Pořadatelé Českého slavíka se oficiálně vyjádřili ke kauze Řezník

28.11.2013 14:47 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Český slavík 2013
© facebook interpreta
Pořadatelé hudební ankety Český slavík Mattoni se po pěti dnech rozhodli zaslat otevřený dopis vyloučenému rapperovi Řezníkovi, některým médiím navíc ve čtvrtek dopoledne dali k dispozici oficiální tiskové prohlášení. Mezitím se sporem započala zaobírat většina tuzemských zpravodajských serverů.

Pro úplnost doplňme, že zástupci Mattoni reagují na kauzu, kterou v uplynulých dnech vyvolala diskvalifikace Řezníka z ankety Českého slavíka Hvězda internetu. Více jsme se tomuto kontroverznímu tématu věnovali ve článcích Kterak si Český slavík uřízl ostudu a jak zařízl Řezníka a Cirkus Mattoni aneb hudba není zločin.

Oficiální tiskové prohlášení

Pozornost si v posledních dnech získalo nejen vyhlášení výsledků ankety Český slavík Mattoni 2013, ale částečně i vyřazení interpreta Martina Pohla (alias Řezníka) z její součásti Hvězda Internetu 2013.

Neposuzujeme uměleckou stránku Řezníkovy produkce. Rozhodně však nechceme a nebudeme podporovat propagaci extrémního násilí, kterou systematicky dělá ve svých textech i obchodních aktivitách. Například ubližování ženám (viz skladba "Ta holka v mym sklepě") jednoznačně odmítáme a nebudeme ho podporovat. Stejně tak nemůžeme souhlasit s jeho prodejem triček s nápisy typu "Znásilnění je skvělý".

Kromě našich hodnot jsme vázáni právními předpisy České republiky, které nám mj. zakazují spojovat naše reklamní aktivity, kam spadá i uvedená soutěž, s propagací násilí či snižováním lidské důstojnosti. "V celé kauze se nejedná o hodnocení samotného obsahu tvorby interpreta Martina Pohla, ale výlučně o oprávněnost vyhlašovatele k vyřazení uvedeného interpreta ze Soutěže z pohledu soutěžních pravidel a právních předpisů v oblasti reklamní komunikace. Na základě těchto skutečností měl pořadatel povinnost daného účastníka ze soutěže vyloučit," potvrzuje právník Petr Kůta.

Proto jsme tohoto interpreta před konečným uzavřením soutěže vyřadili ze součtu hlasování a konečného žebříčku. Podrobnosti o důvodech vyřazení a zejména o tvorbě interpreta Řezníka uvádíme v otevřeném dopise zveřejněném večer 27. listopadu 2013 na webu ankety. Obrázek si z toho může každý udělat sám.

Netěší nás, že tímto způsobem získává komercionalizované násilí publicitu, ale nastala potřeba to důkladně vysvětlit a trváme na svém stanovisku k obsahu hudebních sdělení a obchodním aktivitám Martina Pohla (alias Řezníka). Hudba násilí nepodporuje, naopak mu odjakživa čelí.


Videoklip je několikrát zmíněn v oficiálním prohlášení Mattoni i v otevřeném dopise Řezníkovi

Otevřený dopis panu Martinu Pohlovi (alias Řezník)

Vážený pane Pohle, dovolte nám, abychom Vám přesně vysvětlili, proč jsme se rozhodli vyřadit Vás z konečného vyhodnocení soutěže Mattoni Česky slavík - Hvězda Internetu 2013. Neumíme posoudit umělecký dopad a kvalitu Vaší produkce. Nechceme ji ani cenzurovat nebo omezovat její šíření. Rozhodně však nechceme a nebudeme podporovat propagaci extrémního násilí, kterou systematicky děláte ve svých textech i obchodních aktivitách. Například ubližování ženám, jak o něm zpíváte třeba ve skladbě "Ta holka v mym sklepě", jednoznačně odmítáme a nebudeme ho podporovat. Proto jsme Vás před konečným uzavřením soutěže vyřadili ze součtu hlasování a konečného žebříčku. Takto pozdě jsme reagovali proto, že jsme Vaše spojení s násilím zjistili až v závěru soutěže. Kromě našich hodnot jsme vázáni právními předpisy České republiky, které nám mj. zakazují spojovat naše reklamní aktivity, kam spadá i uvedená soutěž, s propagací násilí či snižováním lidské důstojnosti. Je nám líto, pokud jsme ve Vás i Vašich fanoušcích vyvolali naděje na možný úspěch tím, že jsme Vás vyřadili až v samotném závěru soutěže. Pečlivě jsme zvažovali vzniklou situaci a její právní důsledky a mrzí nás, že došlo k následnému prodlení v komunikaci z naší strany.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY