shop.musicserver.cz
Android Asteroid - Na Abbey Road jsme chtěli být připravení

Android Asteroid - Na Abbey Road jsme chtěli být připravení

Vydáno: 29.11.2013 09:00 v sekci Rozhovory - Tereza Vavroušková | foto: Michal Hanisch

Android Asteroid je první českou kapelou, která nahrávala v legendárních studiích Abbey Road. Skupinu tvoří jádro Navigators a hostující muzikantské špičky. Přečtěte si rozhovor o nahrávání ve věhlasných londýnských prostorách i v Red Bull Studios a také o chystaném dokumentu Android Asteroid.

Android Asteroid
© Michal Hanisch
Vezměme to chronologicky, vy dva jste spolu hráli v Navigators, jak jste našli zpěvačku Annu Mariu?

Honza: To bylo hrozně jednoduché. Vypsali jsme konkurz a z dvanácti zpěvaček jsme vybrali Báru Kafkovou a Aničku Almeidu. Desku jsme pak natočili s oběma a naživo s námi vystupuje Anny.

Co ostatní složení kapely?

Honza: Obklopili jsme se sestavou našich snů a je neskutečné, že to vyšlo. Android Asteroid ale není koncipovaný jako kapela. Máme jeden dream team, ale dostat všechny tyhle střelce na pódium v jednom termínu je skoro zázrak. Marta Minárik hraje s Davidem Kollerem, Viliam Béreš točí nebo produkuje tři desky za měsíc, Honza Steinsdörfer jezdí s Ewou Farnou, Lukáš Martínek je denně ve studiu, nebo na pódiu... Prostě abychom mohli vůbec hrát, máme tři basisty, kteří s námi hrají podle toho, kdo má zrovna čas. Stejně je to s klávesami, perkusemi i kytarou.

Android Asteroid
© Michal Hanisch
Jak vzpomínáte na natáčení studiového alba "Android Asteroid"?

Honza: Deska vlastně vznikla během příprav třetího alba Navigators, které jsme nakonec nedokončili. Bylo hrozně těžké vystoupit ze škatulky, do níž jsme se za deset let dostali, a taky se v sedmi lidech shodnout na tom, jak by vlastně měla nová deska znít. Nějak nám to nešlo, a tak jsme odpočívali tvorbou tracků, které bychom si v Navi nemohli ani žánrově dovolit.

Tomáš: Skládali jsme si věci sami pro sebe. Skvělá na tom byla ta volnost ve skládání, nemuseli jsme řešit, jestli se tahle tónina nebo tenhle text bude někomu líbit, nebo ne. A aniž bychom to vůbec plánovali, měli jsme najednou hotovou celou desku. Tak jsme jí dali jméno "Android Asteroid" a za měsíc to bylo vydané.

Android Asteroid...

Android Asteroid
...je skupina Tomáše Konupky, Honzy Pospíšila z Navigators a jejich hostů. Letos vydali stejnojmennou studiovou desku "Android Asteroid" a živou nahrávku "Live At Smecky Music Studios". Jako první česká skupina nahrávali v legendárních Abbey Road Studios a zároveň přijali pozvání do Red Bull Studios London.

Neříkají vám lidé, že jsou na albu slyšet různé hudební inspirace?

Tomáš: Z nás to album vypadlo úplně přirozeně. A najednou nám lidi kolem nás začali říkat, jak to na ně působí a co jim to připomíná. Za Honzou někdo přišel, a řekl mu, že mu to přijde jako Tricky, kterého Honza vůbec nezná. Lidem to evokuje Massive Attack, Faithless, Björk. To je skvělý! Horší by bylo, kdyby někdo řekl, že mu to připomíná třeba Walda Gang (smích).

Android Asteroid
© Michal Hanisch
Nedávno jste se vrátili z nahrávání v Abbey Road, předtím jste ale točili živě i ve studiu Smečky. Proč jste nezaznamenali rovnou všechno v Anglii?

Honza: Chtěli jsme přijet připravení. Šlo o hodně lidí, hodně peněz a velkou odpovědnost. Nejpodobnější prostor studia v Abbey Road je právě ve Smečkách. Tam jsme si vyzkoušeli, co všechno potřebujeme a hlavně jak co trvá, abychom věděli, na jak dlouho si Abbey musíme pronajmout. Každou minutu tam lítaj strašné peníze a nemůžeš si dovolit přijít a nevědět.

Tomáš: Přípravy byly vůbec hodně důležité. Já jsem třeba předtím sjížděl dokumenty, které tam natočili Pink Floyd a The Beatles, a hledal, kde měli rozmístěné kamery. Ve studiu 2 jsou na straně schody, které vedou do režie a tvoří nejsignifikantnější část místnosti. Kamery jsme nasměrovali na ně, abychom se přiblížili té atmosféře z dokumentů "Let It Be" nebo "Dark Side Of The Moon". A byla to skvělá volba, protože oni to nenatáčeli kvůli tomu, aby ty schody měli na kameře, ale protože to byla akustická výhra. Rough mixy, které jsme takhle natočili, měli tak skvělý zvuk, že bychom je mohli rovnou pustit do světa.

Android Asteroid
© Michal Hanisch
Většina lidí si dnes hudbu pustí z telefonu a zvuk moc neřeší.

Tomáš: To je sice pravda, ale to neznamená, že se ke svým nahrávkám můžeš s tím vědomím chovat. Vlastně právě proto, že lidi pouštěj muziku na prakticky bizarním vybavení, je nutné dělat zvuk co nejlepší, aby i na tom telefonu bylo všechno dobře slyšet. Proto je dobré studio pořád důležité, pokud mluvíme o živé hudbě. Na čemkoliv to pustíš, slyšíš, jak je ten zvuk měkký, čistý a nádherný. To právě pozná i laik. Doma v obýváku něčeho takového prostě nejde docílit.

Záznam z Abbey Road tedy vyjde následně?

Tomáš: Natočili jsme o celém výletu dokument "MISSION TO ABBEY ROAD", premiéra je 3. prosince v kině Oko, tak vás srdečně zveme! Příští rok pak vyjdou tři nahrávky v elektronické podobě. Smečky, Abbey Road a Red Bull Studios a jako komplet to potom vyjde na i vinylu.

Android Asteroid
© Michal Hanisch
Máte obligátní fotku z přechodu na Abbey Road?

Tomáš: Máme, ale debilní. Chtít tak dobrou fotku, jako je originál, museli bychom zastavit dopravu na celé ulici. Problém je, že u toho přechodu je vždycky tak čtyřicet japonských turistů. Taxikář, který nás vezl, říkal, že tahle trasa je u taxikářů strašně neoblíbená a že jsou typy, které tam ani nezastavují.

Honza: Další problém je, že nejsme Beatles, takže na slavném přechodu jsou dvě české figury v hroznu Japonců.

V Londýně s vámi nahrávali DJ Vadim a Yarah Bravo z labelu Ninja Tune. Proč jste oslovili zrovna je?

Tomáš: Když jsme začínali dělat muziku, DJ Vadim a Yarah Bravo měli projekt One Self. Jejich deska nás strašně ovlivnila a dodnes zní nadčasově. Dokonce jsme jim s Navigators v Teplicích v roce 2006 dělali předkapelu. To bylo v době, kdy jsme jeli první koncerty a chystali první studiovku. Kdyby nám tehdy někdo řekl, že s nimi budeme nahrávat v Londýně, těžko bychom tomu mohli věřit. Ale když přišel po sedmi letech Red Bull s tím, že by bylo skvělý mít v Londýně nějakou místní hostovačku, osudově se to spojilo právě s nimi. Náš manažer Affro je náhodou spoustu let zná. Napsal jim, poslali jsme nahrávky a oba na spolupráci kývli. Track "Surrounded" s nimi vznikal přímo ve studiu a byl to skvělý zážitek.

Android Asteroid
© Michal Hanisch
Jak jste se tedy dostali do Red Bull Studios?

Honza: Pozvali nás tam na základě zhlédnutí nahrávek ze Smeček. Red Bull Studios si vybírají nové umělce, kteří je zaujmou a ti tam pak můžou nahrávat zadarmo. Pomáhají tak novým talentům nastartovat kariéru. V určitém smyslu to pro nás znamená víc než Abbey Road, protože tam může nahrávat kdokoliv, kdo na to má. Red Bull Studios si tě musí vybrat.

Už v Navigators a teď i v Android Asteroid jste uměli hodně elegantně sehnat peníze na vaše projekty, v čem je ten trik?

Honza: V tom není žádný trik. Musíš jenom někoho pro ten svůj projekt nadchnout. Spousta sponzorů nás odmítla, protože tomu buď nevěřili, naše hudba se jim nelíbila, nebo nezdála dost komerčně vytěžitelná. Rozpočet na Londýn jsme nakonec dali dohromady s pomocí dvou mecenášů, další část nám přispěli fanoušci přes HitHit a samotný Red Bull. Je to jenom spousta práce a nadšení, kterým musíš někoho nakazit.


NÁZORY
  • (apríl, 26.12.2013 00:36) Reagovat

    to tady visí měsíc. to bude zase asi kvalitní originální neotřelá progresivní nová česká nahrávka s krásnou (blbou) angličtinou made in abbey road.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu