V českých hitparádách klid

16.01.2014 09:44 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

České žebříčky už dlouho nezažily tak silnou stagnaci, jakou momentálně trpí. Již týdny se v nich nic převratného neděje a novinky nechávají chladnými jak rádiové dramaturgy (kteří se stále nemůžou nabažit společného singlu kapely Kryštof a Tomáše Kluse), tak sběratele CD nosičů.
Kryštof a Tomáš Klus - Cesta
© facebook interpreta
RÁDIA - Komentáře domácích žebříčků píši již nějaký ten pátek, ale dosud jsem nezažil, že by se některému rádiovému hitu dařilo tak dobře jako singlu "Cesta" kapely Kryštof a Tomáše Kluse. Je pravda, že jde v rámci naší scény o hvězdnou spolupráci, která nemohla skončit neúspěchem (v Česku mnoho dalších úspěšnějších interpretů momentálně nenajdete), ale bezpochyby je to jedinečný úspěch. Zvláště vezme-li v potaz fakt, že rádia se českém písním spíše vyhýbají. Poněkud méně radostný je pohled na zbytek nejhranějších skladeb, který se i nadále nijak výrazně nemění.

Pokud jde o novinky, těch by se na nás měla za pár týdnů začít valit hromada (snad). Než k tomu dojde, musíme si vystačit s trojicí, která se v éteru objevila minulý týden. Nejlépe si vedl americký zpěvák Jason Derülo, jehož singl "Trumpets" najdeme na šedesáté čtvrté pozici. Zajímavé a trochu i překvapivé je, že ačkoliv je to jeho již devátý nasazený singl, ještě s žádným u nás neměl výrazný úspěch. Bude se mu dařit tentokrát? To britští Bastille u nás menší úspěch zaznamenali a momentálně se prezentují skladbou "Of The Night" z rozšířeného vydání svého debutového alba "Bad Blood". Do třetice zde máme Robbieho Williamse, jehož singl "Go Gentle" nejspíš uslyšíte i 26. dubna v Praze.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Kryštof & Tomáš Klus - Cesta
  2. Avicii - Hey Brother
  3. OneRepublic - Counting Stars
  4. Pitbull & Ke$ha - Timber
  5. Katy Perry - Roar
  6. James Blunt - Bonfire Heart
  7. John Newman - Love Me Again
  8. Miley Cyrus - Wrecking Ball
  9. Eminem feat. Rihanna - The Monster
  10. Chinaski - Stížnost!

Top 100 RÁDIO 2/2014 - novinky:
64. Jason Derülo - Trumpets
72. Bastille - Of The Night
97. Robbie Williams - Go Gentle

Michal Horáček - Český kalendář
© facebook interpreta
PRODEJNOST - První místo se nám nezměnilo ani v prodejním žebříčku. Osm týdnů je také velký úspěch, ten si nyní užívá textař Michala Horáčka, jehož nahrávce "Český kalendář" se opravdu daří. Těsně pod vrcholem pak najdeme album britského boybandu One Direction "Midnight Memories" a následně na třetí příčce kapelu Kryštof s jejich "Inzerátem", s nímž se v top desítce udrželi neuvěřitelných šedesát dva týdnů! (Fenomén? Rozhodně!). Nově je v top desítce Beyoncé, která se svou eponymní nahrávkou poskočila z třicáté třetí pozice na šestou.

A co novinky? Je to bída, milí čtenáři. Nejvýše umístěnou najdeme na třiatřicítce, je jí živý záznam vystoupení zpěvačky a kytarové virtuózky Lenky Filipové "Concertino Live (Masarykovo nádraží Praha)". Novinka uvedená na čtyřicátém místě vlastně ani novinkou není, neboť je jí deska "V sieti ťa mám" od Kristíny (nejspíš se objevila v akci v nějakém supermarketu). Poslední novinkou je výběr hitů Dido na čtyřicáté čtvrté příčce. Toť vše, snad to bude příští týden opět trochu zajímavější.

Top 10 - prodejnost:
  1. Michal Horáček - Český kalendář
  2. One Direction - Midnight Memories
  3. Kryštof - Inzerát
  4. Jana Kirschner - Moruša Biela
  5. Kontrafakt - Navždy
  6. Beyoncé - Beyoncé
  7. ▼ Různí - Křídla Vánoc
  8. Dan Bárta & Illustratosphere - Maratonika
  9. Štefan Margita - Melancholie
  10. Marie Rottrová - Čas motýlů

TOP 50 Prodejní 2/2014 - novinky:
33. Lenka Filipová - Concertino Live (Masarykovo nádraží Praha) +DVD
40. Kristína - V sieti ťa mám
44. Dido - Greatest Hits

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 2. týden najdete na stránkách IFPI zde



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY