Druhé "Hunger Games" na soundtracku jasně září

08.03.2014 11:30 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

"Hunger Games" se původně tvářily, že jsou jen o trochu lepší "Stmívání", které v kině pánové vedle vzdychajících poloviček pouze nepřetrpí, ale budou se i obstojně bavit. Druhý díl s podtitulem "Vražedná pomsta" však kromě toho, že přilákal do kin mraky diváků, také nadchl většinu kritiků. A jak je na tom soundtrack?
9/10

Různí - The Hunger Games: Catching Fire (Soundtrack)

Skladby: Atlas - Coldplay, Silhouettes - Of Monsters And Men, Elastic Heart - Sia (ft. The Weeknd & Diplo), Lean - The National, We Remain - Christina Aguilera, Devil May Cry - The Weeknd, Who We Are - Imagine Dragons, Everybody Wants To Rule The World - Lorde, Gale Song - The Lumineers, Mirror - Ellie Goulding, Capital Letter - Patti Smith, Shooting Arrows At The Sky - Santigold
Vydáno: 19.11.2013
Celkový čas: 48:03
Vydavatel: Universal
Druhý díl z filmové série "Hunger Games" byl koncem minulého roku po celém světě obrovským překvapením. Po průměrné jedničce, která sice vydělala dost peněz, ale o obrovský trhák se nejednalo, přišla po všech stránkách mnohem lepší "Vražedná pomsta", která do kapes tvůrců nasypala výrazně více peněz, než původně očekávali. A stejně jako se povedl film, zazářil nečekaně i doprovodný písničkový soundtrack.

Hudební kompilace k hollywoodským blockbusterům většinou nebývají ničím světoborným. V nejlepším případě vás čeká jedno, maximálně dvě větší jména, zbytek posbíraných skladeb je od kdekoho. Čas od času se ale objeví soundtrack, který má hlavu a patu, koncepci a hlavně skvělé písničky. "Catching Fire" je právě jedním z nich. Výběr interpretů a skladeb dostala na starost Alexandra Patsavas (u prvního dílu byl odpovědným matador T Bone Burnett) a měla opravdu šťastnou ruku. Naprostá většina umělců přispěla novými písněmi, které svou atmosférou zcela odpovídají ponurosti snímku a rozhodně se nejedná o žádná béčka.

Největší jméno v podobě kapely Coldplay dostalo za úkol film i soundtrack propagovat a písni "Atlas" se to povedlo skvěle. Stejně povedené jsou i další písničky, které se drží pomalého či středního tempa a melancholické, až depresivní atmosféry. Z té na chvíli vykoukne snad jen Christina Aguilera v baladě "We Remain", ale i ona předvádí svůj nadstandard a zcela se podvolila zadanému filmovému úkolu. Z plejády původních písní vyčnívá snad jen australská zpěvačka Lorde, která přispěla coververzí hitu Tears For Fears "Everybody Wants To Rule The World". Její provedení je ovšem výrazně zpomalené a natolik paranoidní, že se začnete bezděky ohlížet... z původně optimistické hitovky nezbyl kámen na kameni.

Podobné chvalozpěvy se dají napsat snad o všech skladbách na desce - těmi nejlepšími přispěli Sia, The National či The Weeknd, pozadu ale nezůstali ani Ellie Goulding nebo Imagine Dragons. Poměrně překvapí účast Patti Smith, která se mezi povětšinou podstatně mladšími ročníky vyjímá s téměř akustickou a emocemi nabitou "Capitol Letter".

Deluxe edice

Rozšířená edice obsahuje další tři písničky, které se těm na základní verzi směle vyrovnají, ač jimi přispěly o trochu méně známá jména. Mikky Ekko je stále známý spíš jen z duetu "Stay" s Rihannou, ale zde nabídl krásnou, i když snad nejvíce popovou "Place For Us". Kvalitu nesnižují ani z celé soupisky nejméně známí Phantogram s "Lights", rozšířenou edici pak uzavírá tradičně divný Antony & The Johnsons s atmosférickou "Angel On Fire".

Soundtrack k "Hunger Games: Vražedná pomsta" je jedním z mála filmových doprovodů, u nichž vůbec nevadí, pokud jste snímek ani neviděli, stejně v něm zazněly jen čtyři skladby z něj. Je to taková nehitová, ale koncepčně ucelená kolekce skvělých písniček od výborných hudebníků.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY