Filmový "Revival" z jiného úhlu

13.01.2014 08:15 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Honza Ponocný je velmi schopný hitmaker. Svým třetím albem, které je opět svázané (podobně jako to předchozí) s filmovou tvorbou Alice Nellis, to zase dokazuje. "Revival Circus" je další kolekce chytrých chytlavých písní pro každou příležitost. Klobouk dolů.
8/10

Circus Ponorka - Revival Circus

Skladby: Over You, Deep Blue Sea, It Ain't Right, Part Of Me, Barbora, Olive Skin, Twined, N.Y.C. '72, Short And Sweet, This Kind Of Guy, Jupiter Lounge, It Ain't Right Reprise
Vydáno: 27.11.2013
Celkový čas: 37:41
Vydavatel: Faust Records
Honza Ponocný aka Circus Ponorka pravidelně spolupracuje s Alicí Nellis. Zatímco k jejímu předchozímu snímku "Perfect Days" dodal své standardní písničky, u loňského "Revivalu" to tak úplně nešlo. Skladby zde, z logiky věci, prezentuje kapela Smoke, o níž snímek pojednává. To ale nebránilo Ponocnému, aby písně z filmu vzal, přearanžoval si je do své ponorkovské podoby a vydal jako třetí řadovku. Jako Revival soundtrick. A ukázal, jak by to mohlo vypadat, kdyby filmoví Smoke byli o třicet let mladší.

Ponocný o soundtricku

"Všechny písničky, které se objevily původně v "Revivalu", tam hrála kapela Smoke, jež byla slavná v roce 1972. Přišlo mi, že ve filmu to skvěle funguje, ale nakonec jsem si řekl, že by bylo zajímavé ty písničky udělat podle sebe. Myslím, že i pro posluchače to může být atraktivní. Jsem si vědom toho, že slovo soundtrack může být v tomto případě zavádějící. Proto jsme vymysleli pro album vhodnější označení soundtrick."

Už ve filmu a na soundtracku ty Ponocného písničky, oblečené do bigbítově sedmdesátkového kabátu, fungovaly. Velmi slušně. Na druhou stranu a logicky bylo vše podřízeno kapele stárnoucích nestárnoucích rockerů. Bigbít, česká angličtina a tak. Vlastně i díky hudební složce ten film držel pohromadě, ale k původním verzím skladeb se asi příliš často vracet nebudete.

Ponocný má ale velký, obrovský talent na moderní chytlavé country-popové kousky. Jeho písničky na soundtricku po převlečení rozkvetly, dostaly novou energii. Je radost zaposlouchat se do nich. Navíc se fakt líp poslouchá jeho duet s Janou Kirschner než Bolka Polívky s Vojtou Dykem. Například.

Album "Revival Circus" tedy velmi pěkně navazuje na předchozí "Perfect Days Ltd.". Opět jsou tu příjemní hosté (kromě Jany Kirschner také kolega Meky Žbirka nebo dávný parťák Brad Stratton), o texty se zase postaral Ponocného dvorní textař John Riley, desku si zas téměř celou nahrál Circus Ponorka sám.

"Revival Circus" není a nechce být progresivní deskou. Nechce objevovat Ameriku. Spíš popsat čtivým způsobem věci, které dávno známe. Po svém, se zřetelným názorem. Tak, abychom se do tohoto světa rádi a často vraceli. A to albu vychází skvěle, ať už v klidnějších baladách jako "Part Of Me" nebo v energií nabitých a božsky gradujících věcech jako "It Ain't Right" či "Over You". Ideálně se pak oboje spojí a balada nečekaně vygraduje ("Short And Sweet").

Vyběhněte s ponorkou

V průběhu loňského roku jsem propadl běhání. Pravidelně vybíhám se sluchátky na uších. Bez hudby to neumím. A předešlé album "Perfect Days Ltd." bylo to pro běh nejpoužívanější. Téměř jsem s ním srostl. Stalo se pro mne podobně důležité jako boty. Skoro stejně to funguje i teď a je jasné, s čím budu běhat letos.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY