Dvacet nejlepších domácích alb roku 2013 (5-1)

17.02.2014 11:00 - Redakce | foto: facebook interpreta

Přinesl rok 2013 přemíru kvalitních desek, nebo naopak třel po hudební stránce bídu s nouzí? Redaktoři musicserveru vybrali svých dvacet nejoblíbenějších domácích nahrávek, s jejichž poslechem rozhodně nešlápnete vedle. Finišujeme s pořadovými čísly 5 až 1.
Žádný žebříček nemůže obsahovat vše, co by si jednotliví redaktoři přáli. A co teprve čtenáři! Než začnete dštít síru nad tím, že je nějaká deska v žebříčku moc vysoko / nízko / není v ní vůbec, vezměte na vědomí, že se jedná jen o zprůměrovaný přehled vkusu redakce musicserveru. Redaktoři celkem navrhli 38 různých českých a slovenských desek, do nejlepší dvacítky se jich ale mohlo probojovat jen... dvacet. Dnes pro vás máme poslední, respektive první pětku celého pořadí.

Best Of 2013
© facebook interpreta

20 - 16 | 15 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1


5. místo: Lenny - All My Love


Lenny - All My Love
"U Lenny a jejího debutového minialba je možno chválit spousty věcí. Samozřejmě hned zaujme její krásně chraplavý hlas, skutečnost, že si větší část ípíčka sama složila a že hraje skvěle na klavír."

-- Honza Balušek

profil interpreta | recenze | album na Spotify

Nebudeme se bavit o její matce ani o jejím strýci, protože je to v případě Lenny zbytečné. Nicméně je třeba si uvědomit, že vystoupit ze stínu slávy některého z rodinných příslušníků je mnohdy mnohem obtížnější než začít budovat kariéru jako obyčejný smrtelník. Své o tom ví taková Solange Knowles (sestra Beyoncé) nebo třeba Dannii Minogue (sestra Kylie).
Lenka Filipová mladší je v podstatě hotovou zpěvačkou, které k dobytí světa chybí už jen pořádný manažer a velká dávka štěstí. Teď už má kromě EP "All My Love" na kontě i další EP "Fighter", ale dá se předpokládat, že právě první velká deska bude fakt maso. Studentka skladatelství na londýnské škole disponuje překrásným hlasem, na české scéně zcela ojedinělým - když se nad tím zamyslíte, tak zpěvačku s chraplákem à la Pink či Janis Joplin tady fakt nemáme. Počin "All My Love" přinesl sice jen čtyři skladby, zato však jaké! Klavírní balady se střídají s rošťáckými vypalovačkami, jedna nálada střídá druhou a všechno pochopitelně drží pohromadě vokál Lenny, která o sobě ještě dá hodně vědět. (Marta Šindlauerová)


4. místo: Never Sol - Under Quiet


Never Sol - Under Quiet
"'Under Quiet' je téměř typickou podzimní náladovkou s hloubavou atmosférou a k jejímu zdolání je potřeba náležité trpělivosti. Never Sol teprve potom nabídne pohled do niterních pocitů a vlastních postřehů."

-- Dan Hájek

profil interpreta | recenze | album na Spotify

Tuzemsko potřebovalo někoho jako Sáru Vondráškovou jako sůl. A tak se nám to spolu s Honzou Muchowem rozhodla pořádně osolit pod značkou Never Sol a albem "Under Quiet". Albem temným jako nejhlubší bod oceánu a poklidným jako jeho hladina, ve které tu a tam bublají husí kůži nahánějící efekty. Hudba, jakou dělá Never Sol, nevychází každý den a také není úplně vhodná pro každodenní poslech - na to, abyste si desku náležitě užili, potřebujete vypnout telefon, zhasnout světlo a všechny trable odsunout tam, kde se navždy ztratí. Není snadné odhadnout, co se bude s Never Sol dít, když Muchowa odsuneme z dosahu produkce, jedna věc je ovšem jistá: ústředním prvkem veškerého materiálu je neokoukaný vokální projev Vondráškové, směle konkurující všem zahraničním princeznám z alternativních říší. Pokud jde "Under Quiet" stále ještě někam mimo vás, buďte si jistí, že po poslechu "Hands", "Lay Down" či "Run With The Wolves" se přílivu lásky k Never Sol jen těžko vyhnete. (Marta Šindlauerová)


3. místo: Celeste Buckingham - Where I Belong


Celeste Buckingham - Where I Belong
"Vysoce položenou laťku senzační prvotiny sice Celeste Buckingham nepřeskočila, stále se však může pochlubit nadprůměrnou popovou tvorbou. Ba co víc - popovou tvorbou, jež se svou zvukovou propracovaností výrazně liší od všeho, na co jsme od domácích interpretů zvyklí."

-- Josef Martínek

profil interpreta | recenze | album na Spotify

Když se na nás Celeste Buckingham před časem pár týdnů culila z televize, asi málokdo čekal, že nezapadne jako většina účastníků hudebních soutěží, posléze vydá výtečný debut a později na něj naváže neméně zdařilou albovou dvojkou. "Where I Belong" možná trošku schází osobitost první desky, která ještě vznikala na Slovensku, ale to vyvažuje naprosto současná zahraniční produkce a zvuk. Na novince samozřejmě zůstal její nezaměnitelný způsob zpěvu a ve výsledku tak je jasné, že v intencích moderního rádiového popu nemá Celeste v Česku a na Slovensku naprosto žádnou konkurenci. Můžeme jí jen přát, aby v rámci své slibně se rozvíjející zahraniční kariéry nenahrála s Pitbullem nějaký úplně otřesný song a v rámci možností stále zůstala svá. Vše ostatní, včetně obdivuhodného skladatelského talentu, už má. (Honza Balušek)


2. místo: Bratři Orffové - Šero


Bratři Orffové - Šero
"Bratři Orffové v mnoha ohledech postoupili ve svém hudebním objevování dále, pohrávají si i více s kontrasty nálad, atmosfér jednotlivých skladeb. 'Šero' sice potřebovalo delší čas na dozrání, ale ve finálním součtu to bylo asi jen ku prospěchu věci - ohromuje svou celistvostí a nakažlivě lidskou přívětivostí."

-- Dan Hájek

profil interpreta | recenze

Na dně krnovské propasti, tam se dějou věci! Dají se tam chytat motýli do pasti a taky se tam rodí nejzajímavější české desky. Historické prameny evidují už dvě - "Bingriwingri" z roku 2005 a loňské album "Šero". Obě nahrávky má na svědomí partička folktronických melancholiků říkající si Bratři Orffové, což z ní tedy dělá nejúspěšnější kapelu této doliny. Kouzlo Orffů tkví v něčem, co máme v poznámkách z literatury uvedené jako citovost. V kombinaci s lyrickými texty, charakteristickým vokálem Ivana Gajdoše, křehkou produkcí Matouše Godíka, neuvěřitelnými příběhy Serži Vantóše a celou tou introvertní, antipopovou aurou skupiny vzniká v orffím hudebním hnízdě něco, co zaujme, ať už si pod tím slovem představíte cokoliv. Nás "Šero" rozhodně zaujalo - svou chytrostí, krásou, náladou a hlavně tou neobyčejnou a neobvyklou obyčejností. (David Věžník)


1. místo: ille - Ve tvý skříni


ille - Ve tvý skříni
"Deska 'Ve tvý skříni' je křehká jak čerstvý led na rybníku. Ale není chladná. Příjemně hřeje, a to i přesto, že je melancholická. Poslechněte si ji a nechte se taky zahřát. Na duši. Nebo kdekoliv jinde."

-- Honza Průša

profil interpreta | recenze | album na Spotify

Bez většího mediálního humbuku a v úzkém kruhu několika blízkých spolupracovníků, mezi nimiž nechyběli producent Dušan Neuwerth a manžel hlavní protagonistky Jakub alias Kittchen,- tak vznikala nejlepší domácí deska roku 2013 podle redakce musicserveru. Zubařka Olga Königová, dobře známá fanouškům Obří broskve, dala dohromady formaci ille a tři roky po prvním EP "V rekvizitách" konečně spolu s ní představila i plnohodnotný debut "Ve tvý skříni". Dvanáctka většinou melancholických skladeb by se dala označit za učebnici vyspělého nezávislého písničkářství - zpěvaččin andělský projev svou křehkostí a čistotou hladí po duši a zároveň se obloukem vyhýbá jakémukoliv závanu patosu a otřepaných klišé. "Ve tvý skříni" je ucelenou sbírkou poutavých příběhů, které posluchače chytnou za srdce. Uhrančivá atmosféra, příjemně plynoucí tóny, nádherné texty i přirozená autentičnost vás unesou daleko za hranice všednosti. Je to album, při jehož poslechu se krásně sní. Ale ne naivně. Civilně, racionálně, opravdově. ille nenabízejí falešnou ideu dokonalosti - jen i smutek, nostalgii a starosti podávají optimisticky, s nadějí a životním nadhledem. Třičtvrtěhodinka strávená s Olgou Königovou a obsahem její skříně vás možná zahřeje u srdce natolik, že se už ani nebudete bát zavítat do její ordinace, kdyby vám při údržbě chrupu takto krásně zpívala. (Josef Martínek)




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY