shop.musicserver.cz
Beck - Morning Phase

Beck ve své ranní fázi dojímá a oslňuje

Vydáno: 29.03.2014 15:30 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Beck se na šest let umlčel. Bojoval s poraněním páteře, společně s bandou spřízněných muzikantů přetočil desky The Velvet Underground nebo INXS a poslední album vydal pouze jako partituru. Nyní se konečně vrací s novinkou "Morning Phase", která je více než podařeným pokračovatelem "Sea Change".

9/10

Beck - Morning Phase

Vydáno: 25.2.2014
Celkový čas: 47:12

Skladby: Cycle, Morning, Heart Is A Drum, Say Goodbye, Blue Moon, Unforgiven, Wave, Don't Let It Go, Blackbird Chain, Phase, Turn Away, Country Down, Waking Light

Vydavatel: Universal

Je až s podivem, jak vám jedna jediná skladba jako hudebníkovi může kompletně pokazit kariéru. Americký písničkář Beck Hansen by vám k tomu mohl říct své. Když před dvaceti lety jen tak z legrace natočil skladbu "Loser", těžko jej tenkrát mohlo napadnout, že právě ona mu obrátí celou uměleckou dráhu naruby. Následovaly desky, na nichž skvostně mixoval hip-hopové beaty, bossa novu a psychedelii (v roce 2002 ho na turné dokonce doprovázeli The Flaming Lips). Dá se předpokládat, že přípravu těchto nahrávek si Beck opravdu užíval, ale rozhodně nešlo o písně přímo od srdce. Jako by si záměrně držel odstup od svých folkových kořenů. Asi věděl proč, protože když se rozhodl udělat krok stranou na legendárním albu "Sea Change", reakce fanoušků neoplývaly zrovna nadšením.

Beck se nám nyní vrací po šesti letech s novinkou "Morning Phase". Abychom pochopili, proč vznikla, je nutné se vrátit trochu zpátky v čase. "Sea Change" nebyla vytvořena jako léta plánované dílo - byl to moment okamžiku, který ho zachycoval v bolestném rozchodu se snoubenkou Leigh Limon. A jen tak mimochodem natočil výborné album, které si ale svůj status vydobylo až s odstupem času. Beck sám však měl s těmito songy problém, už jen z toho důvodu, že se mu hlavou neustále honily myšlenky, jak by jeho hudba měla znít nově, aby byla relevantní. Pod tím vším se ale skrývala touha natočit něco v určitém smyslu jednoduchého, posluchačsky přístupného, písničkového. Ačkoliv k tomuto snu cílil již několik let, ten správný čas přišel až loni, kdy se společně s několika muzikanty zavřel na tři dny do studia v Los Angeles a natočil většinu materiálu, s nímž pak pracoval zhruba půl roku, přičemž ruku k dílu přiložil i jeho otec David Campbell, který mu stejně jako na "Sea Change" pomohl s orchestrálními aranžemi.

Jestli něco "Morning Phase" skvělě evokuje, tak je to nový začátek, nové ráno, nový den. Důvodem, proč jsme tak dlouho čekali na nové album, nebyla lenost, autorská krize nebo vůbec nelibost tvořit, ale problémy se zády, díky kterým nemohl dlouhou dobu sáhnout na kytaru. A jestliže albem "Sea Change" se hudebník snažil vypořádat s depresí, ve svých nejnovějších skladbách je naopak plný euforie a znovuobjevené energie, což je znát hned od úvodní skladby "Morning". Když zpívá "Woke up this morning, found a love light in the storm" a "Can we start it all over again this morning?" je z něj cítít jasná touha začít novou fázi své kariéry. A mimo to nejspíš natočil folk-rockovou klasiku.

Jak Beck sám několikrát zdůraznil, tato deska by měla být ódou na kalifornskou hudbu sedmdesátých let (spíš než "California Girls" měl na mysli "Pacific Ocean Blue"). A opravdu z ní máte pocti, jako když se vydáváte na cestu napříč tím nejlepším ze sedmdesátkového folku a psychedelie. Jemná "Say Goodbay" s decentním sólem na banjo nenápadně mrká na "Harvest" Neila Younga, zatímco "Blackbird Chain" si vypůjčuje svou snovou melancholii od Grama Parsonse a v "Turn Away" je hudebník v rámci své kariéry zatím nejblíže nejblíže k předělávce The Moody Blues. Stejně jako na "Sea Change" nebo i "Mutations" působí jednotlivé skladby ve své podstatě vlastně dost jednoduše, ale o to bohatší jsou aranže - orchestrální složka potkává studiové triky připomínající práci Nigela Godricha, který byl jednu dobu Beckův dvorní producent.

"Morning Phase" je bez pochyb dalším úspěšným zářezem v diskografii plodného skladatele. Vzhledem k tomu, jak se mu v současné hudební poloze daří a jak sebevědomě se v ní cítí, možná je to ona, v níž se usadí v nadcházející fázi své dráhy. Nikdy nelze přesně odhadnout, jakým směrem se Beck vydá příště (další album je prý už hotové a přímo navazuje na "Modern Guilt"), ale tato cesta skoro až bluesovým rozjímáním mu jde zkrátka velmi dobře. Směle proto můžeme nejnovější počin zařadit k vrcholným dílům jeho kariéry.

NÁZORY
  • Sea Change (Eda, 29.03.2014 17:12) Reagovat

    ne Sea Changes

    • Re: Sea Change (jarecek, 29.03.2014 22:23) Reagovat

      a dale looser, coz je pro me extremni pecka - to by snad nenapsal ani choze s mylanem dohromady, a nigel godrich jako jednu dobu dvorni producent (to se mysli asi urcitej konzistentni usek - a pritom takhle z hlavy myslim, ze to docela stridal s dust brothers - at me nekdo opravi, jestli se pletu, pac jsem beckalfabet; godrich jako dvorni producent by mohl bejt treba pro radiohead) .. nehlede na to, ze godrič podle vzoru muž .. oslovujeme - volame: godrichi, ne godriche .. kuba byl na ms vzdycky mezi slepejma jednookej kralem, ale todle je fakt podle me slaby a to jsem jeste dost slusnej v ramci ucty a vlastni priposranosti, omlouvam se ..

      • Re: Sea Change (Jakub Malar, 29.03.2014 22:46) Reagovat

        Nikde nepíši, že by skladba Looser nebyla pecka... jo a Godrich s Beckem dělal hned na čtyřech albech, takže tam snad taky nejsem tak úplně vedle ;-)

        • Re: Sea Change (Anonym, 30.03.2014 13:01) Reagovat

          srsly? loser / looser .. nevim, jak pro tebe, pro me je to nejvic amaterska chyba, ke ktere i v cestine tezko hledam ekvivalent .. a ano, vim, ze spolu delali hned nekolik desek .. ale myslim, ze prave beck je "poslednim" muzikantem, kterej by chtel mit tzv. dvorniho producenta .. byt jen v urcite dobe .. prave proto podle me dusledne stridal s bros. .. a i tak jsem ho prokouknul, ale to je ted vedlejsi ..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Neil Young se rozhodl vrátit svou hudbu na Spotify (16.03.2024 20:39)
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Audio: The Black Keys chystají nové album. Pilotní singl "Beautiful People (Stay High)" napsali společně s Beckem (15.01.2024 16:43)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Audio: The Chemical Brothers a Beck opět spojili síly. Singl "Skipping Like a Stone" se pyšní neúnavným rytmem (23.08.2023 16:36)
- Nové desky 32/2023 - od Liama Gallaghera přes The Hives po Suzi Quatro s KT Tunstall (16.08.2023 22:00)
- Neil Young vydá dlouho ztracené album "Chrome Dreams" z roku 1977 (08.07.2023 11:15)
- Neil Young: "Poplatky Ticketmasteru zničily koncertování" (06.04.2023 16:40)
- Audio: Beck v akustické baladě "Thinking About You" přeplouvá sedmero oceánů (14.02.2023 14:14)
- Nové desky 46/2022 - od Nickelback přes Disturbed po Tokio Hotel (23.11.2022 16:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu