Vypsaná fiXa válí i bez elektriky

23.02.2014 12:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Vypsaná fiXa svá živá vystoupení za dosavadní kariéru vypilovala na špičkovou úroveň a spravedlivě jí náleží status jednoho z nejlepších live uskupení u nás. Tentokrát se však rocková formace ze San Piega odhodlala ukázat odlišnou tvář a zapojila se do projektu série akustických koncertů G2 Acoustic Stage.
8/10

Vypsaná fiXa - G2 Acoustic Stage

Skladby: CD: Krasojízda, Čtyři slunce, Štěstí Jimi Dixona, Darling, Papírová hyena, Francouzska zpívá chanson, Samurajské meče, Trampolína, 33 cigaret, Domácí motokrosař, Ledňáčci, Lunapark, Iluze, 1982 DVD: Čtyři slunce, Štěstí Jimi Dixona, Darling, Papírová hyena, Francouzska zpívá chanson, Samurajské meče, Trampolína, 33 cigaret, Antidepresivní rybička, Iluze, Domácí motokrosař, Ledňáčci, Lunapark, Kostel-Biohazard-McD, 1982
Vydáno: 25.10. 2014
Celkový čas: 48:21 + 61:00
Vydavatel: Universal
Inspirace slavným koncertním projektem "Unplugged" stanice MTV je v tomto případě více než zjevná a rozhodně chvályhodná. Televize Óčko se rozhodla vydat sérii akustických koncertů předních tuzemských interpretů napříč žánry a nabídnout našim fanouškům odlišný pohled na své oblíbence. Kromě Vypsané fiXy se koncertů zatím účastnili i zpěvačka Debbi, skupina Wohnout či zpěvák Michal Hrůza.

"G2 Acoustic Stage", jak zní celý název nového počinu, obsahuje kromě zvukového záznamu i na DVD zachycený obrazový materiál, který ukrývá mírně odlišnou sestavu skladeb a co do množství kusů je o jeden bohatší. Nutno konstatovat, že akustická tvář fiXe opravdu sluší. Sympatický frontman Márdi i bez elektrických aranží předvádí prvotřídní výkon bez významného množství falešných tónů. I texty Michala Maredy (jak se Márdi skutečně jmenuje), striktního autora všech vypsaných písní, se tu zdají odhalenější, i přesto ale fungují a naopak více ze skladeb samotných vystupují a oslovují posluchače. Samozřejmě nejlépe působí pomalejší písně jako slastná filmová "Čtyři slunce", "Papírová hyena", "1982" či tradiční osvědčený hit "Ledňáčci".

Mezi příjemné osvěžení se řadí hostující harmonikářka a zpěvačka ze skupiny Tří sestry, která si říká Supice. Ta zde vypomáhá ve dvou skladbách "Iluze" a "Samurajské meče". Právě harmonika Supice je jedním z podstatných poznávacích znamení její domovské kapely. I obě písně Vypsané fiXy zní v této úpravě velmi mile, originální a neotřele. Rozhodně dobrý a nevšední tah, který akustickému koncertu dodal další body a přidal důvod, proč si počin pořídit. Povedenější z dvojice, "Iluze", zanechává skutečně blahodárný ocásek.

Při čekání na novou desku fiXy, která vyjde již v březnu, může vydaný živák těšení příjemně zpestřit. Rozhodně lze tomuto projektu držet palce a fandit, protože šancí vidět tuzemské interprety v této poloze není zase mnoho.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY