Bruce Springsteen v USA uspěl, Shakira s Rihannou ne

24.01.2014 01:26 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Bruce Springsteen dosáhl jedenáctého prvenství v pořadí desek, když uspěl s novinkou "High Hopes". V první desítce debutovali Kidz Bop, Jennifer Nettles a Switchfoot. V singlech se za vítězného Pitbulla posunula Katy Perry a do Top 10 se dostali Lorde a Bastille. Nevýrazně dopadla Shakira s Rihannou.
Pitbull feat Kesha - Timber
© facebook interpreta
SINGLY - Pitbulla a Ke$hu potřetí vidíme na singlovém vrcholu. "Timber" si lehce polepšil v rádiích (131 milionů, +6 %) a pohoršil v downloadech (202 tisíc, -11 %) a zůstal na 5,4 milionech streamů, žádné z komponent však nedominoval. Downloady podruhé opanovala Katy Perry, "Dark Horse" si polepšil o 7 % na 261 tisíc, měl 5,2 milionu streamů a 82 milionů impresí v rádiích (+ 22%, Airplay Gainer). Pitbulla tak výrazně dohnala, odstup byl jen dvě procenta. Z toho vyplývá, že nám na bronz spadli OneRepublic. "Counting Stars" se tak aspoň stal jejich prvním #1 Radio Songs hitem, vede se 142 miliony.

A Great Big World se vrátili na své maximum, čtyřku, a Eminem s Rihannou spadli na pětku. Passenger zůstal šestý a Lorde sedmá. Hned za "Royals" už je její "Team", který vyskočil z jedenáctky na osmičku. Pro srovnání: oproti prvnímu místu jsou všechna čísla "Team" poloviční, v rádiích, streamech i downloadech ale stále pomalu stoupá. Kdyby nový singl naživo představila na nedělních Grammy, třeba z toho bude brzy pódium.

A do Top 10 se dostal ještě jeden další alternativní hit, "Pompeii" Bastille. Nakažlivá písnička podobně jako "Team" v uplynulých měsících velmi stabilně stoupala. V září britská kapela vedla Alternative Songs a podobně jako Foster The People ("Pumped Up Kicks"), Gotye ("Somebody That I Used to Know"), fun. ("We Are Young"), Alex Clare ("Too Close"), The Lumineers ("Ho Hey"), Capital Cities ("Safe and Sound") a Lorde ("Royals") se svým prvním singlem posléze dobyla první desítku. Bastille v březnu uvidí i Praha.

První desítku opustili Avicii a Imagine Dragons, mezi ně se na dvanáctku posunula Beyoncé s Jay-Zm. "Drunk In Love" vede streamy s 5,5 miliony. Na patnáctku si polepšili Jason Derülo a 2 Chainz s "Talk Dirty", na sedmnáctce už je Aloe Blacc s "The Man". Obě skladby těží z internetové popularity, především díky Vine, respektive reklamy na Beats By Dre u druhého jmenovaného. Pharrell Williams s "Happy" vystoupal na dvacet pětku.

Jak to dopadlo s "Can't Remember To Forget You" Shakiry? 28. místo je sice její nejlepší debut v žebříčku a nejlepší umístění od jedenáctky "She Wolf" v roce 2009, i tak je výsledek zklamáním. V komentářích na sociálních sítích i pod YouTube verzí byl nejčastějším názorem na skladbu s Rihannou "fajná písnička, ale zas taková sláva, abych si ji koupil, to není". 82 tisíc downloadů za kompletní týden pondělí-neděle je tak slabota, 2,1 miliony streamů z US je v celkovém čísle také docela málo. Inu, na šílené starty tu máme Lady Gaga, Katy Perry a Taylor Swift a neznamená to, že se singl ještě nevyškrábe velmi vysoko.

    Top 10 - singly:
  1. Pitbull feat. Ke$ha - Timber
  2. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse
  3. OneRepublic - Counting Stars
  4. A Great Big World & Christina Aguilera - Say Something
  5. Eminem feat. Rihanna - The Monster
  6. Passenger - Let Her Go
  7. Lorde - Royals
  8. Lorde - Team
  9. One Direction - Story Of My Life
  10. Bastille - Pompeii

Bruce Springsteen - High Hopes
© facebook interpreta
DESKY - Doslova velké naděje vkládál Bruce Springsteen do své osmnácté řadovky "High Hopes" a ta výsledkově nezklamala, přinesla zpěvákovi jedenácté zlato. Více už mají pouze Jay-Z (13) a The Beatles (19). 99 tisíc je však na zpěváka velmi skromných, před dekádou startoval i s půlmilionem. Zajímavostí je, že Springsteen prvenství dosáhl ve všech posledních čtyřech dekádách.

"Frozen Soundtrack" si tak pohoršil na stříbro, i když mu lehce porostly prodeje na 87 tisíc. Solidní start se povedl Kidz Bop, 25. kompilace dosáhla 76 tisíců. Beyoncé spadla na čtyřku a za ní se umístily novinky Jennifer Nettles a Switchfoot. "That Girl" je sólový debut zpěvačky Sugarland a "Fading West" je už devátá řadovka amerických rockerů.

Na třetí týden roku už bylo naplánováno mnoho novinek, možná až přehršel, proto pro zbytek využijte odkazu níže.The Crystal Method například s eponymní pátou nahrávkou skončili padesátí šestí.

Příští týden okolo 50 tisíců kusů dosáhnou A Great Big World s debutem "Is There Anybody Out There?" a výběr "2014 Grammy Nominees". Předávání cen je v neděli večer, takže může lehce ovlivnit ještě výsledky tohoto týdne, když si někdo digitálně zakoupí oceněné desky ještě do půlnoci (respektive může i fyzicky, pokud ho deska tak zaujme, že opustí TV a zajde si do večerky, kde mají CD). Singly jsou na tom lépe, pravděpodobnost streamu nebo zakoupení ještě do půlnoci je vyšší, navíc rádia se počítají i v pondělí a úterý. I tak bude Grammy ovlivňovat výsledky hlavně až ten další týden.

    Top 10 - alba:
  1.  N Bruce Springsteen - High Hopes (99)
  2. ▼ Různí - Frozen Soundtrack (87, +2 %)
  3.  N Kidz Bop Kids - Kidz Bop 25 (76)
  4. Beyoncé - Beyoncé (61, -23 %)
  5.  N Jennifer Nettles - That Girl (54)
  6.  N Switchfoot - Fading West (39)
  7. Lorde - Pure Heroine (31, -6 %)
  8. Eminem - The Marshall Mathers LP 2 (29, -19 %)
  9. Katy Perry - Prism (22, -2 %)
  10. Imagine Dragons - Night Visions (20, +17 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY