shop.musicserver.cz
OneRepublic, James Walsh, Incheba Arena, Praha, 16.2.2014

OneRepublic v Praze? Střední proud od A do Z

Vydáno: 17.02.2014 16:02 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Petr Klapper / musicserver.cz

OneRepublic zavítali potřetí do České republiky a Praha, coby první evropské město, které kdy Ryan Tedder navštívil, jim byla solidním společníkem. Byl to večer plný hitů, vyznání k U2, Rayi Charlesovi nebo Peteru Gabrielovi, a jak už je u kapely zvykem, tak i předělávek. Více v naší reportáži.

Live: OneRepublic

místo: Incheba Arena, Praha
datum: 16. února 2014
support: James Walsh
setlist: Don't Look Down, Light It Up, Secrets, All The Right Moves, What You Wanted, Stop And Stare, Apologize/Same Love (Macklemore cover)/Cry Me A River (Justin Timberlake cover), Preacher, Come Home, Counting Stars, I Got A Woman (Ray Charles cover)/Gold Digger (Kanye West cover), Can't Stop, Good Life, I Lived, Feel Again, Life In Color, If I Lose Myself
Fotogalerie

OneRepublic, Incheba Arena, Praha, 16.2.2014
© Petr Klapper / musicserver.cz
Večer ve vyprodané, rozpálené Inchebě otevřel písničkář James Walsh a během půl hodinky s akustickou kytarou, která už evidentně něco pamatovala, představil v obyčejné mikině a džínech pár skladeb. Třeba "Silence Is Easy" a "Four To The Floor" z repertoáru své původní a dnes už skoro zapomenuté skupiny Starsailor nebo novinky "We Could Try" a "Better Part Of Me" z připravované sólovky "Turning Point". Nevýraznost a zapomenutelnost celého setu ale nezvrátilo ani postupně se roztleskávající publikum, ani cover Britney Spears.

Tím spíš pak potěšilo, že zakrátko nato už za hlasité podpory všech přítomných nastoupili na pódium OneRepublic. Jásot však rychle vystřídaly rozpaky, neboť úvodní píseň "Light It Up" odstartovala s příšerným nazvučením a navíc téměř celá odezněla zpoza plachty oddělující muzikanty od diváků. I po jejím stažení ale úvodní nervozita setrvávala, protože komplikace s vyvážením všech kanálů na mixpultu sváděl zvukař i nadále, a tak si "Secrets" nebo "All The Right Moves" užili jen ti shovívavější. A že byla určitá míra tolerance od posluchačů vyžadována, potvrdil i principál Ryan Tedder, který měl v úvodní části koncertu problém písničky udýchat, pravidelně vynechával koncovky a do některých výšek se raději vůbec nepouštěl a přenechával je publiku.

OneRepublic, Incheba Arena, Praha, 16.2.2014
© Petr Klapper / musicserver.cz
Postupně se ale vylepšil jak zvuk, tak výkon frontmana - postavou drobný zpěvák si svým živelným projevem rychle získával sympatie, a tak fanoušci v prvních řadách brzy nemuseli jen zpovzdálí sledovat jeho vlající koženou bundu a krátké kalhoty nad kotníky, ale rovnou si se svým oblíbencem podávat ruce nebo se cítit výjimečně, když Tedder zaznamenal, že znají text, a jako známku pochvaly na ně ukázal prstem. I pěvecký výkon čtyřiatřicetiletého multiinstrumentalisty se od oranžově nasvícené "What You Wanted" znatelně vylepšil a rozjařené holešovické hale už nic nebránilo si své oblíbené písničky patřičně užít. Pravda, euforie ze strany kapely i publika nebyla ani zdaleka tak silná jako třeba při nedávné návštěvě Hurts, kteří se ve stejné hale předvedli v listopadu, nicméně i tak se zpívalo a tleskalo jedna radost, vždyť coloradská pětice tahala z rukávu hit za hitem častěji než Hitrádio Orion!

Ale dost žertů - ať chcete, nebo ne, OneRepublic byli vždycky spíše kapelou samostatně úspěšných singlů, než povedených a vyvážených alb, což nedávný přírůstek "Native" jen podtrhuje. Na rozdíl od desek však pražský koncert až na výjimky ("Can't Stop" nebo zvukařem zkažený cover "I Got A Woman" / "Gold Digger") naštěstí mnoho vaty nenabízel, a tak se diváci mohli soustředit převážně na známé melodie, které kapela sem tam přeleštila tu lépe, tu hůře pozměněnými aranžemi.

OneRepublic, Incheba Arena, Praha, 16.2.2014
© Petr Klapper / musicserver.cz
Kromě "Apologize", ze které autor bezpočtu hitů udělal nedotažené klavírní medley se "Same Love" a "Cry Me A River", se změn dočkala i "Good Life", které byl do refrénu vklíněn sampl "Midnight City" od M83 nebo výborný "Preacher", kterému kapela dala až bluegrassový nádech. Škoda jen, že z optimistické a velmi povedené "Life In Color" se v živém provedení stala potemnělá balada, která kromě pozměněného textu "Praha is like no other" neměla co nabídnout. Fanoušky z nejvěrnějších pak určitě zamrzela i absence "Say (All I Need)", "Mercy", "Marchin' On" nebo dupáku "Everybody Loves Me".

Ale co, soudě podle hlasitosti potlesku přišla většina publika beztak hlavně na "Counting Stars" a nutno říct, že jí to na pódiu osvíceném úhlednými kosočtverci opravdu slušelo. A kdo právě ostatním nestínil se smartphonem, mohl si konečně i trochu zaskákat. Mimochodem, právě tato skladba už v hitparádách předčila dokonce i "Apologize", což by pro kapelu mohl být dostatečně hlasitý signál, že její fanoušci nejsou na roztančené pouťové juchání z většiny stopáže třetí řadovky zvědaví a chtějí od svých oblíbenců klasičtější, pop-rockovou tvorbu. Snad je pánové na příští desce vyslyší.

Ale teď už zase zpět na místo činu. Zmínku si totiž určitě zaslouží ještě aktuální singl "I Lived", který teprve naživo pořádně rozkvetl, a kromě jeho dynamického předchůdce "Something I Need" je třeba vychválit i překvapivé zařazení dojemné balady "Come Home" z debutu "Dreaming Out Loud", která ani nemusela sbírat body promítnutím několika záběrů z Prahy - úplně stačilo, že vůbec zazněla. Po nejkrásnější skladbě z repertoáru skupiny už bylo úplně jedno, že finále obstaralo malé coldplayovské duo "Feel Again" a "If I Lose Myself", které při tom všem bubnování, dýmu a konfetám sice vypadalo skvěle, ale to bylo taky všechno. Emoce zkrátka nenahradíš.

I přes několik chyb to byl příjemný a povedený koncert. A byť je už teď zřejmé, že OneRepublic v žebříčku nejlepších koncertů roku 2014 figurovat nebudou, nezdálo se, že někdo odcházel domů výrazně nespokojený. A o to přece kapelám ve středním proudu jde, ne?

NÁZORY
  • Srdcovka (Veronika, 17.02.2014 22:11) Reagovat

    Ačkoliv článek byl bezpochyby sepsán větším hudebním znalcem, než jsem já, musím se One Republic zastat. Osobně jsem byla potěšena každou skladbou, kterou ten večer kapela zahrála, protože jsem přesvědčena o vysoké kvalitě hudby, kterou Ryan Tedder skládá. Nebyla jsem nijak znechucena, ani tou chvilkou, kterou frontman potřeboval k nabrání dechu. Jeho pozdější pěvecké výkony tento počáteční nedostatek výrazně převážily. I závěrečné konfetky mě spíše usvědčovaly v názoru, že koncert byl příliš krátký, než že se jedná o maškarádu maskující obyčejnost hudby. Mé emoce za ten večer mohu shrnout jedním slovem - euforie. Ovšem až na dva momenty, kdy kolem mě mladíci po zemi táhli bezvládné přítelkyně, což může být pokládáno za důsledek přílišnému fanouškovství, nebo dehydraci (poukazující na nedomyšlenou organizaci večera - je sice pěkné poslat pár kelímků s vodou, to ovšem pro několikatisícový dav zdaleka nestačí). Tuto kapelu poslouchám již od jejích počátků, jejich koncert byl pro mě skvělý zážitek a pokud přijedou znovu, rozhodně si je nenechám ujít.

  • Skvělé vystoupení (Tereza, 18.02.2014 12:03) Reagovat

    To napsal někdo, kdo tam ani nebyl, ne? :) Jinak nechápu, kde by vzal takové lži. Všechno bylo pefektní, Ryan neměl absolutně problém se zpěvem, nebyl zadýchaný (což mě překvapilo), zvuk byl v pohodě a pro mě nejlepší koncert. Kdyby měli hrát zítra znova za 5 000,- tak jedu hned :)

  • Super koncert - o den později (Martin, 18.02.2014 23:19) Reagovat

    Já byl 17.2.2014 v Bratislavě a pouze v jediném bodě s autorem článku mohu souhlasit. První (možná část druhé) písničky trochu problém se zvukem, ale potom už vše OK. Super koncert, atmosféra, profesionální vystupování a skvělá scéna a také program (celkem vtipné poznámky zpěváka). Celkově hodnotím jako silný emotivní zážitek, myslím že si to všichni přítomní řádně užili a o to jde! A jestli bude skupina hodnocena v pomyslném žebříku nebo ne, na tom už tolik nesejde! Stejně autor příspěvku po tom všem napsal, že i "přes několik chyb to byl příjemný a povedený koncert", tak že článek o ničem!

  • Nesouhlas (Adel, 20.02.2014 00:55) Reagovat

    Také se ptám, zdali autor článku byl na správném koncertě nebo jestli tam byl vyloženě donucen jít proti své vůli?
    Osobně mi začátek za plachtou v podobě hry stínů přišel famózní, plachta mohla spadnout dříve, ale nápad skvělý. Co se týče nazvučení, pokulhávalo podle mě jen v Gold Digger, což byla sice škoda, ale určitě bych kvůli tomu neshazovala hned celý zvuk. Setlist mi přišel skvěle postavený a covery byly příjemným oživením a nepřijde mi, že jsou jakkoli tradiční 1R záležitostí. Hovořit o nějakém nedostatku dechu a hlasové kapacity mi ale přijde asi nejvíc směšné, bylo několik momentů, kdy jsem jen stála a zpracovávala Ryanův výkon a od koncertu jsem zatím každému řekla, že jsem věděla, že je výborný, ale že mě dostal jak moc a že rozhodně patří k těm největším hlasům téhle doby. A emoce jsou asi individuální záležitost, ale podle mě tam byly, jinak by se asi nepodařilo mě čtyřikrát rozplakat.
    A na závěr bych se chtěla ještě zastat Jamese Walshe, byla jsem hrozně mile překvapená, jak ho publikum vzalo, většinou mám s reakcí davu na předskokany špatné zkušenosti a vždycky mě to hrozně štve, protože jim fandím, ale tady dav ocenil a přišel mi nadšen!
    Sto lidí, sto chutí, ale až tady potřetí přijedou, tak si to určitě nechci nechat ujít!

  • Skvělý koncert! (May, 21.02.2014 19:35) Reagovat

    Když to tak čtu, přijde mi, že jsem navštívila uplně jiný koncert než autor článku...Já si koncert užila od začátku do konce. Nepoznala jsem, že by Ryan měl problémy s dýcháním a podobně a už vůbec mi nepřijde, že by někoho uvádělo do rozpaků, že první písnička "odezněla zpoza plachty" přišlo mi to celkem originální. A to že dával najevo sympatie s naším městem bylo taky příjemné. Pro mě jednoznačně skvělý zážitek!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Zemřel Daniel Vali z Maxim Turbulenc. Bylo mu pouhých 53 let
Zemřel Daniel Vali z Maxim Turbulenc. Bylo mu pouhých 53 let Velmi smutnou zprávu dnes musela na sociálních sítích sdělit kapela Maxim Turbulenc. V pouhých třiapadesáti letech totiž v noci zemřel Daniel Vali, zpěvák a asi nejznámější tvář tohoto seskupení. Podle informací CNN Prima News... čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 17:00 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Britney Spears: "Do hudebního průmyslu už se nikdy nevrátím" (06.01.2024 13:28)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Liam Gallagher Lady Gaga Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu