shop.musicserver.cz
Drake, The Weeknd, o2 World, Berlín, 27.2.2014

To nejlepší z r'n'b a hip hopu v Berlíně: Drake, The Weeknd a Kanye jako bonus

Vydáno: 28.02.2014 18:48 v sekci Naživo - Petr Doupal | foto: Petr Doupal / musicserver.cz

Dva Kanaďané Drake a The Weeknd, absolutní špičky žánrů hip hop a r'n'b, spolu naplánovali společné evropské turné "Would You Like A Tour?". Zastávka v Berlíně, ze které nyní přinášíme reportáž, však přišla s něčím neplánovaným: vystoupením Kanyeho Westa. To dovršilo už tak perfektní zážitek.

Live: Drake

Drake tour
© facebook interpreta
support: The Weeknd
special guest: Kanye West, Jhené Aiko
místo: o2 World, Berlin
datum: 27. únor 2014
setlist The Weeknd: Belong To The World, What You Need, Professional, Pretty, House Of Balloons/Glass Table Girls, High For This, Wicked Game, Wanderlust
Setlist Drake: Tuscan Leather, Headlines, Crew Love feat. The Weeknd, Furthest Thing, Wu-Tang Forever, Own It, Pop That (French Montana), No New Friends (DJ Khaled), No Lie (2 Chainz), Love Me (Lil Wayne), I'm On One (DJ Khaled), Versace (Migos), We Made It Freestyle, Trophies, Pound Cake, The Motion, Come Thru, Too Much feat. Jhené Aiko, Jhené Aiko - From Time, DJ Set (Successful, Best I Ever Had, Uptown, Over, Up All Night, Miss Me, I'm Goin' In, Forever), Hold On, We're Going Home, Worst Behavior, The Language, 305 to My City, Fuckin' Problems, (A$AP Rocky), The Motto, HYFR (Hell Ya Fucking Right), Kanye West - Black Skinhead, All Me, Started From the Bottom

Drake, o2 World, Berlín, 27.2.2014
© Petr Doupal / musicserver.cz
Máte už v hlavě vymyšlený chytlavý nadpis, perex, hotovou celkovou představu o koncertě a najednou vám vše zboří... Kanye West. Ale vy ani nejste naštvaní, naopak jste v extázi, vždyť zcela nečekaně vidíte vašeho nejoblíbenějšího umělce, zběsile paříte a zapomínáte, že jste si zaplatili za nějakého Drakea a The Weeknda.

Ale pěkně popořadě. Tito dva Kanaďané totiž za výlet do Berlína rozhodně stáli. Drake i novým albem "Nothing Was The Same" dokázal, že v rapu mu to nebývale dobře jde a The Weeknd nás uceleným debutem "Kiss Land" ujistil, že kvalita mixtapů nebyla náhodná. Hudební výlet za tím nejlepším z hip hopu a r'n'b tak volně navazuje na loňské německé reportáže z Macklemorea (Berlín ) a Franka Oceana (Mnichov).

Drake, The Weeknd, o2 World, Berlín, 27.2.2014
© Petr Doupal / musicserver.cz
Ten je právě jedinou žánrovou konkurencí pro Das Wochen(e)nda, a tak lze oba koncerty srovnat. Zatímco Frank si libuje v intimitě, Abel dá na impozantnost projevu. S kapelou se do toho hned při úvodním "Belong To The World" pořádně opřel. V tom hlavním jsou si však rovni: dokonalém vokálním projevu.

The Weeknd si sice do některých refrénů zval sebe samého z playbacku, stejně jako později Drake, suverénnost a čistota jsou však slova, která jeho vokál vystihují. Zářil v pomalém, vysoko položeném "High For This", tanečním "Wanderlust" i manikálně provedeném "House Of Balloons/Glass Table Girls". Při této skladbě ze stejnojmenného prvního EPčka vyniklo jednoduché předpódium složené pouze ze světel s výbornou dramaturgií. A to stále nebyla hlavní hvězda.

Drake, o2 World, Berlín, 27.2.2014
© Petr Doupal / musicserver.cz
The Weeknd začal ve 20 hodin (a na sekundy přesně, ti Němci!) a po pětačtyřiceti minutách stage opustil, abychom stejnou dobu čekali na Drakea. A rozhodně jsem nečekal, že uvidím nejhezčí pódium, užiji si nejlepší světla a uslyším největší aparaturu. V kategorii halových koncertů si vystoupení v o2 Worldu odnáší hned tato tři osobní historická prvenství.

Drake se asi inspiroval u jeho mentora Kanyeho Westa a po vzoru amerických turné k jeho deskám navrhl minimalistické, přesto monumentální kulisy pro svůj koncert. U země i stropu se nacházel mohutný kruh s tlustým prstencem a všemi stěnami fungujícími jako projektory.

Drake, o2 World, Berlín, 27.2.2014
© Petr Doupal / musicserver.cz
Kapela sídlila uprostřed spodního kruhu a Drake obíhal kolem ní. Protože byl prstenec nainstalován pod výrazným úhlem, poprvé se nám Aubrey Drake Graham představil na jeho vrcholu skoro jako Bůh, s monstrózní zakřivenou obrazovkou po celé stěně za ním. Vrchní prstenec pak tvořil téměř svatozář. A jeho prostřední část jarmulku, kdybychom si dělali srandu z jeho víry.

A zatímco já jsem dopředu více věřil mému oblíbenému Weekndovi, Drake mě brzy přesvědčil, že jsem o něm pochyboval zbytečně. Maximálně projevoval sílu jak v pomalých skladbách, které jinak na albech přeskakuji, tak v těch rapových.

Drake, o2 World, Berlín, 27.2.2014
© Petr Doupal / musicserver.cz
Celkově zaznělo téměř čtyřicet písní, velkou měrou také díky tomu, že se na publikum valil jeden featuring za druhým. Sekvence "Pop That", "No Lie", "Love Me" a dalších hostovaček pro French Montanu, 2 Chainze nebo Lil Waynea jasně předvedla, že se Drake upisuje jen těm nejlepším peckám.

Hned po úvodním "Tuscan Leather" a "Headlines" si pro "Crew Love" pozval The Weeknda a v polovině koncertu pódium zkrásněla Jhené Aiko. Dohromady zazpívali skladbu "From Time" a Jhené samostatně "The Worst". Drake si na chvíli odpočinul, když následoval DJský set, díky kterému jsme ale nakonec nezapomenutelné staré hity "Best I Ever Had", "Over" či "Forever" slyšeli pouze takto a ne naživo.

To nejlepší si tak interpret schoval až do poslední čtvrtiny stominutové show. Ta začala s r'n'b hymnou "Hold On, We're Going Home", při níž si pozval jednu divačku a zazpíval skladbu přímo jí, nechyběly ani pusy a objetí.

Drake, o2 World, Berlín, 27.2.2014
© Petr Doupal / musicserver.cz
A poté se konečně sestava reproduktorů, nejen na halu v naprosto nevídané formě, mohla konečně urvat ze řetězu, když zazněly "Worst Behavior", "Fuckin' Problems" či "HYFR (Hell Ya Fucking Right)". Tu doplnily vysoké ohňové efekty, jeden z mnoha působivých doplňků celé produkce.

A tedy k tomu třetímu superlativu: nejlepší světla, projekce a jejich dramaturgie. Obrovské sady reflektorů, LED zářičů, laserů i stroboskopů vytvořily pro každou píseň unikátní atmosféru s pohyby a synchronizací přesně do hudby. Byla to radost sledovat. Maximálně vkusné byly i projekce na prstencích a na celé zadní stěně, do kterých byly vedle obrazů hodících se ke skladbě také komponovány živé záběry z pódia.

Drake, o2 World, Berlín, 27.2.2014
© Petr Doupal / musicserver.cz
Konstrukce zavěšená ze stropu poté nabídla ještě jedno překvapení: rozlehlou kruhovou lávku, po níž se Drake prošel nad našimi hlavami a zarapoval nám doslova do obličeje a ve freestylu zmiňoval jednotlivé fanoušky, na kterých mu spočinul pohled. I díky tomu byly fotky z mobilu nakonec použitelné jako ilustrační do článku.

V této chvíli jsem byl přesvědčen berlínský zážitek chválit, očividně to ale šlo udělat ještě lépe. Když se rozezněl beat z "Black Skinead" a na pódiu se objevil ještě jeden černoch, nemohl jsem uvěřil mým jednodioptriovým očím.

Drake, o2 World, Berlín, 27.2.2014
© Petr Doupal / musicserver.cz
Pár zmatených pohledů nahradila euforie, kterou sice spolustojící tolik nesdíleli, znovu vidět nejoblíbenějšího umělce je však zážitek, který musí chápat. Kanye West se nejspíš nudil na hotelu s Kim a miminem, a tak vyrazil rozbít arénu a dát šestnácti tisícům lidí nezapomenutelný zážitek. A bestiálně agresivní "Black Skinhead" si prostě nešlo neužít.

I při závěrečném "Started From The Bottom" jsem si stále opakoval, že tak neuvěřitelný zážitek jsem nečekal. Jedna noc v Berlíně dala více než celá historie Hip Hop Kempů.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- The Weeknd pokořil další rekord: jeho "Blinding Lights" je první skladbou, která na Spotify dosáhla čtyř miliard přehrání (16.01.2024 11:46)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- "Idol" The Weeknda se druhé série nedočká (31.08.2023 16:13)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu