shop.musicserver.cz
Dvacet nejlepších domácích alb roku 2013 (5-1)

Dvacet nejlepších domácích alb roku 2013 (5-1)

Vydáno: 17.02.2014 11:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Přinesl rok 2013 přemíru kvalitních desek, nebo naopak třel po hudební stránce bídu s nouzí? Redaktoři musicserveru vybrali svých dvacet nejoblíbenějších domácích nahrávek, s jejichž poslechem rozhodně nešlápnete vedle. Finišujeme s pořadovými čísly 5 až 1.

Žádný žebříček nemůže obsahovat vše, co by si jednotliví redaktoři přáli. A co teprve čtenáři! Než začnete dštít síru nad tím, že je nějaká deska v žebříčku moc vysoko / nízko / není v ní vůbec, vezměte na vědomí, že se jedná jen o zprůměrovaný přehled vkusu redakce musicserveru. Redaktoři celkem navrhli 38 různých českých a slovenských desek, do nejlepší dvacítky se jich ale mohlo probojovat jen... dvacet. Dnes pro vás máme poslední, respektive první pětku celého pořadí.

Best Of 2013
© facebook interpreta

20 - 16 | 15 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1


5. místo: Lenny - All My Love


Lenny - All My Love
"U Lenny a jejího debutového minialba je možno chválit spousty věcí. Samozřejmě hned zaujme její krásně chraplavý hlas, skutečnost, že si větší část ípíčka sama složila a že hraje skvěle na klavír."

-- Honza Balušek

profil interpreta | recenze | album na Spotify

Nebudeme se bavit o její matce ani o jejím strýci, protože je to v případě Lenny zbytečné. Nicméně je třeba si uvědomit, že vystoupit ze stínu slávy některého z rodinných příslušníků je mnohdy mnohem obtížnější než začít budovat kariéru jako obyčejný smrtelník. Své o tom ví taková Solange Knowles (sestra Beyoncé) nebo třeba Dannii Minogue (sestra Kylie).
Lenka Filipová mladší je v podstatě hotovou zpěvačkou, které k dobytí světa chybí už jen pořádný manažer a velká dávka štěstí. Teď už má kromě EP "All My Love" na kontě i další EP "Fighter", ale dá se předpokládat, že právě první velká deska bude fakt maso. Studentka skladatelství na londýnské škole disponuje překrásným hlasem, na české scéně zcela ojedinělým - když se nad tím zamyslíte, tak zpěvačku s chraplákem à la Pink či Janis Joplin tady fakt nemáme. Počin "All My Love" přinesl sice jen čtyři skladby, zato však jaké! Klavírní balady se střídají s rošťáckými vypalovačkami, jedna nálada střídá druhou a všechno pochopitelně drží pohromadě vokál Lenny, která o sobě ještě dá hodně vědět. (Marta Šindlauerová)


4. místo: Never Sol - Under Quiet


Never Sol - Under Quiet
"'Under Quiet' je téměř typickou podzimní náladovkou s hloubavou atmosférou a k jejímu zdolání je potřeba náležité trpělivosti. Never Sol teprve potom nabídne pohled do niterních pocitů a vlastních postřehů."

-- Dan Hájek

profil interpreta | recenze | album na Spotify

Tuzemsko potřebovalo někoho jako Sáru Vondráškovou jako sůl. A tak se nám to spolu s Honzou Muchowem rozhodla pořádně osolit pod značkou Never Sol a albem "Under Quiet". Albem temným jako nejhlubší bod oceánu a poklidným jako jeho hladina, ve které tu a tam bublají husí kůži nahánějící efekty. Hudba, jakou dělá Never Sol, nevychází každý den a také není úplně vhodná pro každodenní poslech - na to, abyste si desku náležitě užili, potřebujete vypnout telefon, zhasnout světlo a všechny trable odsunout tam, kde se navždy ztratí. Není snadné odhadnout, co se bude s Never Sol dít, když Muchowa odsuneme z dosahu produkce, jedna věc je ovšem jistá: ústředním prvkem veškerého materiálu je neokoukaný vokální projev Vondráškové, směle konkurující všem zahraničním princeznám z alternativních říší. Pokud jde "Under Quiet" stále ještě někam mimo vás, buďte si jistí, že po poslechu "Hands", "Lay Down" či "Run With The Wolves" se přílivu lásky k Never Sol jen těžko vyhnete. (Marta Šindlauerová)


3. místo: Celeste Buckingham - Where I Belong


Celeste Buckingham - Where I Belong
"Vysoce položenou laťku senzační prvotiny sice Celeste Buckingham nepřeskočila, stále se však může pochlubit nadprůměrnou popovou tvorbou. Ba co víc - popovou tvorbou, jež se svou zvukovou propracovaností výrazně liší od všeho, na co jsme od domácích interpretů zvyklí."

-- Josef Martínek

profil interpreta | recenze | album na Spotify

Když se na nás Celeste Buckingham před časem pár týdnů culila z televize, asi málokdo čekal, že nezapadne jako většina účastníků hudebních soutěží, posléze vydá výtečný debut a později na něj naváže neméně zdařilou albovou dvojkou. "Where I Belong" možná trošku schází osobitost první desky, která ještě vznikala na Slovensku, ale to vyvažuje naprosto současná zahraniční produkce a zvuk. Na novince samozřejmě zůstal její nezaměnitelný způsob zpěvu a ve výsledku tak je jasné, že v intencích moderního rádiového popu nemá Celeste v Česku a na Slovensku naprosto žádnou konkurenci. Můžeme jí jen přát, aby v rámci své slibně se rozvíjející zahraniční kariéry nenahrála s Pitbullem nějaký úplně otřesný song a v rámci možností stále zůstala svá. Vše ostatní, včetně obdivuhodného skladatelského talentu, už má. (Honza Balušek)


2. místo: Bratři Orffové - Šero


Bratři Orffové - Šero
"Bratři Orffové v mnoha ohledech postoupili ve svém hudebním objevování dále, pohrávají si i více s kontrasty nálad, atmosfér jednotlivých skladeb. 'Šero' sice potřebovalo delší čas na dozrání, ale ve finálním součtu to bylo asi jen ku prospěchu věci - ohromuje svou celistvostí a nakažlivě lidskou přívětivostí."

-- Dan Hájek

profil interpreta | recenze

Na dně krnovské propasti, tam se dějou věci! Dají se tam chytat motýli do pasti a taky se tam rodí nejzajímavější české desky. Historické prameny evidují už dvě - "Bingriwingri" z roku 2005 a loňské album "Šero". Obě nahrávky má na svědomí partička folktronických melancholiků říkající si Bratři Orffové, což z ní tedy dělá nejúspěšnější kapelu této doliny. Kouzlo Orffů tkví v něčem, co máme v poznámkách z literatury uvedené jako citovost. V kombinaci s lyrickými texty, charakteristickým vokálem Ivana Gajdoše, křehkou produkcí Matouše Godíka, neuvěřitelnými příběhy Serži Vantóše a celou tou introvertní, antipopovou aurou skupiny vzniká v orffím hudebním hnízdě něco, co zaujme, ať už si pod tím slovem představíte cokoliv. Nás "Šero" rozhodně zaujalo - svou chytrostí, krásou, náladou a hlavně tou neobyčejnou a neobvyklou obyčejností. (David Věžník)


1. místo: ille - Ve tvý skříni


ille - Ve tvý skříni
"Deska 'Ve tvý skříni' je křehká jak čerstvý led na rybníku. Ale není chladná. Příjemně hřeje, a to i přesto, že je melancholická. Poslechněte si ji a nechte se taky zahřát. Na duši. Nebo kdekoliv jinde."

-- Honza Průša

profil interpreta | recenze | album na Spotify

Bez většího mediálního humbuku a v úzkém kruhu několika blízkých spolupracovníků, mezi nimiž nechyběli producent Dušan Neuwerth a manžel hlavní protagonistky Jakub alias Kittchen,- tak vznikala nejlepší domácí deska roku 2013 podle redakce musicserveru. Zubařka Olga Königová, dobře známá fanouškům Obří broskve, dala dohromady formaci ille a tři roky po prvním EP "V rekvizitách" konečně spolu s ní představila i plnohodnotný debut "Ve tvý skříni". Dvanáctka většinou melancholických skladeb by se dala označit za učebnici vyspělého nezávislého písničkářství - zpěvaččin andělský projev svou křehkostí a čistotou hladí po duši a zároveň se obloukem vyhýbá jakémukoliv závanu patosu a otřepaných klišé. "Ve tvý skříni" je ucelenou sbírkou poutavých příběhů, které posluchače chytnou za srdce. Uhrančivá atmosféra, příjemně plynoucí tóny, nádherné texty i přirozená autentičnost vás unesou daleko za hranice všednosti. Je to album, při jehož poslechu se krásně sní. Ale ne naivně. Civilně, racionálně, opravdově. ille nenabízejí falešnou ideu dokonalosti - jen i smutek, nostalgii a starosti podávají optimisticky, s nadějí a životním nadhledem. Třičtvrtěhodinka strávená s Olgou Königovou a obsahem její skříně vás možná zahřeje u srdce natolik, že se už ani nebudete bát zavítat do její ordinace, kdyby vám při údržbě chrupu takto krásně zpívala. (Josef Martínek)



NÁZORY
  • Houpací koně (Ijon, 17.02.2014 11:39) Reagovat

    Nevím, jestli jsem něco nepřehlédl, ale Houpací koně nejsou mezi Top 20? Vcelku škoda. Řečeno se Švejdíkem - Možná už světu nerozumím.
    Ale nevadí, máme zde například Mandrage ...

    • Re: Houpací koně (QdO, 17.02.2014 11:54) Reagovat

      Tak tomu taky nerozumim.

    • Re: Houpací koně (Honza Průša, 17.02.2014 12:07) Reagovat

      Je to o názorové pestrosti nás redaktorů. Mně tam taky řada skvělých jmen chybí: 27 nahráli úžasnou desku, Martin Kyšperský si oblékl krásnej Svetr, Lipa a Lasica maj super album, Unkilled Worker Machine jakbysmet a tak.

      Tohle je jakýsi výsledný kompromis k němuž pak podle mne nikdo nemůže říct, že by s ním jako celkem bezezbytku souhlasil.



      • Re: Houpací koně (Ijon, 17.02.2014 12:16) Reagovat

        Bohužel to potvrzuje můj dojem. V poslední době na tomto serveru nalezne člověk více článků o Hannah Montaně než o (pro mě) zajímavých deskách. Myslím si, že Everest je přinejmenším zvukově jedna z nejlepších českých kytarových desek vůbec.
        Výsledek samozřejmě respektuji, byť s ním nesouhlasím.

      • Re: Houpací koně (jan, 17.02.2014 19:20) Reagovat

        Schovávat se za "názorovou pestrost" samozřejmě lze. Ale pak to znamená, že jsou mezi "redaktory" musicserveru i lidé, kterým chybí elementární vkus a schopnost rozeznat dobré od špatného. Kompromis samozřejmě není nikdy nic jiného, než určitá výmluva.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bratři Orffové vyrážejí v dubnu na turné a nasazují "Píseň pro Stefanii Sauer" na stream (13.03.2024 09:33)
- České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny (13.12.2023 17:06)
- Recenze: Lenny a Marpo na společném EP "Klenoty" potenciál nenaplnili (07.11.2023 08:00)
- Video: Z nového hitu "My dva" Lenny a Marpa stříkají hektolitry zamilovanosti a spokojenosti (04.11.2023 12:22)
- Video: "Chci tě chvíli mít tu," zpívají svorně Celeste Buckingham & Matěj Vávra. Při vzniku songu a klipu se ovšem nepotkali (22.10.2023 18:58)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Vinyly obou desek Bratrů Orffů vyjdou již příští pátek, v plánu jsou i koncerty (12.10.2023 19:51)
- Video: Lenny a Marpovi vznikly pod rukama "Klenoty", zpěvačka v něm anglicky rapuje (11.10.2023 07:52)
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)
- Bratři Orffové chystají vinylové reedice obou svých alb (17.04.2023 09:47)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu