shop.musicserver.cz
Agnes Obel, Palác Akropolis, Praha, 9.1.2014

Hledáte dokonalost? Zkuste Agnes Obel

Vydáno: 10.01.2014 10:03 v sekci Naživo - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Že vám jméno Agnes Obel nic neříká? V tom případě je nejvyšší čas se s touto dánskou vílou, jejíž umění zasáhne i ty nejzazší koutky vaší duše, seznámit. To, co Obel naživo předvedla v pražském Paláci Akropolis, se totiž směle dá považovat za krystalicky čirý skvost.

Live: Agnes Obel

support: Feral & Stray
místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 9. ledna 2014
setlist: Louretta, Philharmonics, Beast, Fuel To Fire, On Powdered Ground, Chord Left, Aventine, Dorian, Wallflower, Riverside, Run Cried The Crowling, Words Are Dead, The Curse
přídavek: Brother Sparrow, Just So, Smoke & Mirrors
Fotogalerie

Agnes Obel, Palác Akropolis, Praha, 9.1.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Agnes Obel je mezi přívrženci současné folkové klavírní hudby pojem vzbuzující velký respekt. A přitom to není tak dávno, co skandinávská chlouba vstoupila na trh - efektivní útok na stojaté vody žánru zařídilo její debutové a prestižními cenami ověnčené album "Philharmonics" z roku 2010. Sympatická třiatřicetiletá Dánka se záviděníhodnou blonďatou hřívou si všechny skladby skládá, zpívá, nahrává i produkuje - až je s podivem, jak se do takového drobného tělíčka vejde tolik muzikantského umu. Ten dokázala rozvinout i na svém aktuálním počinu "Aventine", jenž opět o něco víc lne ke klasice. Zároveň, jako u většiny interpretů ze Skandinávie, v ní tkví určitá chladnost, dodávající její hudbě originalitu a šarm.

Vyprodaný Palác Akropolis se hemžil lidmi různého typu (velkou část obecenstva tvořili naši západní sousedé, tento fakt je však málo překvapivý, neb zpěvačka trvale žije v Berlíně), a nejspíš všichni měli jedno společné - očekávali takový normální komorní koncertík plný pěkných písniček. A to se sakra spletli.

Už support v podobě Feral & Stray aka Erin Lang dával tušit, že se budou dneska večer dít divy. Nenápadně působící slečna/paní/madam třímající Telecaster odehrála půlhodinový set plný jednoduchých, ovšem nikoli obyčejných skladeb, zřejmě nejvíc publikum překvapily její nevšední vokální schopnosti. A ještě větší překvapení se konalo, když Erin počala využívat divné nástroje včetně citery. Lepší předskokanku si vzhledem k atmosféře své vlastní hudby Obel vybrat nemohla. A co bylo snad vůbec nejlepší: bouřlivé ovace daly najevo, že ten večer se v Akropoli sešlo výjimečně vřelé publikum.

Agnes Obel, Palác Akropolis, Praha, 9.1.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Po krátké přestávce už do temnot pódia vstoupily tři tajemné postavy - violoncellistka Anne Müller, houslistka Mika Posen a nakonec samotná hlavní aktérka Agnes Obel, skrytá za svým typickým závojem vlasů. Žádné cavyky, pozdravy, pohledy do publika, prostě se rovnou začalo s instrumentálkou "Louretta". Při zjištění, že zvuk je přímo vynikající, se nejspíš každému pořádně ulevilo, a když se sálem začal ladně rozléhat nebeský hlas zpěvačky, spousta úst se nevolky pootevřela. Oproti vokálům na deskách se zpěvaččin hlas zdál být o něco zastřenější a hlubší, ale jinak se studiovou verzí naprosto totožný.

Velmi seriózně působící klavíristka mistrně zvládala všechna kritická místa skladeb, skvěle ladila s doprovodnou kapelou a postupně se její vážnost rozplývala. Už když skladbu "Beast" okomentovala slovy "Tohle je píseň o mém příteli," sál pochopil, že zase takový studený čumák Agnes nebude. Párkrát si sice postěžovala na to, že klavír zní jako spinet, ale říká se, že pravé muzikanství spočívá v tom, že hudebník skryje sebemenší neduhy nástroje a hraje dál, jako by se nic nedělo. A zrovna v případě Obel z toho lze udělat i přednost.

Agnes Obel, Palác Akropolis, Praha, 9.1.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
V záplavě jedné skvělé písničky za druhou na sebe naprosto strhující chvíle nenechala dlouho čekat. Přišla nečekaně a málem způsobila zřícení celého Paláce. "On Powdered Ground" sice začíná jako balada, avšak dámy se ji rozhodly pojmout jinak a z poklidné písně vytvořily zběsilý souzvuk vášně, radosti ze hry a čirého instrumentálního talentu. Zvuk tak neskutečně nabíral na grádech, až mě osobně rezonovaly i palce u nohou a docela jsem se začala i bát, že se něco stane. Vydržet tak intenzivní hudební vjem je vskutku záležitost náročná, a zřejmě o to Obel jde, neboť se podobná improvizace během koncertu ještě opakovala.

Definitivní pookřání ledové královny nastalo před nejpopulárnějším songem "Riverside". Královna poprosila obecenstvo o vlněný šál a dostalo se jí hned několika kousků včetně šátku seslaného z nebes horního patra, což jí opět přimělo se rozesmát, a stále ještě s úsměvem na tváři se jala tlumit struny klavíru šátky, neboť "Musím ten klavír opatrovat, je to taková citlivka." Závěr večera patřil kvílející "Run Cried The Crowling" a samozřejmě skladbě, na kterou všichni čekali - vynikající "The Curse". Už při úvodních brnkavých tónech sebou někteří začali houpat, spousta návštěvníků začala i zpívat a právě u této skladby se naskytl podruhé ten silný intenzivní okamžik, kdy se zdálo, že vám Agnes Obel pronikne doslova až do morku kostí.

Obrovskou pochvalu si zaslouží vynikající publikum, které nejenže skvělým potleskem (a řevem) ocenilo každý výkon Agnes, ale ochotně se zpěvačkou komunikovalo, vytrvalým potleskem si vyžádalo přídavek a dokonce - a teď se něčeho držte - vytleskalo si zuřivě i třetí přídavek. Sama interpretka z toho byla poněkud vedle, a tak s omluvou, že to nestihla nacvičit, bravurně vystřihla "Smoke & Mirrors". Za sebe bych chtěla poděkovat všem návštěvníkům koncertu, neboť tak skvělé publikum jsem zažila poprvé.

Agnes Obel předvedla špičkové vystoupení plné skvělé hudby, emocí a umění, bez jediného zaváhání představila českým posluchačům výběr ze svých dvou desek. I kdybyste se mermomocí snažili najít v jejím vystoupení chybu, nenajdete ji. Pokud jste některé její songy měli méně rádi než ostatní, po jejím koncertě je teď zaručeně milujete všechny. Obel dala nahlédnout do svého mikrokosmického světa melancholie a ještě k tomu přidala i naději, že pravé umění je stále ještě naživu.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 7/2020 - od Ozzyho Osbourna přes Pata Methenyho po BTS (26.02.2020 06:35)
- Agnes Obel zahraje znovu v Praze (04.09.2019 09:04)
- Naživo: Selhávající rozum, žárlivost a paranoia Agnes Obel (01.06.2017 11:01)
- Fotogalerie: Agnes Obel hrála pro vyprodanou Akropoli (28.05.2017 09:39)
- Agnes Obel a její svět melancholie se vrací do Prahy (01.02.2017 16:33)
- Nové desky pro 42. týden (24.10.2016 06:54)
- Fotogalerie: Agnes Obel poprvé v Praze (10.01.2014 08:46)
- Agnes Obel přiváží do Prahy písničky pro samotáře (03.01.2014 16:35)
- Nové desky pro 43. týden (23.10.2011 05:00)
- Publicistika: Videotermix: Karolína Kamberská (15.01.2011 05:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu