíce dostává až do stavu rock'n'rollové nepříčetnosti a ústy plnými vína pronáší palčivou otázku: "Krev zapomenutých nebyla prolita bezdůvodně, nebo byla?" Tak rázné a naštvané Foster The People neznáme. A přesně takové bychom je chtěli znát ještě víc!

Jak studená je sprcha šedi a průměrnosti, která přichází po této muzikální lavině. Hudebníci rázem vymění kabát a z progrese a experimentování se zase stane opatrné našlapování kolem mantinelů abychom hlavně moc nešokovali fanoušky. Pomalé, emotivně laděné věci jako "Goats In Trees" nejsou vyloženě špatné. Obzvláště "Fire Escape" vyrobená jak v intimní dílně Bon Iver si vaše srdce určitě získá. Na jednu stopáž je toho zkrátka ale až moc. Hlavně s vědomím přítomnosti dispozic, které kapela ukazuje uprostřed desky. Jeden z takových nevýrazných kusů se dal kupříkladu nahradit bonusem pro předprodejové nedočkavce "Super Tabloid Junkie". Škoda.

Po závěrečném zhodnocení je "Supermodel" bohužel velkým zklamáním, kdy Foster The People nechávají posluchače v trpkém přesvědčení, že na to měli. Měli předpoklady být napodruhé ještě lepší než napoprvé. Měli šanci proměnu ze synťákových popařů na alternativní rockery ustát se vztyčenou hlavou a ještě za to sklízet vavříny. Kdoví, proč to cestou vzdali.

NÁZORY
  • Nesplněná očekávání (vvojta, 19.03.2014 15:21) Reagovat

    Těšil jsem se na druhé "Houdini" a ono ani prd. "Torches" se nikdy neohraje, zůstane svěží deskou plnou vzpomínek. Do té jsem dal své srdce, duši, mozek, sám sebe. Výsledek v podobě "Supermodel" je tím pádem tak obrovským překvapením/zaskočením, které lze těžko vydýchat. Vliv Bowieho a dalších "legend" mi moc nevoní. Je to album těžké, temnější a velmi nepřístupné i pro fanoušky. Doufám tak, že po desátém poslechu se mi alespoň z minimální části vryje pod kůži. Dva/tři/čtyři roky na třetí desku se mi čekat totiž nechce.

  • Mně se album líbí úplně celé, takže jsem by... (Stidave, 19.03.2014 18:03) Reagovat

    Mně se album líbí úplně celé, takže jsem byl zvědavý na recenzi. Jsem docela zklamaný, že Supermodel se kritikům nelíbí... Já si naopak myslím, že se Foster the People dost posunuli, žádná skladba mi průměrná nepřijde... Makrorecenze by mě dost zajímala :) Ale autorku chválím, recenze je napsána luxusně ;)

  • ss (john, 19.03.2014 21:36) Reagovat

    Zahranicni kritici tiez album dsot zvozili.Okrem recenzenta UNCUTU,ktory jasne prestrelil.

  • d (john, 19.03.2014 21:36) Reagovat

    Sorry este link

    www.anydecentmusic.com/review/6207/Foster-The-People-Supermodel.aspx

  • Tohle mi přijde dost zábavné. Supermodel je hud... (Gala, 08.04.2014 16:51) Reagovat

    Tohle mi přijde dost zábavné. Supermodel je hudebně mnohem dál a to ve všech směrech. Jistě, je pro běžné posluchače "nepřístupnější", ale to by mělo být něco, co dokáže recenzent překousnout. Torches bylo album skvělé, ale poslechově jednoduché, i přes svou promyšlenost. Supermodel je mnohem umělečtější a kdo jiný, než právě recenzent - někdo, kdo hudbě rozumí a neočekává rádiový hit - by to měl ocenit?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Deska "Loss of Life" od MGMT je jejich doposud nejintimnější a nejhlubší zpovědí (08.03.2024 18:00)
- Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)
- Video: MGMT a Christine and the Queens si v "Dancing In Babylon" hrají na vojáčky (21.02.2024 17:51)
- Video: MGMT v realistickém klipu "Nothing To Declare" sledují život mladé ženy bez rukou (25.01.2024 09:44)
- Video: MGMT vzdávají v klipu "Bubblegum Dog" hold devadesátkovým kapelám. A nechají po sobě stříkat růžový sliz! (05.12.2023 09:01)
- Video: MGMT se v únoru vrátí s další studiovkou. Ohlašují ji zvířecím videoklipem "Mother Nature" (02.11.2023 18:17)
- Audio: Baskytarista Thundercat spojil své síly s Tame Impala v novém funkovém singlu "No More Lies" (29.04.2023 18:33)
- Audio: Tame Impala sdílejí fantasy song "Wings Of Time" z filmu "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" (12.03.2023 16:08)
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)
- Naživo: "Omlouvám se za krkání," hlásala Anne-Marie před pamětihodným koncertem během pátého dne Szigetu, Tame Impala byli za ufony (18.08.2022 07:56)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu