Robbie Williams v Británii přeskočil One Direction, Beyoncé stačily dva dny na start v Top pětce

15.12.2013 22:22 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Zatímco Lily Allen dominuje s vánoční písní "Somewhere Only We Know" už potřetí britským singlům, v albech One Direction zlato neudrželi a museli se sklonit před swingovým Robbiem Williamsem. Nečekaně vydaná novinka Beyoncé se navzdory zveřejnění osmačtyřicet hodin před uzávěrkou hitparády ocitla v Top 5.
Lily Allen - Somewhere Only We Know
© facebook interpreta
SINGLY - První místo singlové hitparády se tentokrát nemění, za vítěznou Lily Allen se ale udály zajímavé zvraty. Vánoční reklamou promovaná "Somewhere Only We Know" si připisuje celkově již třetí prvenství, příští týden však bude čelit nátlaku DJe Aviciiho, který s "Hey Brother", i díky nedávno představenému videoklipu, vyskočil z osmičky už na stříbro. Vzhledem k prudce stoupající tendenci třetího singlu z letošní desky "True" by ztráta necelých šesti tisíc kopií na zlatou Lily nemusela být pro čtyřiadvacetiletého Švéda do příštího týdne nepokořitelnou metou.

Následující kolo však zřejmě bude ještě zamotanější, rovnou o jednatřicet míst si totiž díky blížícím se svátkům polepšila Leona Lewis s vánoční písní "One More Sleep", přičemž za druhým místem zaostala zhruba o tři stovky prodaných kopií. Dalším výrazným skokanem kola se stává Pharell Williams, jenž vyměnil minulou třicítku za současné brambory. Na vítězství ve vánočním týdnu, které je na ostrovech tradičně považováno za nejprestižnější, tak kandiduje řada skladeb, každoročně silný dopad mívá pravidelně také singl vítěze právě skončené série X Factoru.

Stále se daří i Ellie Goulding, jejíž charitativní balada "How Long Will I Love You", sloužící jako hymna nadace "Children In Need", se po minulé sedmé příčce vrací do první pětky. O další postup se postaral Jason Derülo a "Trumpets" (z dvanáctky na sedmičku), jinak se ale v Top Ten také klesalo. Bastille neudrželi minulý bronz a s "Of The Night" sklouzli na šestý stupínek, Gary Barlow se s "Let Me Go" přesunul z pětky na osmičku a Eminem s Rihannou mají "The Monster" aktuálně na desítce - podle VEVA se ale premiéra videoklipu už blíží, takže americko-barbadoský pár možná ještě neřekl poslední slovo. Nejvýrazněji však v Top 10 ztratili One Direction, pětičlenný boyband totiž na minulé stříbro navazuje pouze devátou pozicí.

Z Top Ten vypadla spolupráce "Under Control" Calvina Harrise, Alessa a Hurts (11.). Martin Garrix s "Animals" (13.) i Lady Gaga s hostujícím R. Kellym (14.), videoklip k "Do What U Want" však podle všeho vyjde již v následujícím týdnu, a tak má druhý singl z "ARTPOP" reálnou šanci na další vzestup. Do popředí se pochopitelně tlačí i vánoční hity, devatenáct let stará hymna "All I Want For Christmas Is You" Mariah Carey už stojí před branami elitní desítky na dvanáctce, z osmé desítky na číslo čtyřicet šest vyletěla Kelly Clarkson a "Underneath The Tree". Nelze si nevšimnou také vytrvalého růstu "Thunder" Jessie J (z 31. místa na 18.), díky premiéře druhého dílu filmové trilogie "Hobbit" pak o sto dvacet jedna míst na sedmačtyřicítku poskočil Ed Sheeran a "I See Fire".

    Top 10 - singly:
  1. Lily Allen - Somewhere Only We Know
  2. Avicii - Hey Brother
  3. Leona Lewis - One More Sleep
  4. Pharell Williams - Happy
  5. Ellie Goulding - How Long Will I Love You
  6. Bastille - Of The Night
  7. Jason Derülo - Trumpets
  8. Gary Barlow - Let Me Go
  9. One Direction - Story Of My Life
  10. Eminem feat. Rihanna - The Monster

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.

Robbie Williams - Swings Both Ways
© facebook interpreta
DESKY - One Direction sice před dvěma týdny cifrou přesahující dvě stě tisíc kusů stanovili nejvyšší britský prodejní výsledek roku, z dlouhodobého hlediska je však možná předčí Robbie Williams. Swingový počin "Swing Both Ways" se totiž tento týden vrací na trůn, když si jej zakoupilo o pět tisíc fanoušků více než "Midnight Memories". Celkově se již Robbie může po čtyřech týdnech prodeje chlubit čtyřmi sty tisíci udanými kusy, čímž na ostrovním trhu útočí na pozici jedné z nejžádanějších desek roku.

Třetí místo se od minulého týdne nemění, zůstává na něm Gary Barlow s nosičem "Since I Saw You Last", také čtyřka je nadále v režii Ollyho Murse a reedice loňské studiovky "Right Place Right Time". Zato páté místo uvádí jedinou novinku v Top 10 - Beyoncé stačily na umístění v první pětici pouhé dva dny prodeje. Za osmačtyřicet hodin si bezejmennou novinku dvaatřicetileté divy pořídilo osmašedesát tisíc Britů. Američanka byla kromě nulové propagace a pátečního vydání znevýhodněna také absencí fyzických výtisků, vizuální album je zatím k dispozici pouze digitální cestou. Uvidíme, zda dokáže zpěvačka za týden se sedmi započítanými dny zopakovat jedničku předloňské nahrávky "4". Dodejme, že v USA jí žádné ze zmíněných omezení nezabrání k debutu rovnou na vrcholu s nejlepším ženským startem roku.

V Británii se před Vánoci mimořádně daří albům Michaela Bublého, nejen že logicky stoupá jeho dvouletá sváteční kolekce "Christmas" (tento týden sedmá), z devatenáctky na šestku navíc tentokrát vystřelil také letošní počin "To Be Loved". Kanadský blok na místech šest, sedm a osm uzavírá Celine Dion, která bere s "Loved Me Back To Life" potřetí za sebou osmičku. Zpěvačka si tak zcela nečekaně udržuje stabilnější prodejní standard než mnohem diskutovanější desky kolegyň Katy Perry (17.), Lady Gaga (29.) nebo Britney Spears. Ta po minulém startu na velmi neslavné čtyřiatřicítce ztrácí dalších padesát tři pozic a současné osmdesáté sedmé místo naznačuje, že dost možná vidíme "Britney Jean" v Top 100 naposledy.

Přirozený rostoucí zájem o vánoční alba tento týden pomohl "Christmas With Love" Leony Lewis z pětadvacítky na třináctku, jinak se ale výraznější zvraty předním pozicím vyhnuly. Snad jen Ellie Goulding se znovu s loňskou druhou řadovkou "Halcyon" týden co týden sune nahoru, což je způsobeno i úspěchem hitů z rozšířené edice "Halcyon Days". Tento týden obsazuje elektropopová hvězda patnáctku.

    Top 10 - alba:
  1. Robbie Williams - Swing Both Ways
  2. One Direction - Midnight Memories
  3. Gary Barlow - Since I Saw You Last
  4. Olly Murs - Right Place Right Time
  5. N Beyoncé - Beyoncé
  6. Michael Bublé - To Be Loved
  7. Michael Bublé - Christmas
  8. Celine Dion - Loved Me Back To Life
  9. Eminem - The Marshall Mathers LP 2
  10. Elvis Presley - The Nation's Favourite Elvis Song

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY