shop.musicserver.cz
Ukrajino, drž se

Ukrajino, drž se

Vydáno: 21.02.2014 08:36 v sekci Publicistika - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Ukrajina prožívá občanskou válku a dějiny se opakují. Pořád. Jsme nepoučitelní, koukáme se na to v přímém přenosu sociálních sítí a neumíme pomoci. My, ani státníci, ani mezinárodní organizace. Nikdo. Na Ukrajině umírají lidé. A tak posíláme aspoň slova a tóny podpory. Ukrajino, drž se.

ukrajina
© forwallpaper.com
Sedím doma v obýváku. V televizi zpravodajství z Ukrajiny. Nevypadá to dobře. Češi zrovna v tu dobu většinově drží palce našemu hokejovému týmu v předem prohrané bitvě. V předem prohrané, ale přehledné. Absolutně. Zprávy z východní strany Evropy ale vůbec přehledné nejsou. Situace se tu mění každou hodinu, umírají další lidé. A svět se do toho baví olympijskou taškařicí.

Na jedné straně je tu fandění, skvělé sportovní výkony a stavění Potěmkinových Putinových vesnic. Na straně druhé ten lidský olympijský, čestný a férový stroj na peníze nepovolí Ukrajinským sportovcům obléci si pietní černou pásku. Pásku, která nemá znamenat sympatie s jednou či druhou stranou konflinktu. Pásku, která má světu ukázat, že někde vedle, právě v tuto chvíli, hrají obyčejní lidé svůj zápas. Mnohem důležitější než ty, co tak zajímají celý svět. Ty, co se odehrávají v Soči.

Sleduju zprávy v televizi, na Facebooku, Twitteru. Pouštím si videa na YouTube a je mi smutno. Přemýšlím, zda lze nějak pomoci. Pokud ano, jak. Kupuju nějaké léky, odnesu je na jednu adresu v Praze. Poputujou do Kyjeva. Nic moc dalšího mne nenapadá. Přemýšlím, co lidem na Ukrajině vzkázat. Jak jim pomoci. Nakonec to nechávám na muzikantech a literátech. Oni to umí líp.

Olga Königová

Ille loni nahráli krásnou debutovou desku. Melancholickou. Silnou. Jedenáctku skladeb doplňuje cover "Ledňáčci" od Vypsané fiXy. Olinka do Kyjeva vzkazuje: "Ukrajinští přátelé, vydržte a držte se, myslíme na vás." A posílá právě "Ledňáčky". Při poslechu textu "Co budete dělat, až z vás bude taky krev stříkat," mrazí. A je o čem přemýšlet.

Natálie Kocábová

"Situace na Ukrajině mě dlouhodobě znepokojuje a nyní vysloveně děsí. Jsem v mysli na Majdanu nepřetržitě. Natáčím desku a vedle mikrofonu mám iPAD a sleduju aktuální dění. Je to kulturně - historicko - ideová záležitos, a Rusko se vlastně nemusí moc činit, vyčkává. Spolu se situací u nás a v Evropě, bujícím multikulturalismem v Evropě a nepokojích na blízkém východě a jinde mám prostě divnej pocit. Jak Jefim Fištejn jednou řekl, Evropa je v podstatě obdobné situaci jako večer před první světovou válkou. Modlím se, ať jsem pouze melodramatickej paranoik." Natálie a Jessica Kocábová posílají na Ukrajinu tématickou "Uprising" od Muse.

Kittchen

"Ve chvíli, kdy v jakémkoli konfliktu zmizí možnost dialogu a přijde na řadu násilí, je to opravdu špatný. Všichni v sobě máme hodně temný věci a ve chvíli, kdy se rozjede koloběh agrese a pomsty, můžou tyhle strašidelný a divoký a agresivní věci vyplout na povrch. A jakmile jsou vlci venku, je strašně těžký je zastavit. Obrazy z Kyjeva jsou opravdu strašný a já bych si jen přál, aby se podařilo vrátit se zase k jakýmukoli dialogu. Protože ve chvíli, kdy v ulicích hoří válka, je jakýkoli řešení krize v nedohlednu. Bylo by hezký, kdyby oficiální vláda ze svý pozice ten dialog nabídla a podporovala. Jinak to bude a už vlastně je průser jako kráva. Takže doufám."

Jan Těsnohlídek

"Ukrajině bych přál, aby se situace co nejdřív uklidnila a aby proběhly transparentní volby a politika se tam řešila dialogem (což se podle mě brzy stane, přece jen se jedná o svržení protievropského "režimu" a zprávy o aktuálním dění jsou všude na prvních stránkách. Není to ale tak dávno, co se přes západní a jižní Evropu převalila vlna protievropských protestů a v médiích toho příliš mnoho nebylo. Pokud by se třeba v Aténách dělo to, co v Kyjevě, nebyli by ve zprávách víc demonstranti házející zápalné lahve a hořící policisté, než policisté se samopaly a snipeři údajně střílející demonstranty do zad?).

Podle všeho si nikdo z těch, kteří vyšli do ulic kvůli politickým změnám a svým ideálům, nepřál, aby se situace vyvíjela takto a v ulicích tekla krev. Je mi líto právě těch normálních lidí, kteří šli demonstrovat s dobrým úmyslem a vírou, že se něco změní k lepšímu. Něco se mění. Snad to brzy bude i k lepšímu."

něco se děje

tak jak to je
to už nebude dlouho
tak jak to je
to už dál nejde

- - -

lidi se zbláznili!

pusť si večer zprávy!
přečti si noviny!
radši
se podívej z okna
        jestli už nejsou tady!

lidi
se zbláznili!

zabíjej se na ulicích!
zapalujou
bořej města!

něco
se děje!
něco
se mění!

hladový lidi maj vztek a

nejsou daleko!

(ze sbírky Rakovina, JT’s nakladatelství 2011)

Kieslowski

Marie napsala a David podepisuje tento vzkaz: "Toto je pro Ukrajinu strašně důležitý boj. Ale má smysl jen v případě, že je to boj celého národa, že bude držet spolu. To nejtěžší teprve přijde. Nepřítel se stáhne a Ukrajina se bude muset vydat na svou cestu. Přeju jí, aby šla cestou nezávislosti, ale nikoli bez schopnosti hledat kompromisy a dlouhodobě stabilní řešení. Všem statečným lidem v ulicích sláva!"

Martin Kyšperský

Martin Kyšperský se včera na Facebooku rozčiloval nad situací v Rusku. "Kurva posranej hokej, posraný Češi s hokejkama, možná si to představuju moc jednoduše, ale přál bych si, aby na protest odmítli hrát a řekli tím Putinovi, jakej šmejd to je." Do sousední Ukrajiny pak za Květy posílá vzkaz: "Myslíme na vás" a překrásnou píseň "Pole, tráva a činžáky"

Jakub Čermák

"Násilí není a nemůže být řešením žádné situace. Násilí a nenávist nikdy nikomu nepřinesly trvalé vítězství. Proto je odkaz Gándhíů, Martinů Lutherů Kingů, Sv. Františků, Havlů... vždycky platnější a trvalejší, než zvůle tyranů a násilné propagandy. Brzo bude jaro. Přeju Ukrajincům, aby jim přineslo parky plné milenců, znovu otevřené školy, předčasné volby a hlavně oddech od násilí, křivd a teroru a nabrání sil k společnému znovustavění demokratické společnosti založené na svobodě a toleranci. Bude to trvat a bude to fuška. A nikdy se to nepodaří úplně. Ale má to neoddiskutovatelný smysl. Modlím se za Ukrajince, aby byli vytrvalí a silní a aby nezapomněli, že jsou všichni dětmi svých rodičů - a proto schopní lásky. Pro tu je třeba se rozhodnout."

Vladivojna La Chia

"Je mi hrozně moc líto, co se tam děje… Je důležité bojovat za svobodu, bohužel u toho často teče krev a umírají lidé. I přesto, že je Ukrajina samostatný stát, bychom neměli přihlížet krveprolití, které se tam právě děje . Otázka svobody je věcí celé Evropy, bohužel se celá situace totálně vymkla jakékoli kontrole a nastává celkový chaos. Nové volby by snad situaci zklidnily." Vladivojna na Ukrajinu posílá hudební návod, jak situaci řešit.

Karolína Kamberská

"Připadám si divně, když mám tady ve svym pohodlíčku (křeslo a dvojka rýňáku) zapnutej stream z Majdanu. A vidím tam svoje rodiče - teda ne přímo je, ale spoustu lidí jejich věku a typu. Stojej, kolem všude dým, modlej se s řečníkama, zpívaj a - riskujou vlastní život. Koukám se na to s úzkostí a pocitem provinění, protože sice ráda vyprávím svoje "hrdinské historky" z naší revoluce, jenže nám hrozily jenom nepříjemnosti typu výslechy nebo nepřijetí na školu. Nejsem si vůbec jistá, jestli bych Majdan psychicky zvládla - myslím, že spíš ne. Takže obdiv a respekt. A ať to všechno dobře dopadne.

P.S.: Každému, kdo mi tvrdí, že jde jen o bandu výtržníků placených Evropskou unií, řikám, ať si ten stream na dvě hodiny pustí. Není nad to vidět věci přímo... člověka to dostane do reality."

Boris Carloff

"Abych pravdu řekl, vždycky mě štve, když se někdo vyjadřuje k věcem, kterým nerozumí a marginalizuje je na "boj za svobodu". At' už se jedná o Ukrajinu, Sýrii nebo v minulosti bývalou Jugoslávii. Nic není tak jednoduché a přímočaré. Nezbývá mi než doufat, že se situace vyřeší s co nejméně obětmi na životech a co nejspravedlivěji pro všechny strany. A že neskončí nacionalistickým a sektářským běsněním jako třeba v Bosně. Člověk je krutý tvor. Upřímně přeji Ukrajině co nejdřív mír..."

Michal Novák

Hudba the.switch sice sečí agresivitou, ale vzkaz od Michala Nováka na Ukrajinu je ryze pacifistický: "Nevíme nic o tom, co se na Ukrajině děje. Jen víme, že mrtvý lidi, hořící ulice a všudypřítomná zkáza jsou obvykle cestou do ještě většího pekla. Naší skladbu neposíláme bojovníkům, ale zastáncům míru, kteří se v myšlenkách upínají ke způsobu, jak nastolit mír bez zbraní a zbytečných obětí."

Jiřin Jirák

Olomoučtí Nylon Jail sledují situaci na Ukrajině poctivě již delší dobu. Svou podporu vyjádřili v prosinci přímo na místě, kde zahráli pro demonstranty. Jiřin Jirák kromě skladby posílá i tento jasný vzkaz: "Pokud můžete, pošlete jakoukoliv částku na tento transparentní účet: Číslo transparentního účtu (ČLOVĚK V TÍSNI): 2000537915/2010."

Mandrage

Svůj vzkaz posílá i Pepa Bolan z Mandrage: "Těžko posuzovat či odsuzovat jakoukoli stranu, která se mlátí s tou druhou o moc. Každopádně, když u toho umírají lidé, tak je asi něco špatně. V dnešní interaktivní době, kdy nás internet zásobuje zaručeně spolehlivými a pravdivými informacemi z obou táborů, je těžké posoudit, komu má vlastně člověk vyjádřit podporu, a proto posíláme na Ukrajinu píseň 'Úhel pohledu' a vyjadřujeme podporu těm, kteří bojují za vyřešení celé situace bez krveprolití."


NÁZORY
  • ukrajina? nesleduji .. (jarecek, 21.02.2014 09:43) Reagovat

    ale jinak jako blogiskovy uho pri patku pobavilo .. hlavne na konci kamberska: "[..] mám tady ve svym pohodlíčku (křeslo a dvojka rýňáku) zapnutej stream z Majdanu." .. ta to, holka, vystihla .. v tomhle je ta nejvetsi pravda .. a zbytek uz jsou jen kydy

    • Re: ukrajina? nesleduji .. (Honza Průša, 21.02.2014 10:23) Reagovat

      Jarečku, ty máš někdy docela trefný komentáře, ale teď střílíš slepejma do vzduchu.

      • Re: ukrajina? nesleduji .. (jarecek, 21.02.2014 10:35) Reagovat

        bingo!

    • Re: ukrajina? nesleduji .. (strom-z, 21.02.2014 10:56) Reagovat

      no ona taky píše, že si při tom připadá divně. tak nevim, v čem máš s tímhle problém.

      • Re: ukrajina? nesleduji .. (jarecek, 21.02.2014 11:27) Reagovat

        ja s nicimhle problem nemam ..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nostrrromö zvou v klipu "Diabolicus" do temných koutů vesmíru (14.02.2024 16:38)
- the.switch vyrazí na klubové turné, doprovodí je Severals (03.02.2024 08:38)
- Rozhovory: the.switch - "Skrytý místa" je prý naše nejlepší album v tom, že se skvěle poslouchá v kuse (08.01.2024 09:00)
- Recenze: the.switch i na albu "Skrytý místa" zůstávají odvážní (12.12.2023 08:00)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Video: Nylon Jail natočili klip k písni "Flow" na VHS kameru v rumunském Banátu (23.11.2023 13:06)
- The.Switch se probouzejí a po sedmi letech vydávají studiovku "Skrytý místa". Jsou údernější a jdou více do hloubky (14.11.2023 10:38)
- Video: V novém videu Petra Nikla a Martina Kyšperského tančí duo Thomas and Ruhller (09.10.2023 16:59)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu