shop.musicserver.cz
Pohled do britských hitparád platných od 5. ledna

Ellie Goulding je v Británii s "Halcyon" po roce a čtvrt konečně zlatá, singly vedou Pitbull a Ke$ha

Vydáno: 05.01.2014 21:58 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Pětašedesát týdnů trvalo Ellie Goulding, než se s druhým albem "Halcyon" propracovala na první místo britské hitparády. Singly nově vedou Pitbull s Ke$hou, kteří prodali téměř sto čtyřicet tisíc kopií hitu "Timber". Výroční žebříčky roku 2013 ovládli Robin Thicke a One Direction.

Pitbull feat Kesha - Timber
© facebook interpreta
SINGLY - První lednový týden sice obvykle bývá na prodeje skromnější, v úvodním kole britských žebříčků roku 2014 to však neplatí. Hit "Timber" Pitbulla a Ke$hy si to z novinky namířil rovnou na zlato s výkonem 139 tisíc prodaných kopií. Pro oba interprety se jedná o třetí vítězný singl. Zatímco kubánský rapper slavil prvenství s "Give Me Everything" v roce 2009 a spolu s Jennifer Lopez v roce 2011 díky "On The Floor", jeho pěvecká kolegyně ochutnala vítězné vavříny před pěti lety duetem "Right Round" s Flo Ridou a v roce 2011 s "We R Who We R".

Dvojku tentokrát bere Pharrell Williams. Jeho singl "Happy" sice neudržel minulé zlato, dalších 108 tisíc kusů je však v tomto pro pop music relativně mrtvém čase skvělým výsledkem. Bronz získal, stejně jako před týdnem, Avicii se svým dalším velkým hitem "Hey Brother". Svého majitele nemění ani bramborový post, na němž sídlí Jason Derülo a "Trumpets".

Zpět v Top 5 se objevila Ellie Goulding, která zažívá mimořádně úspěšné období (o čemž se přesvědčíme v albovém žebříčku) a po "Burn" se i balada "How Long Will I Love You", která pomáhá nadaci "Children In Need", stala žebříčkovou trvalkou. Už brzy navíc zpěvačka vydá další singl s hitovým potenciálem "Goodness Gracious". Vítězka posledního ročníku X Factoru naopak ztrácí docela rychle, coververzi "Skyscraper" v podání Sam Bailey najdeme ve třetím týdnu na sedmičce, hned za "The Monster" Eminema a Rihanny. Do elitní desítky se vrátil Martin Garrix s listopadovou jedničkou "Animals" (8.), kdežto devátí One Direction a desátí OneRepublic se ze svých pozic nepohnuli.

Konec Vánoc znamená vyklizení pozic pro sváteční hity, deset příček ztratila Lily Allen se "Somewhere Only We Know" (16.), Leonu Lewis, která ještě před dvěma týdny bodovala s "One More Sleep" na bronzu, už v Top 100 vůbec nenajdeme.

    Top 10 - singly:
  1. N Pitbull feat. Ke$ha - Timber
  2. Pharell Williams - Happy
  3. Avicii - Hey Brother
  4. Jason Derülo - Trumpets
  5. Ellie Goulding - How Long Will I Love You
  6. Eminem feat. Rihanna - The Monster
  7. Sam Bailey - Skyscraper
  8. Martin Garrix - Animals
  9. One Direction - Story Of My Life
  10. OneRepublic - Counting Stars

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.

Nejúspěšnější singly roku 2013

Robin Thicke - Blurred Lines
© facebook interpreta
Loni se sice singlů ve Velké Británii prodalo o něco méně než v předchozím roce (182,2 milionu versus 186,6 milionu v roce 2012), zato se však jednalo o mimořádně úspěšný rok z hlediska milionových singlů. Přes milion prodaných kopií se totiž přehoupla hned čtveřice hitů, což je nejvíce od roku 1998. Také celkový vítěz, "Blurred Lines" Robina Thicka, se může pochlubit vyšší finální cifrou než jeho předchůdce na trůnu - skladbu, která v létě vévodila žebříčku dohromady pět týdnů, si totiž pořídilo celkem 1,47 milionu Britů, tedy zhruba o sto padesát tisíc více než prodal v roce 2012 Gotye kopií "Somebody That I Used To Know".

Minulých dvanáct měsíců však bylo v Británii hlavně rokem Pharrella Williamse. Ostřílený producent strávil loni v součtu na čele singlového žebříčku deset týdnů se třemi různými hity, mezi nimiž vedle "Blurred Lines" a "Happy" pochopitelně nechyběl ani "Get Lucky" francouzských Daft Punk. Ten skončil ve výroční hitparádě druhý s prodejem 1,3 milionu kopií, bronz si odnáší Avicii, který si zároveň s "Wake Me Up" připisuje titul nejrychleji prodávaného singlu roku - hned v jeho první týdnu po letní hymně zatoužilo 267 tisíc fanoušků, celkově se jich v roce 2013 nashromáždilo 1,18 milionu.

Nejúspěšnějšího britského interpreta najdeme na čtvrtém místě. Poměrně nečekaně se jím stal Passenger a "Let Her Go" - celkový prodej 1,03 milionu paradoxně nebyl podpořen ani jedním týdnem na čele hitparády. Posledním z pětice nejúspěšnějších je Naughty Boy ve spolupráci se Samem Smithem nazvané "La La La", zbytek první desítky si můžete prostudovat níže. Celé pořadí Top 40 nejžádanějších ostrovních singlů roku najdete zde.

1. Robin Thicke feat. T.I. & Pharell Williams - Blurred Lines
2. Daft Punk feat Pharell Williams - Get Lucky
3. Avicii - Wake Me Up
4. Passenger - Let Her Go
5. Naughty Boy feat. Sam Smith - La La La
6. Katy Perry - Roar
7. Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz - Thrift Shop
8. Pink feat. Nate Ruess - Just Give Me A Reason
9. OneRepublic - Counting Stars
10. Justin Timberlake - Mirrors


Ellie Goulding - Halcyon
© facebook interpreta
DESKY - Zatímco konec roku 2013 se v albovém žebříčku nesl pod nadvládou nových desek Robbieho Williamse, One Direction a Garyho Barlowa, úvod roku 2014 přinesl mnoho přesunů. Williamsův počin "Swing Both Ways" klesl ze zlata na brambory, ještě hůře dopadli One Direction, kteří s "Midnight Memories" sklouzli z bronzu až na desítku. Barlow, který byl s nosičem "Since I Saw You Last" dlouho trochu ve stínu soupeřů, se jako jediný ze zmíněného tria udržel na stupních vítězů, na jedničku ale ani tentokrát nedosáhl.

Zlato totiž všem vyfoukla Ellie Goulding, které se s druhou studiovkou "Halcyon Days" povedl husarský kousek. Úspěšná deska sice vyšla už na podzim 2012, díky popularitě singlů i loňské reedici "Halcyon Days" však celou dobu do teď patří k nejžádanějším albům. V době vydání přitom elektropopová kolekce na číslo jedna nedosáhla, prvenství si sedmadvacetiletá Britka připisuje až po dlouhých pětašedesáti kolech v žebříčku. Nakonec se tedy "Halcyon" přece jen stává jejím druhým ostrovním #1 albem, stejného úspěchu dosáhl i debut "Lights" z roku 2010.

Albové pořadí bylo tentokrát velmi rušné, v Top 10 kromě Barlowa nezůstal kámen na kameni. Bronzem vylepšuje své maximum eponymní album "Beyoncé", které se mezi trojicí nejlepších poprvé ocitá ve svém čtvrtém týdnu prodeje. Velký návrat zažil John Newman, jenž si s "Tribute" polepšil o jedenáct míst a po dlouhé době se vrací do první desítky. Zpět mezi elitu se vyšplhali také Bastille, Rudimental, Arctic Monkeys a Avicii.

Pokračoval i trend vzestupu loňských debutů, London Grammar získali s "If You Wait" oproti minulému týdnu dalších deset míst k dobru a jsou jedenáctí, hned za nimi najdeme "Long Way Down" Toma Odella a "Days Are Gone" Haim, do Top 20 se vešla i osmnáctá Lorde s "Pure Heroine". Naopak stálice předchozích kol Olly Murs a Eminem pozice ztráceli a najdeme je tentokrát na čtrnáctém, respektive patnáctém místě.

    Top 10 - alba:
  1. Ellie Goulding - Halcyon
  2. Gary Barlow - Since I Saw You Last
  3. Beyoncé - Beyoncé
  4. Robbie Williams - Swing Both Ways
  5. John Newman - Tribute
  6. Bastille - Bad Blood
  7. Rudimental - Home
  8. Arctic Monkeys - AM
  9. Avicii - True
  10. One Direction - Midnight Memories

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.

Nejúspěšnější alba roku 2013

One Direction - Midnight Memories
© facebook interpreta
V dramatickém finiši pro sebe status nejprodávanější desky roku uzmuli One Direction, když se svou třetí řadovkou "Midnight Memories" porazili o pouhé dva tisíce kopií Emeli Sandé, které vládla celoročnímu pořadí v roce 2012. Dlouho to vypadalo, že si populární Skotka prvenství zopakuje, jenže pětičlenná formace ji navzdory vydání desky až na konci listopadu stihla předstihnout. Celkový prodej 685 tisíc kusů je sice vynikajícím výsledkem vzhledem k faktu, že počin vyšel pět týdnů před koncem roku, v porovnání s loňským vítězným číslem Sandé (1,4 milionu) ale znamená poměrně slabou cifru výročního šampiona. Chlapecký band získal také pozici nejrychleji prodávaného nosiče roku, za prvních sedm dní si totiž jejich desku zakoupilo 237 tisíc příznivců.

Kromě One Direction se ale dařilo i dalším britským umělcům, ostrovní hudební průmysl totiž obsadil hned 60% pozic ve výroční čtyřicítce nejprodávanějších desek. V první desítce se dokonce umístila jen dvě alba zahraničních interpretů - za 1D a Emeli Sandé získal bronz Kanaďan Michael Bublé (631 tisíc), celosvětově nejúspěšnější nahrávka roku "Unorthodox Jukebox" Bruna Marse zakotvila na šestce. Před ním ještě najdeme čtvrtého Robbieho Williamse, který se "Swing Both Ways" taktéž výborně finišoval a za šest týdnů udal 626 tisíc kopií. Jen o tři tisícovky za ním pak rok 2013 zakončil Olly Murs s předloňskou kolekcí "Right Place Righ Time", jemuž k vysokému umístění pomohla i loňská reedice. Mezi prvním a pátým místem se tedy konečný rozestup zastavil na dvaašedesáti tisících, z čehož vyplývá, že se na britském trhu jednalo o rok bez výrazného lídra - na rozdíl od let 2011 a 2012, kterým s velkou suverenitou kralovaly Adele a Emeli Sandé.

Kromě úspěchu britské produkce je další zajímavostí žebříčku zvýšený zájem o nahrávky mužských interpretů - ti v první čtyřicítce obsadili celkem osmnáct příček, což činí 45%. Naopak ženy zažily obecně slabý rok, ve výročním pořadí jich najdeme pouze sedm, tedy 17,5 procenta. Kromě Sandé se z dam do první desítky vyškrábala už jen desátá Ellie Goulding a "Halcyon". Celou Top 10 si můžete prostudovat níže, kompletní Top 40 naleznete zde.

1. One Direction - Midnight Memories
2. Emeli Sandé - Our Version Of Events
3. Michael Bublé - To Be Loved
4. Robbie Williams - Swing Both Ways
5. Olly Murs - Right Place Right Time
6. Bruno Mars - Unorthodox Jukebox
7. Rod Stewart - Time
8. Arctic Monkeys - AM
9. Gary Barlow - Since I Saw You Last
10. Ellie Goulding - Halcyon


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Recenze: Beyoncé dosáhla svého. Countryové album "Act II: Cowboy Carter" je další ukázkou jejího perfekcionismu (10.04.2024 18:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu (18.03.2024 19:30)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Naživo: Beyoncé chtěla ve Varšavě ohromit dokonalostí. Projela se na obrněném transportéru a létala vzduchem (02.07.2023 08:44)
- Audio: Beyoncé vypustila remix songu "America Has A Problem". Přizvala na něj rappera Kendricka Lamara (26.05.2023 10:38)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu