shop.musicserver.cz

Až moc (phanto)gramů podivínství

Vydáno: 07.03.2014 09:15 v sekci Recenze - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Phantogram, elektronické duo z New Yorku, přichází se svou druhou deskou. Jaká je? Inu, ve snaze být originální hudebníci často propadají experimentům. Někdy se stane, že z toho vznikne nový směr, který ostatní začnou napodobovat. Ale většinou se to nepovede. Tak jako v tomto případě.

4/10

Phantogram - Voices

Vydáno: 18.2.2014
Celkový čas: 43:49
Žánr: Electro

Skladby: Nothing But Trouble, Black Out Days, Fall In Love, Never Going Home, The Day You Died, Howling At the Moon, Bad Dreams, Bill Murray, I Don't Blame You, Celebrating Nothing, My Only Friend

Vydavatel: Republic

Už je to sedm let, co se klávesistka a zpěvačka Sarah Barthel dala dohromady s kytaristou Joshem Carterem. Za takovou dobu se toho dá stihnout mnoho - jejich songy se objevily v reklamách, seriálech či filmech ("Hunger Games"), na kontě mají čtyři EP a teď také dvě desky. Ta první, "Eyelid Movies", vyšla v roce 2010 a ihned zaujala všechny přívržence lehčí formy trip-hopu. Za zmínku rozhodně stojí skladby "All Dried Up" a "As Far As I Can See", které ukazovaly kapelu jako vskutku nadané elektronické nadšence. Jenže! Je tu rok 2014 a s ním i nové studiové album "Voices", které vychází poprvé pod záštitou velkého vydavatelství. Projevilo se to nějak na tvorbě Phantogram?

Řekněme si to na rovinu - je to neuvěřitelně zvláštní deska. Tak zvláštní, že je velmi těžko poslouchatelná. Není to sice taková ta hudba pro otrlejší, jako jsou například CocoRosie, ale i tak je těžké pochopit, co tím chtěli Sarah a Josh vlastně říci. Je tu všeho až moc - aranží, experimentů a hlavně patosu. Jednotlivé skladby se často tříští na vlastní svět instrumentálu a vokálů - tyto dvě složky jako by k sobě ani nepatřily, každá žije sama za sebe a výsledkem je pochopitelně určitý nesoulad. Jsou i případy, kdy takový nesoulad funguje - stačí si vybavit podladěné kytary Korn. Jenže u Phantogram už to nepůsobí tak cool.

Zase tak úplná hrůza to ale není. Tu a tam se klubou poměrně zajímavé nápady. Háček je v tom, že jsou takřka ihned zhaceny nějakým děsivým akordem či vokálním úletem zpěvačky na úrovni halekání ptactva v lese. K milým okamžikům se dá zařadit třeba začátek "Bad Dreams" - krásná předehra je nicméně téměř okamžitě přeříznuta nijakým hlasem Sarah. Podobným syndromem trpí i druhý singl "Black Out Days" - má sice výborný instrumentální podklad, ale už o dost slabší zbytek.

Jako jednooký mezi slepými pak působí pilotní singl "Fall In Love", který se skutečně neobvykle povedl. Půvabné smyčcové intro, změny tempa, kupodivu příjemný hlas Sarah,a velmi originální, ale v žádném případě rušivá melodie. V aranžích songu se duo blýsklo, je jich sice opravdu přehršel, ale tentokrát si navzájem tolik nepřekáží a působí aspoň trochu celistvě, na rozdíl od zbytku desky, jejíž náplň se dá přirovnat k cestě, na které je kousek vydlážděn, kousek asfaltován a kousek zarostlý trávou. Ve výsledku se po ní nedá chodit, natož jezdit.

Těžko pochopitelným krokem, stejně jako na předchozím albu, je angažování Joshe jako zpěváka. Nejenže je jeho vokální arzenál značně chudý, ale chvílemi dokonce vznikají pochyby, jestli vůbec umí zpívat...

Phantogram musejí najít nový, efektivnější způsob, jak prezentovat svoji hudbu tak, aby z toho posluchač primárně neměl žádnou fyzickou/psychickou újmu a taky aby z toho vůbec něco měl. Změnit by se měl především přístup ke skládání jako takovému - dobrých písní je na nahrávce opravdu málo a zbylé místo na disku už je často jenom těžko stravitelná omáčka.

Mluvit o "Voices" jako o špatné desce by ale bylo krajně nefér. Hitparády nezboří, nikoho nepobouří, nikoho nenadchne, ale mohla by být vhodná pro všechny, kteří hledají něco, co je mimo tradiční postupy a směry. A vlastně Sarah Barthel s vizáží Kleopatry by také mohla potěšit nějaké to oko, že jo.

NÁZORY
  • oh you, marticko (jarecek, 07.03.2014 10:22) Reagovat

    tak tohle se hodne nepovedlo aneb kdyz chces ukazat, jak moc velky nemas hudebni rozhled, uved do clanku jako prirovnani interpreta, ktery nema zadnou souvislost. prosim, priste cocorosie s necim takovym fakt ne. muzeme tady hovorit o pisnickovych reminiscencich a la cocteau twins. lehke noisove nanosy obcas evokuji treba mbv nebo jine nosie/shoe-gazing projekty. a opravdu ne a ne a ne electro. je tam hodne osmdesatek. velkej eintopf dream popu, synth-popu, spetka post-punku. plus ty devadesatkovy mixy rocku a trip-hopu (radiohead tak pred patnacti lety). slysel jsem tam naechovany popevky m83 (jo, jasne, to je zase jen jina vykradacka 80s) a v prilozenem videu i aktualniho jamie lidella (uz ani nepisi, co to je), i kdyz ten ma vic funku. cili kdyz budes chtit o te desce mluvit, vyse uvedenym nic nezkazis. mas to ode me jako predvikendovej darek.

    p.s.: slysel jsem behem dvaceti minut pres videa jen v rychlosti asi polovinu skladeb, takze po zodpovednem naposlouchani bych mohl byt trefnejsi. a treba by mi to ta druha polovina i podstatne zkorigovala .. porad jsem si ale jistej, ze jsem bliz nez ty.

    • Re: oh you, marticko (MartaŠ, 07.03.2014 10:44) Reagovat

      No já Vám děkuji za dárek, jarecku :) Právě kvůli tomuhle jsem se snažila všelijakým přirovnáním vyhnout, protože každému připadá ta hudba jako něco jiného. Mě to vyvolalo CocoRosie, poněvadž po jejich poslechu jsem si jako u tohohle řekla "kua co to je". Chápu, to je dost slabý argument, ale zmínil jste souvislost:) A to jsem zvyklá na ledacos, když jsem poprvé zaslechla Crystal Castles tak jsem se zařekla, že je už nechci slyšet. No a o pár měsíců později už jsem poskakovala v první řadě v Lucerna MB. Zkrátka, já jsem na široký rozhled v hudbě, o které píšete, ještě trochu malá. Takže asi zůstanu ve svým popovým rybníčku zatím. Ale až budu muset psát zase něco z vašeho rybníčku, napíšu Vám e-mail a poradím se. Mějte se hezky, a díky za opravdu dobrý názor.

      • Re: oh you, marticko (jarecek, 07.03.2014 11:00) Reagovat

        jasne, ale zminit ze to neni tak hardcore jako cocorosie je asi podobny jako napsat, ze to neni instrumentalni onanie jako metallica (s trochou nadsazky). proste takhle by clovek mohl kdykoliv placnout do clanku cokoliv mimo. coz teda samozrejme muze, ale to uz jsme trochu u nihilistickyho videni sveta. jak rikas spravne, je to dost slaby argument :) jinak ano, hudba muze evokovat ruznym lidem ruzna prirovnani, ale myslim, ze kdyz se zeptas erudovanejsich kolegu v redakci nebo lidi ve svem okoli, tak tam najdou podobne veci jako ja. tomu verim. btw. jeste mi to v jednom songu trochu pripomnelo the xx. kdyby chteli bejt hlucni. tak klidne nekdy napis. btw. zeru tvuj styl, ty kerky jsou vynikajici. skoda, ze na tak mrnavym obrazku ..

  • Tak tohle je fakt mimózní recenze :-o... (Punch, 22.03.2014 20:27) Reagovat

    Tak tohle je fakt mimózní recenze :-o

  • S recenzí nesouhlasím, album jsem si koupil prá... (Anonym, 08.06.2016 16:56) Reagovat

    S recenzí nesouhlasím, album jsem si koupil právě kvůli nápaditosti a zvukové překvapivosti. Celkově
    je vyvážené a poslouchatelné až do konce. V žánru elektronické hudby chytrý nadprůměr. Dávám 8/10 Tomas

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)
- Minirecenze: Numetalová mše za zemřelé - to je "Requiem Mass" od Korn (08.02.2023 08:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Korn vydají v únoru živák, který natočili v kostele (19.01.2023 09:32)
- Naživo: Druhý den Nova Rocku ovládli erotikou sálající Måneskin i snaživí Bring Me The Horizon (14.06.2022 16:35)
- Naživo: Korn v Praze předvedli předpisovou show (28.05.2022 17:15)
- Fotogalerie: Korn vrátili Prahu do dob, kdy nu-metal vládl světu (28.05.2022 09:56)
- Video: Korn v novém klipu vzkazují, že to nejhorší teprve přichází (27.04.2022 10:39)
- Nové desky 5/2022 - od Korn přes Bastille po Jennifer Lopez (08.02.2022 17:00)
- Recenze: "Requiem" je pro Korn pokusem o uzdravení... a další skvělou deskou (07.02.2022 00:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu