shop.musicserver.cz
Red Bull Music Academy, Bratislava, 14.-16.2.2014

Red Bull Music Academy aneb všichni se všemi

Vydáno: 19.02.2014 17:16 v sekci Naživo - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

O víkendu se v Bratislavě uskutečnila československá Red Bull Music Academy. Hudebníci se potkávali ve studiích, nahrávali společné tracky plné netradičních spoluprací a zároveň se účastnili workshopů pod vedením ostřílenějších kolegů, jako jsou Honza Muchow, Seiji či Hudson Mohawke.

Red Bull Music Academy Bratislava
© facebook interpreta
O co v Red Bull Music Academy vlastně jde? Vybraní muzikanti různých žánrů a profesí se sejdou, rozdělí se do skupin dle osobních sympatií, dostanou k dispozici studia, drinky, nejmodernější softwary, drinky, nástroje, drinky a jdou tvořit. V Bratislavě se takto sešlo čtrnáct hudebníků, konkrétně Foolk, Biomat, INK Midget, STROON, Jimmy Pé, Fallgrapp, Bad Mojo, Dalyb, FVCLRVM, Pjoni, Nobodylisten, Radimo, DTonate, Side9000 a Never Sol.

Když zrovna nejsou zalezlí ve studiu, účastní se muzikanti workshopů a večer se jde na koncert či do klubu, kde se konají živá vystoupení. Následující den nezačíná ze zjevných důvodů před polednem a plechovku s energeťákem sponzora vidíte téměř v každé znavené ruce. Tu se mimochodem nejmenovanému členovi redakce podařilo vylít Sameymu z Haha Crew do notebooku. Doufáme, že se mu povedl rozchodit a nebude si muset na nový vydělávat prodejem křížalek.

Red Bull Music Academy Bratislava
© facebook interpreta
První workshop se konal pod taktovkou Rosse Bircharda alias Hudsona Mohawka. Hudson povykládal o svých začátcích v hudebním průmyslu, oblíbených interpretech a stylech. Skotský producent také pustil několik ukázek ze své tvorby. Nejvíce otázek se logicky točilo okolo spolupráce s Kanye Westem a nejisté pohledy poslouchačů neregistrovaly ani tak odpovědi Hudsona, jako spíše jeho neidentifikovatelný skotský přízvuk. Mohawka jsme měli možnost krátce vyzpovídat a pokud chcete, aby rozhovor spatřil světlo světa, kontakt na Danu Hábovou či experta na skotský přízvuk při volume řeči v záporných hodnotách můžete nechat v komentářích.

Hot tipy RBMA Terezy Vavrouškové

DTonate

Kdo to je: Olomoucký producent a DJ Jakub Heglas je dosud domácímu publiku znám především jako autor hudby pro hip-hopové umělce. Podle jeho slov ho rappeři už nebaví, a proto se chce zaměřit na zpívající interprety. V současné době pracuje na vlastní neosoulové desce.

Čím nás zaujal: DTonate patřil na RBMA jednoznačně mezi nejaktivnější umělce. První track vypustil na svůj soundcloud už ve čtvrtek večer. Nás zaujal především díky future-funk songu, na kterém pracoval s Tomášem Konůpkou a Honzou Pospíšilem z kapely Android Asteroid.

Fallgrapp

Kdo to je: Elektroakustická banda vznikla v roce 2012 jako one man projekt Jureše Líšky. O rok později se vyprofilovala šestičlenná koncertní sestava, která už si s úspěchem zahrála i na Pohodě.

Čím nás zaujali: Převážně slovenskou zpěvačkou Norou Ibsenovou. V angličtině by skupina působila možná tuctově, ale slovenské texty ve spojení s elektronikou a smyčci daly kapele úplně nový rozměr.

Večer se v NuSpirit Clubu konala první klubová akce, kde zahrál Hudson Mohawke
, Darq E Freaker, Pjoni & INK Midget, FVLCRM
, Foolk, Side9000, FNTM a Jimmy Pé.

Red Bull Music Academy Bratislava
© facebook interpreta
Druhý den zahájil Jan P. Muchow workshopem, který byl svižný a vtipný, a vytrhl tak účastníky z letargie předchozí noci. Honza prozradil, že se k hudbě dostal díky bratrovi. Když si před klukama z fotbalu vymysleli, že mají skupinu, chtěli se jim přijít podívat na zkoušku a bratři si tedy nějakou kapelu museli založit. Muchow se u nás proslavil především díky kapele Ecstasy Of St. Theresa, s níž v roce 1993 natočili song i ve Velké Británii. Ten se dostal do rukou legendárnímu Johnu Peelovi z BBC radio: "Jednou jsem přišel do našeho pražskýho vydavatelství a řekli mi, že se tu po mně sháněl nějakej chlápek z BBC. Byl to John Peel, který si zjistil mou adresu do práce a když byl v Praze, tak se mě tam pokoušel najít. Když se mu to nepovedlo, tak si sehnal i mou adresu domů. Předtím už o mě prý mluvit i v rádiu, ale vyslovoval mě jako 'Mjučou' a já nevěděl, že mluví o mně...," zakončil workshop Honza.

Hudson Mohawke Red Bull Music Academy Bratislava
© facebook interpreta
Dále přiblížil začátky spolupráce se Sárou Vondráškovou alias Never Sol, které produkoval desku. "Slyšel jsem Sáru asi dva roky zpátky z dema a přišlo mi jasný, že takovej talent nemůžu nechat ladem. Byla moje povinnost s ní něco udělat." Zodpověděl i dotazy týkající se hudby do reklam: " Když se přihlásíte do tendru na reklamu, pošlou vám návod, jak by ta hudba měla asi znít. Já se na to ale vždycky vykašlu, složím to podle sebe a většinou to dobře dopadne," či procesu skládání: Důležitý je se uklidnit tím, že vždycky se najde alespoň jeden člověk, kterému se to líbí.

Hot tipy RBMA Daniela Maršalíka

Dalyb

Kdo to je: Mladý Košičan Dalibor Štofan balancuje na pomezí rapu a hip-hopu. Spolu s rapperem Semeym je členem formace Haha Crew, která přináší oldschoolovému zvuku nové podoby. Je autorem nejpovedenějšího beatu "Chladný ako lad" na aktuální desce "Navždy" Kontrafaktu.

Čím nás zaujal: Vizuálně nejmladší účastník RBMA v Bass Campu kromě spolupráce ve studiích nezapomněl ani na svou sólovou tvorbu a vypustil nejnovější singl "V zóně" s rappery Egem a Sameym. Tak nás to zaskočilo, že jsme mu omylem polili notebook...

Radimo

Kdo to je: Radim Vychopeň je kapelník nejlepší české hip-hopové kapely Champion Sound, která doprovází Prago Union. Pohybuje se v žánrových vodách hip-hopu, experimentální hudby a ambientu a elektronického soulu. Nedávno si prožil i producentský debut s deskou "Drummond" britské zpěvačky Madame Pepper.

Čím nás zaujal: Nejprve mikinou se svým jménem, posléze edukováním mladší počítačové generace o potřebě živých nástrojů při nahrávání. Radimo je pro nás českým Questlovem z The Roots.

Poslední workshop patřil britskému beatmakerovi Paulu Dolbymu, který si říká Seiji. Ukazoval posluchačům skládání v softwaru Logic. Přednáška byla bohužel pro nezasvěcenou část publika příliš technická a pro tu zasvěcenou zase příliš triviální.

RBMA
© facebook interpreta

Seiji je sice milý kluk, ale jeho "skládací" workshop jsme úplně neocenili. Při bližším prozkoumání fotky si můžete povšimnout, že první půlka redakčního týmu si čte bulvár a druhá spí. Určitě nás příště zase pozvou.

Druhý klubový večer patřil norskému DJi a producentovi Lindstrømovi, který zahrál v KC Dunaj. Spolu s ním vystoupil Maurice Fulton, Seiji, Bad Mojo
, Biomat, DTonate, Nobodylisten a Dalyb
.

Třetí den po vydatném večírku násedovaly poslední studiové sessions a večerní koncert v Komorním studiu Slovenského rozhlasu. Jako první vystoupila Never Sol, kterou doprovázel Stroon na vibrafonu. Následovala překvapivě progresivní slovenská kapela Fallgrapp a večer zakončil mírně ucajdaný skotský DJ Koreless, při jehož vystoupení usnul dokonce i Seiji.

FallGrapp Red Bull Music Academy Bratislava
© Katarína Bell
Pokud vás koncept RBMA zaujal a chcete se o něm dozvědět více, určitě zhlédněte dokument s názvem "What Difference Does It Make?", jenž je volně dostupný na stránkách Red Bullu a který se natáčel během akademie v New Yorku v roce 2013. Ve filmu účinkují světové špičky jako Brian Eno, Lee ‘Scratch’ Perry, Giorgio Moroder, Nile Rodgers, Richie Hawtin, James Murphy a další.

Rozhovory s vybranými umělci z bratislavské RBMA již brzy na musicserveru!


NÁZORY
  • :) (jarecek, 20.02.2014 07:02) Reagovat

    docela ok :)

  • Terezko, co znamená prosím tě... (Lukáš Benda, 20.02.2014 14:16) Reagovat

    ... na pomezí rapu a hiphopu? Není rap náhodou disciplínou hiphopu? Ale jinak dobrá reportáž. Hlavně Foolk a Pjoni jsou nej.

    • Re: Terezko, co znamená prosím tě... (Tévéčko, 20.02.2014 14:28) Reagovat

      Lukášku, to psal zrovna Dan, ale proteklo to mym i 2x editorskym filtrem, a az Tobe to dalo facku do xichtu, tak si ted na oplatku dame facku vsichni, co jsme si toho nevsimli, ok?
      T.

    • Re: Terezko, co znamená prosím tě... (Dan, 20.02.2014 21:56) Reagovat

      uznávám, je to nešikovně formulované, ale tak ne každý rap je hip-hop ne? a ne v každém hip-hopovém tracku se musí rapovat ne?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Brian Eno se v nevydané skladbě "All I Remeber" noří do mozaiky své vlastní paměti (24.03.2024 13:07)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Recenze: Stroon na "Meditations On Dichotomy" uzavírá svou vokální trilogii (12.03.2024 19:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu